Alan Greenspan`den Yumuşak İniş Tahminleri

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fed Başkanı Alan Greenspan`a göre, ABD ekonomisi yumuşak bir inişe doğru yol alıyor, ancak geçen birkaç aydan bu yana büyüme oranındaki yavaşlama ve finansal piyasalarda görülen zafiyet daha keskin bir durum riskini ortaya çıkarttı.
Fed`in ekonomide risklerin dengelerine ilişkin değişikler çerçevesinde bir yıldan bu yana yaptığı ilk açıklamada, Greenspan, büyümede görülen yavaşlamanın bankanın faiz oranlarını saptamasında artık ana kaygı kaynağı olmaktan çıktığına işaret ettiğini gösterdiğini söyledi. Finansal piyasalar başkanın açıklamalarını memnunlukla karşıladı. Buna göre eğer ekonomide yavaşlama süreci devam ederse Fed faiz oranlarını düşürme yoluna gidebilecek. Gün ortasında Dow Jones Endüstri Endeksi 260.50 puan yükselerek 10820 düzeyine çıktı ve Nasdaq Bileşik Endeksi 201.83 puanla 2817.58 düzeyine tırmandı.


Greenspan büyüme oranındaki düşüşün daha sürdürülebilir bir orana doğru kayması anlamına gelmediğini söyledi. Böylece resesyon riski ortadan kalkıyor ve artan fiyat baskıları ve ciddi bir ekonomik yavaşlama arasında riskler daha dengeli bir biçimde yayılma olanağı buluyor. Greenspan New York`ta bankerlerden oluşan bir gruba yaptığı konuşmada, Daha şimdiden biraz hız kaybetmiş bir ekonomide, daha ihtiyatlı olmak ve finansal piyasalarda zayıflayan varlık değerlerinin aile ve iş harcamalarında aşırı bir yumuşamanın sinyalini verdiği veya onu tetiklediğine ilişkin alarmın olasılığına dikkat etmek gerekiyor, dedi. Konuşmanın ana konusu ekonomi ve bankacılıkta yapısal değişikliklerdi. Ancak Fed`in piyasaları kayırıcı görüşlerini aktarma kaygısında olan Greenspan zamanının daha büyük bölümünü mevcut ekonomik koşulların değerlendirilmesine ayırdı.


Büyümenin daha sürdürülebilir bir düzeye kaymasının özel riskler ortaya çıkarttığını söyleyen Greenspan, sözlerine şöyle devam etti: Sürdürülemeyenden daha ılımlı büyüme oranlarına geçiş dönemi içindeki bir ekonomide, patlama döneminde hemen absorbe edilen olaylara ilişkin sorunlar yaşama riski artar.
Bunların içinde enflasyon en büyük riski oluşturuyor, zira yükselen enerji fiyatları tarafından da destekleniyor. Ancak Greenspan enflasyonist beklentilere ilişkin herhangi bir işaret görmediğini belirtti. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.018 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.