Alp Dağlarında Fazla Gelişme Ve Zenginlik Tabii Afet Yarattı

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


KAPRUN-AVUSTURYA (A.A) - 22.11.2000 - Avrupa`nın en yüksek dağ silsilesini oluşturan Alplerin fazla gelişme ve zenginlikten aşırı yüklenmesi, hassas çevre dengesini bozup tabii afetlere sebebiyet verdi. Avrupa ülkelerinden tüm yıl boyunca turist çeken Alp Dağları`na son yıllarda hızlanan heyelan, çığ ve bu ay başlarında bir hafta sonunda da Kitzsteinhorn dağ tünelindeki yangında 155 kişinin hayatını kaybetmesi, çevrecileri düşündürüyor. Çevrecilere göre, Avrupa ekonomisi büyüdükçe Alp Dağları bölgesinde sayıları artan tatil-kayak merkezleri, kayak pistleri ve alanları, trekking, dağcılık parkurları ile helikopter ulaşım zincirleri yapımının durdurulması, turistik işletme ve yan tesislerinin sayısının kısıtlanması gerekiyor. Bregrenz`deki Avusturya Ekoloji Enstitüsü`nden Daniela Grabher, Dağlara geçmişte yaptığımız gibi davranmaya devam edemez ve bunu geleceğe de taşıyamayız dedi. Şimdilerde lüks sayfiye yerlerine bürünen Avusturya, Doğu Fransa, İsviçre ve Kuzey İtalya`yı kapsayan Alp Bölgesi yüzyıllardır sadece geçimlik tarım ve küçük ölçekli büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine elverişliydi. Dar vadilere sıkışmış köylerde dış dünyadan uzakta yaşayan Alp Dağları sakinleri, yetersiz eğitim ve ekonomik fırsatlarla sert kışlarda hayatta kalmaya çabalıyondu. Geçit vermeyen dağ silsileleri de dış dünyadaki pazarlara erişimi engelliyordu. Alp Dağları bölgesinin bu asudeliği, Avrupa`nın yeni zengin sanayicilerinin temiz hava ve arı-duru manzara lüksünü keşfetmeleriyle bozuldu. Almanya`da Nazi iktidarının lideri Adolf Hitler de, Töton kökenleriyle bağlantı kuracakları inancıyla, Almanları Alpleri ziyarete özendirmişti. Avusturya, 2. Dünya Savaşı sonrasında gerice kalmış yörelere gelir sağlamak amacıyla, turizmi teşvik edip sübvanse edince, bu sektör, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 20`sinden fazlasını oluşturur hale geldi. Ülkenin 8 milyonluk nüfusunun 500 bini hayatını doğrudan Alp turizmi sektöründen kazanıyor. İtalya ve İsviçre ile Fransa`nın Alp Dağları bölgesinde tabii afetler, kazalar ve insan kayıpları son yıllarda arttı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.