Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeıer: ``Artık karar İran`ın``

30.03.2006 - 17:37 | Son Güncelleme :

      Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi`nin İran`a nükleer programını durdurması için tanıdığı 30 günlük süreden sonra karar aşamasının İran`da olduğunu söyledi. 

    Berlin`de, Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa`nın dışişleri bakanları Condoleezza Rice, Sergey Lavrov, Jack Straw ve Philippe Douste-Blazy ile Çin`in Dışişleri Bakan Yardımcısı Dai Bingguo ve AB Ortak Güvenlik Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, bir araya gelerek İran konusunu görüştü. 

    Steinmeier, toplantıdan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ortak hedeflerinin diplomasi olduğunu belirterek, ”Artık karar İran`ın. Ya izolasyonu tercih edecek ya da müzakere masasına dönecek. Hepimiz İran`ın bu fırsattan yararlanmasını diliyoruz” dedi. 

    İran`ın müzakere yolunu seçmesi durumunda bu ülkeyle yapıcı müzakereler yürüteceklerini ifade eden Steinmeier, İran`ın güven vermediğini ve ihtilafa gitmesi durumunda izolasyona sürükleneceğini kaydetti. 

    Steinmeier, toplantıya katılan ülkelerle bu konuda sıkı temasta kalacaklarını ve gelişmeleri yakından izleyeceklerini söyledi. 

    Rice, BM`nin İran`a açık bir sinyal verdiğini belirterek, İran`ın bugüne kadar açık davranmadığını ve güven yaratması gerektiğini ifade etti. 

    Condoleezza Rice, Irak`ta kaçırılan Amerikalı gazetecinin serbest bırakılmasından büyük mutluluk duyduğunu da kaydetti.
   
    “ÇOK SABIRLI DAVRANDIK”
    
    Straw, hiç kimsenin, İran`ın nükleer enerjiyi sivil amaçlı kullanmasına karşı çıkmadığını belirterek, burada önemli olanın İran`ın ne yapmak istediği olduğunu ve Tahran`ın 18 yıldır Uluslararası Atom Enerji Kurumu`nun (UAEK) taleplerini kabul etmediğini söyledi. 

    İran`a karşı bugüne kadar çok sabırlı davrandıklarını ifade eden Straw, İran`ın yanlış planlar yaptığını ve BM`nin ortak karar alamayacağına inandığını, kendilerinin de uzun süre tartıştıklarını, ancak sonuçta bir ortak karara ulaştıklarını kaydetti. 

    Lavrov da, ortak bir açıklamayla endişelerini dile getirdiklerini belirterek, sorunun ancak barışçı şekilde ve UAEK`nın çabasıyla çözülebileceğine inandıklarını söyledi. 

    Sergey Lavrov, bir soru üzerine de, yaptırımları bir çözüm yolu olarak görmediklerini, gelecekte atılacak adımlar konusunda da BM`nin birlikte hareket etmesinden yana olduklarını ifade etti. 

    Douste-Blazy, İran`la ilgili şüphelerin sürdüğünü, bu nedenle ortak tutum konusunda görüştüklerini belirterek, İran`ın 30 gün içinde tüm nükleer faaliyetlerini durdurmasını istediklerini kaydetti. 

    Fransız Bakan, İran`ın nükleer enerjiyi sivil amaçlı olarak kullanmasına karşı olmadıklarını açıkladıklarını, ancak güven yaratmadığı sürece de kararlı tutumlarını sürdüreceklerini söyledi. 

    Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Dai de, İran kriziyle ilgili olarak önemli bir toplantı yaptıklarını, uygun ve barışçı bir çözüm için birlikte çaba harcayacaklarını belirterek, bunun zor bir sorun olduğunu, ancak barışçı şekilde çözülebileceğini ifade etti. 

    Dai, Ortadoğu`daki gerginliğin artırılmasının hiçbir tarafın çıkarına olamayacağını söyledi. 

    Solana da, ortak bir görüşte birleşmelerinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Burada 20 ülkeyle daha birlikte olsak daha da iyi olurdu” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.