Aksu ıplik, 1998 Yilinda Yaklasik 17 Trilyon Lira Ciroelde Etti.

05.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Aksu Iplik Genel Muduru Ihsan Gudukkurt, 1999 yili yatirim ve butce planlarini bir sure ertelemek zorunda kaldiklarini soyledi. Mevcut ekonomik ve politik gelismeler dogrultusunda mart ayi sonunda yeni butcelerini hazirlayacaklarini belirten Gudukkurt, yari yil ortasinda da yatirim planlarini yeniden gozden gecireceklerini kaydetti. Gecen sene icinde 4 milyon dolarlik yatirim harcamasi yaptiklarini ifade eden Gudukkurt, devam etmekte olan bir yatirim oldugunu ve bu yatirim icin gecen sene sonu itibari ile toplam 38.4 milyon dolarlik harcama yapildigini soyledi. Cerkezkoy fabrikalarinda kapasite artirimi ve modernizasyon yatirimi yaptiklarini vurgulayan Gudukkurt, 1999 yili icin henuz bir yatirim harcamasi karari almadiklarini belirtti. Gudukkurt sozlerine soyle devam etti, `Oncelikle ekonomik gelismeleri izleyip gormek istiyoruz. Gelismeler dogrultusunda tekrar gozden gecirecegiz. Ayrica bu ayin sonuna dogru yeni bir butce hazirlayacagiz.` 1999 yili ihracatinda gectigimiz yila oranla artis bekleyen Gudukkurt, bu konuda gerekli dis baglantilari ve organizasyonlari yaptiklarini acikladi. Iplik ihracatinda ise onemli bir gelisme beklemediklerini de sozlerine ekleyen Gudukkurt, `Iplik kapasite kullanimimizda gecen senenin sonuna dogru baslattigimiz azalma bu sene de surecek. Cunku stoga uretim yapmak istemiyoruz. Bunun disinda belirli uretim hatlarimizda sorun yasaniyor. Straygan tipi dedigimiz urunlerde hem kumas hem de iplik hattinda belirli kapasite daraltmasina gittik. Ama bu onemli boyutlarda olmadi` dedi. Bu sene yaklasik 4.1 milyon metre mamul kumas uretimi yapmayi planladiklarini belirten Gudukkurt, ham kumasta ise uretimin 4 milyon 400 bin metre olarak planlandigini soyledi. Toplam kapasitenin 4.5 milyon metre oldugunu belirten Gudukkurt, bu sene tam kapasite kullanimini hedeflediklerini ifade etti. Mamul kumas uretiminde 1997 yilina oranla yuzde 6 oraninda artis sagladiklarini, fakat iplikte yuzde 12 oraninda bir azalma oldugunu kaydeden Gudukkurt, 1998 yili sonunda 17 trilyon lira civarinda ciro elde ettiklerini acikladi. 1997 yilina oranla ciroda yuzde 40 oraninda TL bazinda artis elde ettiklerini vurgulayan Gudukkurt, 1998 yili cirosu icinde ihracatin yuzde 27 dolaylarinda oldugunu soyledi. Bu oranin mevcut seviyelerde kalmasini planladiklarini belirten Gudukkurt, sozlerine soyle devam etti, `Iplikte, Ingiltere, belcika, Yunanistan, Almanya ve Suriye`ye ihracat gerceklestirdik. Kumasta ise ABD, Fransa, Kanada, Italya ve Tayvan`a ihracat yapildi. 1999 yilinin ilk dort ayinin ihracat siparisini aldik. Yaklasik 5 milyon dolarlik bir siparis olacak. Kumas ihracatimizin bu sene yaklasik 15 milyon dolar olarak gerceklesecegini dusunuyoruz. 1998 yilinda 17.4 milyon dolarlik da ithalat gerceklestirdik. Bunun onemli bir kismi hammadde. Hammaddenin icinde yun onemli bir yer kapliyor. Yunun toplam ithalattaki payi yuzde 51 civarinda.`
Gecen sene 16 milyon dolar ihracatimiz oldu: Gecen sene sirketin 16 milyon dolar ihracat geliri oldugunu da belirten Gudukurt, sunlari soyledi `Bu rakam gectigimiz senenin yuzde 10 asagisinda kaldi. Hedefimizi tutturamadik. Iplik ihracatinda hedeflerin tutturulamamasi ihracatin gerilemesinde buyuk etken oldu. Kumasta da beklentilerimizin biraz gerisinde kaldik, ama asil sapma iplik ihracatinda oldu. Biz mumkun oldugunca kapasitelerimiz kullanmaya calistik ve stoga girmeden islerimizi yurutmek istedik. Ve gectigimiz sene yeni pazarlar arama calismalarimiz oldu. 40 kadar ulkeye ihracatimiz oldu. Kumas ihracatimiz doviz bazinda bir onceki seneye oranla artti. Iplik ihracatinda ise gerileme oldu.` Aksu iplik Genel Muduru Ihsan Gudukkurt,1998 yilinin Aksu Iplik acisindan gercek anlamda zor biryil oldugunu acikladi. 1997 yilinin ikinci yarisinda Asya ulkelerinde baslayan kriz ve Guney Kore`nin de krize dahil olmasinin butun tekstil sektorunu etkiledigini kaydeden Gudukkurt sozlerine soyle devam etti `Krizin bu ulkelerin paralari uzerindeki yarattigi devaluasyon fiyatlari da etkiledi. Bu durum, butun dunyada rekabet avantaji sagladi. Guney Kore`nin icinde bulundugu kriz ozellikle Aksu`yu etkiledi. Cunku Guney Kore yunlu kumas dalinda son teknolojiye sahip ve biz dis pazarlarda Guney Kore ile rekabet yasadik. Rusya`daki kriz de tekstil sektorunu onemli olcude etkiledi. Ihracat faaliyetleri birden bire durdu. Aksu iplik`ten urun alan bazi kuruluslarin ihracatlari da etkilendi. Uretim artisi talepteki artisin uzerinde oldu. Kuruluslar kapasite azaltmaya, fiyatlari asagi cekmeye basladi. Aksu Iplik zaten siparis bazinda calisan bir firma. Bizim felsefemiz, fazla uretim yapmak ve yaptigimiz uretimi de satmaktir. Bunun icin fiyatlarda fedakarlik yapmak gerekiyordu. Aksu, yatirimlarin ve faaliyetlerin hemen hemen hepsini kendi oz kaynaklari ile karsiliyor. Sektorde en az kredi kullanan sirketlerden biriyiz. Finansal durumu daha saglamk oldugu icin finansal sorunlar fazla yasamadik.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.