Aktif Finans, Artan Talebe Karsi Temkinli

04.10.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


Son yillarda finans sektorunde hizli bir buyume gosteren factoring konusunda kurulan ilk sirket olan Aktif Fians, su siralar bir miktar sikintili. Yilin ilk alti ayinda iyi bir performans gosteren sirket, global kriz buyudukce artan factoring talebine ragmen hizmetlerini kucultuyor. Daha secici davraniyor. Ikinci onemli sebep ise, faizlerin artmasi. Cunku, sirket finansmanini agirlikli olarak banka kredilerinden sagliyor. Tum bu faktorler sirketin hizmet verirken yuklendigi riski artiriyor. Sirketin hisselerinin cok ucuzladigini da gozonunde bulundurarak, Aktif Finans Genel Muduru Sait Alper Uyar`la gorustuk ve uzmanlarin sirketle ilgili degerlendirmelerini aldik. Aktif Finans, sektorun ilk factoring sirketi olarak kuruldu. Yurtici ve yurtdisi islemler yapiyoruz. Sektorde uluslararasi islemlerin toplam islem hacmi icerisinde orani yuzde 20 civarindadir. Kuruldugundan beri yurtdisina da hizmet veren sirketimizdeki dagilim ise yuzde 60 yurtici yuzde 40 yabanci islemler seklinde. Agirlik Avrupa`da. Sonra ABD, Uzakdogu gibi yerler geliyor. Ama buralarin toplam islemlerimiz icerisindeki orani daha dusuk. Bunun cok belirgin nedenleri var tabii. Birincisi Avrupa toplulugu, ihracatcilarin geleneksel pazari oldu. Ikincisi urun olarak da, faktoringe konu edilebilecek urunler daha cok tuketime yonelik urunler oldugundan ve bu mallarin en gelismis pazarinin da Avrupa olmasindan dolayi bu bolgede islem hacmimiz daha yogun. Factoring sirketleri para piyasasinda hem alici hem de satici durumunda. Kendimizi bankalardan fonluyoruz ve gene o piyasada alici konumunda bulunan musteriye biz bu fonlari satmaya calisiyoruz. Biz bu sene hedeflerimizi belirlerken yuzde 25 reel buyume hedefi koymustuk. Asagi yukari 320-330 milyon dolar civarinda bir tutara denk geliyor. Bu 70 trilyon lira da olabilir. 150 trliyon lira da olabilir. Son aylarda ki devaluasyona bagli. Bizim bilancomuz 1997`le gore cok iyi. 1998 iki yil once cizdigimiz projeleri tam anlamiyla gerceklestirmeye basladigimiz bir sene olarak yasaniyor. O acidan bilancodaki bir takim dengelerin otesinde ic dagilimlar cok iyi. Borclanmamiz yuksek degil. Yasal olarak Hazine`nin yayinladigi teblige gore faktoring sirketleri ozkaynaginin 15 katina kadar borclanabilir. Ancak bizde bu oran 6 kat civarinda. Islem hacminde ilk uc sirketten biriyiz. Islem hacminde ilk uc sirketten biriyiz. Brut kar 1.1 trilyon lira. Yil sonunda enflasyonun uzerinde bir getiri saglayacagimizi simdiden gorebiliyoruz. Tabii siyasi kriz erinlesir, hukumet istifa eder ve ulkede karisiklik olursa onu bilemiyoruz. (PARAMATIK)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.