Arjantin`e Kemer Sıkma Tedbirleri Sorun Oldu

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

BUENOS AIRES (A.A) - 24.11.2000- Peronizm, diktatörlük rejimlerinden liberalizasyona, ani ve hızlı dışa açılmaya, hiper-enflasyondan sıkı para politikasına sürüklenen Latin Amerika ülkesi Arjantin`de, kemerlerin yine sıkılmak istenmesi sorun yarattı. Ücretler genel düzeyinin zaten düşük, vergilerin yüksek seyrettiği, resmi kayıtlara göre işsizlik oranının yüzde 15.4`e fırladığı Arjantin`de, Devlet Başkanı Fernando de La Rua`nın, halktan daha fazla fedakarlık talep etmesi sabırları taşırınca, onbinlerce çalışan genel greve gitti. Devlet Başkanlığı Sarayı önünde gösteri yapan grevciler, Ya Vatan Ya IMF yazılı dev pankartlar asıp, Arjantin`in milli marşını söyledi. Yüzlerce grevci işçi, başkent Buenos Aires merkezine giden yolları tıkadı. Bir yolsuzluk skandalının, daha geçenlerde patlak verdiği ülkede, halk tarafından sevilen devlet başkanı yardımcısı istifa etti, sosyal huzursuzluk tırmandı. Arjantinli işçilerin kemer sıkma tedbirlerini protesto amacıyla başlattıkları 36 saat süreli genel grev, ulaştırma, ticaret ve diğer temel hizmetleri aksattı.


Genel grevin ilk günü Perşembe günü önemli bir olayya sebebiyet vermeden atlatıldı, ancak, ülkenin en büyük sendikaları bugün işi bırakma eylemine katılınca, Arjantin`de hayatın adeta duracağından korkuldu. Genel greve, ulaşım sektörü çalışanlarının yanısıra, taksi şoförleri de katıldı, bugün de, sağlık, enerji ve bankacılık sektörlerindeki çlışanların da işi bırakma eylemine katılımıyla grevdeki çalışanların sayısının yüzbinlere varması bekleniyor. Devlet Başkanı De La Rua`nın, 10 gün kadar önce Arjantin televizyonundan kamu harcamalarının beş yıl süreyle dondurulacağı, emeklilik sisteminin yeniden düzenleneceğini ve emeklilik yaşının yükseltileceğini bildirmesi üzerine, sendikalar genel grev çağısında bulunmuştu. De La Rua, Arjantin ekonomisindeki durgunluk nedeniyle, daha önceki kemer sıkma paketlerine ek olarak yeni fedakarlıkların gerektiğini duyurmuştu. Daha önceki kemer sıkma tedbirleriyle, vergi oranları yükseltilmiş, kamu çalışanlarının ücret ve maaşları kısılmış, esnek olmayan çalışma hayatına dair yasalarda reforma gidilmişti. Uluslararası kreditörler, ağır dış borç ykü altındaki Arjantin ekonomisinin düze çıkarılması için verecekleri milyarlarca dolarlık yeni krediler karşılığında, kemer sıkma tedbirleri istiyor. Arjantin ekonomisi geçen yıl yüzde 3 küçülmüştü, bu yılki büyüme hızının yüzde 1`in altına inmesi bekleniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
990 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.