Arena Genel Müdürü Kohen: Rant Ekonomisi Çökünce Teknoloji Sektörü Patlayacak

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`de bilgi teknolojileri sektörünün gelişmesindeki en büyük engelin rant ekonomisi olduğunu belirten Arena Genel Müdürü İzi Kohen, ‘‘Rant ekonomisi bitince, bilgi teknolojilerinin yıldızı parlayacak’’ dedi.

Türkiye`de bilgi teknolojisi sektörünün gelişmesi için rant ekonomisinin bitmesi gerektiğini belirten Türkiye`nin en büyük teknoloji dağıtım kuruluşu Arena`nın Genel Müdürü İzi Kohen, ‘‘Rant ekonomisinin ortadan kalkması ile birlikte şirketler artık faizden para kazanamayacakları için işlerine odaklanacaklar. Dolayısıyla bilgi teknolojilerini kullanacaklar ve yatırım yapacaklar. Rant ekonomisinin bitişiyle, bilgi ekonomisin yıldızı parlayacak’’ dedi.

‘‘Yeni ekonomi şirketlerinin başarısızlıkları, başarılı oldukça ortaya çıkıyor’’ diyen Kohen, şöyle devam etti:

‘‘Bir şirketin kurduğu bir web sitesi çok popüler olursa sorunlar başlıyor. Çünkü müşteri memnuniyetini sağlayamamaya başlıyor bu sefer. Başarılı olursa daha zor, altlyapısının çok sağlam olması lazım. ‘Önce biz satmaya başlayalım, sonra bakarız...` Olay böyle değil. İnsanlar senin sitene bir kez girer, bir kez aldanır. Bir daha da girmez. Çünkü öbür site, rakibin müşteri için bir klik ötede.’’

Bir süre önce uygulamaya başladıkları Arena Open MySAP sistemi ile, bayiler, tedarikçiler ve Arena arasındaki prosesleri entegre eden şirket, bu sistemle tedarik zincirinde verimliliği artırmaya çalışıyor. Kohen, Arena Open konusunda şunları söyledi:

SÜREÇLER BİRLEŞTİ

‘‘İş yaptığımız tüm şirketlerle süreçlerimizin birleştiği, verimli çalışabildiğimiz, maliyetlerimizin düştüğü bir ortam yarattık. Örneğin, HP ile ilişkilerimizde stoğumuzu HP`ye yönettiriyoruz. Biz 14 günde bütün stoğumuzu döndürüyoruz. Hızlı stok çevirerek kazanan bir şirketiz. Ayda 45 bin parça ürün çıkıyor. Günde 1.200 fatura kesiyoruz. 4 bin civarında aktif ürünümüz var. Hiçbiri bizim tekelimizde değil. Her birini en az üç değişik dağıtıcı dağıtıyor. Hepsi de bizimle aynı koşullarda alıyor ürünü. Burada rekabette öne çıkmak zor. Ama biz bunu başardık ve daha da ileriye götürmeye çalışıyoruz. Yaptığımız yeni ekonomi yatırımları da bizim rekabet imkanlarımızı daha da artırmaya yönelik.’’

BAYİLERE DESTEK

Arena’nın, önemli projelerinden biri de, bayilerini birer yeni ekonomi şirketi haline getirmek. İsteyen bayilerine kendi web sitelerini kurma konusunda destek veren Arena, kullandığı MySAP üzerinden bu bayilere geniş imkanlar sağlıyor. Kohen, ‘‘Biz bayilerimize öyle araçlar sağlıyoruz ki onlar şeffaf olarak bizim stoklarımızı, lojistik süreçlerimizi kullanarak ürünlerini satabilecekler. Birlikte onlara bir web sitesi kuracağız. O site aslında arkada bizim kurumsal kaynak planlama programımımıza ve Arena Open`a bağlı olacak. Müşteri bizim stoklarımızı bayinin stokları gibi görecek. Sipariş verdiği zaman o sipariş bize gelecek. Pencer-e diyebir site açtık. Bu bayilerimizin her türlü hizmeti self servis olarak alabildikleri bir ortam. Bu aslında bir web sitesi. Bu bizim SAP`ın ön yüzü. Bayiler bir müşteri temsilcilerine telefon ederek yaptıkları herşeyi buradan yapabiliyorlar.’’

Bu sene yeni ürünlere de girdiklerini belirten Kohen, ‘‘Biz bunlara medya ürünleri diyoruz. Playstation da bunlardan biri. Bunun için Arena Teknoloji Satış Noktası adıyla ayrı bir kanal oluşturduk. 5 bin bilgi teknolojisi ürün satış noktasının 4 bin 300`ü bayimiz. Bunlardan 320 tanesini Arena Teknoloji Noktası olarak konumlandırdık. İlanlarla yarattığımız talebi bunlara yönlendiriyoruz. Bunlara Advantage makinası koyduk. Bunlara özgü makinalar yapıyoruz. Bu teknoloji noktaları tüketici elektroniği ürünleri de satmaya başladı’’ dedi.(HÜRRİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.