Alman Maliyesi: Türkler Kendinizi İhbar Edin

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Almanya`da bir süre önce Merkez Bankası`nın gurbetçi hesaplarının incelenmesine varan gelişmelerin ardından, Alman Maliyesi şimdi de Türk vatandaşlarına uyarı mektubu gönderdi. Mektupta, ‘‘Bildirimde bulunmadığınız hesaplarınız varsa, kendinizi ihbar edin’’ denildi.


ALMAN Maliyesi, Merkez Bankası`na para yatıran Türk vatandaşlarına ‘‘kendinizi ihbar edin’’ çağrısı yaptı. Bunun için Merkez Bankası`nda döviz hesabı bulunan Türk vatandaşlara bir mektup gönderen Alman Maliyesi, cezadan muaf olmak isteyenlere kendilerini ihbar etmelerini önerdi. Merkez Bankası`nın döviz hesaplarıyla ilgili Almanya`daki partneri Dresdner Bank`ın Frankfurt merkezinde, 27 Haziran 2000 tarihinde el konulan Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesabı belgelerinin maliye tarafından incelenmesi sonuçlanmaya başladı. Merkez Bankası`na para yatıranların kimlikleri tek tek tespit eden savcılık ve maliye, bu kişilere hem Türkçe, hem de Almanca olarak ‘‘Sizin para varlığınızdan olan gelirlerinizin incelenmesi’’ başlığı ile mektup göndermeye başladı. Mektupta,
‘‘Frankfurt Savcılığı`nın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası`nda yapmış olduğu vergi ceza hukuku ile ilgili araştırmaları neticesinde sizin de yabancı ülkede para yatırmış olduğunuz tespit edilmiştir`` denilerek, cezadan muaf olmak isteyenlere kendi kendilerini ihbar etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.


Alman Maliyesi, Merkez Bankası`nda hesabı olanları ikiye ayırıp incelemeye aldı. 80 bin markın altında hesabı olanların peşine vergi daireleri, üzerindekilerin peşine ise vergi takibi bölümleri düştü. Kendilerine tanınan süre içinde ihbarda bulunmayanların evlerine ise baskınlar yapılabilecek. Merkez Bankası yetkilileri ise, vergi dairelerinin gönderdikleri mektuptan haberdar olduklarını söyleyerek, vatandaşlara şu tavsiyede bulundular: ‘‘Ankara idare merkezimize mektup yazarak, `hesabımdan şu şu yıllar arasında tahakkuk ettirdiğiniz faizler ve bu faizlerden kesmiş olduğunuz vergileri bir liste olarak gönderin` talebinde bulunun. Ankara`da size bir liste gönderilecektir. O listenin faydası, `Türkiye`de faiz geliri elde ettim, ama bu kadar vergi ödedim` diyebilmenizdir. Vatandaşlarımız bunu vergi dairesine beyan edecek ve daha az vergi ödeyebilecektir.’’


Gelen mektup üzerine pekçok Türk vatandaşı paniğe kapılırken, Avukat Halim Kaplan neler yapılabileceği konusunda şu bilgiyi verdi: ‘‘Ortada bir suç duyurusu bulunduğu için kendilerine mektup gönderilenlerin, hukuki açıdan aleyhlerinde bilgi vermeye zorlanamaz. Ancak bu durumda, vergi dairesi tahmini bir borç çıkarır ve gecikme faiziyle birlikte bunu tahsil etmek ister. Bunun haricinde hakkında ceza davası başlatabilir. Hakkında herhangi bir tahkikat başlarsa, kendi kendini ihbar etme teşebbüsü de işe yaramaz. Vergi borcunu ödedikten sonra Merkez Bankası aleyhine `beni zamanında yeteri kadar bilgilendirmediler gerekçesiyle` zarar ve ziyan telafi davası açabilir. ’’ (HÜRRİYET)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.