Arcelik Devlere Teknoloji Satacak.

30.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ise teknolojisitamamen kendilerine ait yeni bir buzdolabi gelistirerek baslayan ve Turkiye`nin ilk `Teknoloji Odulu`nu kazanan Arcelik, bu kez teknoloji ihrac etmek icin kollari sivadi. Turkiye`nin en iyi Arastirma ve Gelistirme merkezlerinden birine sahip olan Arcelik, sonunda Ar-GE`sini Artesis adi verilen bir sirkete donusturdu ve tersine beyin gucune de onculuk ederek basta ABD`de calisan Prof. Dr. Ahmet Duyar olmak uzere herbiri alaninda uzman bilimadamlarini catisi altina topladi. Teknoloji Odulu`nu kimseye kaptirmaya niyeti olmayan Arcelik, bu yil Motor Hata Tanilama Sistemi`yle yine odulun sahibi oldu. Ancak Arcelik`in durmaya niyeti olmadigi yeni gelistirdigi `Erken Uyari Sistemi`yle anlasildi. Gelistirilen urun 2000 yili Teknoloji Odulu`ne simdiden iddiasini koydu. Ilk uygulamasi ABD`de uzay ve havacilik alaninda yapilan ve NASA`nin uzak mekigi ana motoru ile helikopter motorlari icin uyguladigi Hata Tanilama Sistemi`nin dunyada 25 milyon dolarlik bir pazari var. Yapilan arastirmalara gore mevcut kalite guvence sistemleri yuzde 50`ye varan oranlarda yanlis teshis koyuyor. Arcelik`in gelistirdigi urun ise dunyada hicbir yerde yok ve ihtiyac duyuluyor. Artesis Genel Muduru Ahmet Duyar, bu urunu kullanan ve yilda 1 milyon motor ureten bir ureticinin maliyetinin yaklasik 250 bin dolar ile 750 bin dolar arasinda dustugunu acikladi. Urun Turkiye`de 1 milyon motorda uygulandi. Simdi Avrupa`da 4 motor ureticisinde bu urunun satis oncesi testleri yapiliyor. Duyar, erken Uyari Sistemi`nin onemini ise soyle acikladi: `Elektrik motorunda 1 saatlik bir uretim durmasi en az 300 bin dolara maloluyor. ABD`de yapilan arastirmalary ilda 4-5 milyar dolarin ekipmanlar bakim amacli harcandigini ortaya koyuyor. Gelistirdigimiz teknolojiyle bu kayiplari en aza indirmeyi hedefliyoruz.` Duyar, birbiri ardina yeni teknoloji gelistiren Artesis`in, iki yil icinde masraflarini cikaracagini ve 2009 yilinda da yaklasik 60 milyon dolar kar etmesini beklediklerini soyledi. Gelistirdigi urunleri dunyaya ihrac edecegi icin Arcelik, Amerika`nin New York sehrinde bir ofis acmak icin de hazirliklarda bulunuyor. Arcelik, uzun vadede gelistirdikleri teknolojileri insan sagligi ile ilgili alanlarda da kullanmayi planliyor.
750 milyon dolarlik bir pazara yazilim: Arcelik iki ay once Almanya`da yapilan Hanover Fuari`nda yeni gelistirdigi, elektrik motorlarinda olabilecek arizalari onceden uyaran bir sistemi tanitti. Sektorun devlerinden ABB ve Siemens`in de aralarinda bulundugu 11 firma yeni teknolojiyi ihrac etmek icin Arcelik`le gorusmelere basladi. Yaklasik 9 ayda gelistirilen bu yeni teknoloji kritik motorlarin bozulacagini onceden haber veriyor. Boylece motorun bozulmasindan dolayi olusacak kayibin ortadan kalkmasini sagliyor. Ahmet Duyar, Erken Uyari Sisteminin, yaklasik 750 milyon dolarlik bir pazara hitap ettigini soyledi. Her bir cihazin fiyati yaklasik 10 bin dolar. Arcelik, teknolojinin yazilimini ihrac etmek istiyor. Global pazarlama yapan dev firmalar bu cihazi dunyaya pazarlamak isterlerse Arcelik, yazilimin lisans hakkini satacak. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.