Artik Kriz Cikarmayin.

20.07.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hukumet ortaklari, koskocamanbir haftayi memurlara yapilacak zam tartismasi ile gecirdi. Hafta boyunca liderler arasinda zirveler yapildi, karsilikli restler cekildi. Nihayet bir hafta suren kisir cekismenin sonucu hafta sonunda aciklandi. Daha once Basbakan Yilmaz`in acikladigi gibi memura simdilik yuzde 20, ekim ayinda da yuzde 10`luk zam yapilmasi konusunda anlasma saglandi. Aslinda gecen haftaki gundem konusunda Ecevit`e haksizlik etmemek gerek. DTP`nin yolactigi zam krizinin bu kadar alevlenmesinde, DSP Lideri Bulent ecevit`in, erken secimin kasim ayina alinmasi yolundaki onerisinin de buyuk payi var. Cunku birden kasim ayinda erken secim tartismasi zam krizinin de onune gecerekulke gundemine oturuverdi. Ecevit`in onerisine hukumet ortaklarinin yanisira muhalefet partileri de ses verince, kirizin boyutu da genisleyiverdi. Bir hafta boyunca israrla surdurulen bu suni tartismalar, piyasalarda buyuk tedirginlige yolacti. Ozellikle erken secim tartismasi, piyasalarda yeni bir belirsizlige yolacti. Siyasi belirsizlik nedeniyle bono oranlarinda, 5-6 puanlik artislar yasandi. Hazine, hafta basinda yaptigi bono ihalesinde siyasi belirsizlik yuzunden biraz daha yuksek faizle borclanmak zorunda kaldi. Yine haftanin ilk gunlerinde, zamsiz da olsa memur maas odemeleri nedeniyle yasanan TL sikisikliginin da etkisiyle gecelik oranlar, yuzde 40`lardan yuzde 60`larin uzerine yukseldi. Yukselis trendinin yakalandigi bir donemde borsa ise ortaklar arasinda restlesmeye kadar giden tartismalar yuzunden, ozellikle haftanin ilk gunlerinde dustu. Fakat haftanin ikinci yarisindan itibaren basta Rusya e New York olmak uzere dunya borsalarinda yasanan rekorlarin da etkisiyle IMKB de, siyasi cekismeleri bir kenara birakarak, yukselise gecti. Hafta icinde 4 bin 600 puan seviyesine kadar yukselen endeks, uluslararasi borsalardaki rekorlara siyasilerin tartismalari yuzunden tam ayak uyduramadi. Gecen hafta icinde Rusya borsasinda yuzde 20, Asya borsalarinda da yuzde 10`a varan artislar gerceklesirken IMKB`deki artis yuzde 4`un altinda kaldi. Ayrica borsada haziranda beklenen cikis, basta Rusya olmak uzere asya ve Avrupa borsalarindaki olumsuzluklarin da etkisiyle temmuza ertelenmisti. IMF anlasmasi, enflasyondaki gerileme, ardindan faizlerde baslayan sok dususlerin etkisiyle temmuzun ilk gunlerinde borsada, gecikmeli cikis baslamisti. GEcen hafta sonu itibariyle zam krizi de asildigina gore, bu haftanin itibaren borsada yeni bir cikis dalgasi baslayabilir. Tabii ki, hukumet ortaklari yeni bir sorun cikarmazsa... Keza bugun itibariyle alternatif yatirim araclarina da bakildiginda paranin ibresi borsayi gosteriyor. Basbakan Yilmaz`in da IMF`ye verdigi soz dogrultusunda memur zamminin simdilik yuzde 20`de tutulmasi, piyasalara olumlu yansiyabilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.