Arat Bu Yil Vites Büyütüyor

18.05.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uzakdogu krizinin en fazla tekstil sektorunu etkiledigi konusuldu. Borsada islem goren halka acik tekstil sirketlerinin karlarindaki gerileme de bu krize baglandi. Ancak Arat Tekstil Yonetim Kurulu Baskani Hasan Arat`a gore, sektor mevsimsel kosullara gore calisiyor ve yilin ilk uc ayi bu sirketler icin pek de parlak bir donem degil. Hasan Arat`la ARat Tekstil`i ve tekstilin gelecegini konustuk.
Arat Tekstil`in 1998 yili projeksiyonlari, hedefleri neler?
1998 yili icin 63 milyon mark ciro hedefimiz var. Ihracat baglantilari yapildi. Ic piyasada reel olarak yuzde 20-30 buyume olacak. Mucizevi buyumelerin saglikli olacagini da dusunmuyoruz. Cok onemli bir Amerikan firmasi olan Rusel Comparation ile anlasiyoruz. Ayrica GAP, Banana Republic, Liz Claiborne gibi firmalarla anlasmalar sagladik ve bu sirketlere uretim yapiyoruz. Rusel Comparation ile Turkiye alim, imalat ve Orta Asya alim, imalat ve dagitimini yurutecek joint venture sirketi kuruyoruz. Son duzenlemeler yapiliyor. Bu firma 1912`de kurulmus. Fortune 500 siralamasina giriyor. 1.4 milyar dolar cirosu ile ABD`nin ilk bes tekstil firmasindan biri. Arat`in tercih edilmesi bizim icin cok onemli. Bunu basarirsak onumuz acilacaktir. Ama olmasa da ciddi bir eksiklik olmayacak. Cunku yil soun hedeflerimiz bu baglanti olmadan yapildi. Yolumuza devam ediyoruz.
Buyumemiz surecektir. 1997`de ciromuzu yuzde 55 artirdik. Bu yil da yuzde 47 civarinda bir artisla 65 milyon mark bekliyoruz. Ama bunun sonucuna ilk uc ayda varirsaniz, hesap dogru olmaz. Yarisa devam etmek gerekir, bunun icin de zaman lazim. Ayrica yatirimdan cikmis bir sirketin ciddi amortisman ve faiz giderleri vardir. Bunlari kimse dusunmuyor. Bu etkenler karliligi etkiler. Arat Tekstil 2000-2001`ler satislarini 100 milyon dolara cikarmayi hedefliyor. Arat Tekstil`in 1998`de kucuk capli makine ithalatlari disinda yatirimi yok. Bunlar da 200-300 bin marki gecmez. Karlilik sirketin aktiflesmesine, satislarina bakilmali. Satislarimiz buyuyecek, cunku Amerika pazarina giriyoruz. Arat`in bu yil 10 milyon dolarlik ABD ihracati var. Ingiltere`nin en buyuk magazalarindan Marks & Spencer`a calisan tek onaylanmis firmayiz. 65 bin adet yukleme yapildi, yeni 84 bin adedin de uretimine baslandi. 1999 icin de 1 milyon adet konusuluyor. ABD bizim icin cok onemli. Almanya`dan sonra Ingiltere ve ABD pazarini actik. Arat Tekstil, Marks&Spencer`la ingiltere pazarina buyuk volumle girdi. ABD`ye dokuma giyim, pantolon ve montta kota yok. Ormeciler bunu yasarken benim sikinti cekmemek buyuk avantaj. Avrupa`ya da kota yok. Butun sorun, yatirimlardan yeni cikmamiz. Toplam halka arzimizin yuzde 62.2`sini yurdisina sattik ve bizim capimizdaki firmalar icin bu rekordur. En buyuk ortagimiz Fidelity. Fidelity sirketin yaklasik yuzde 9-10`una sahip. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.