Asil Celik`e ıngiliz Talip.

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Isdemir`in golgesindekalan Asil Celik, buna ragmen talep toplamaya devam ediyor. En iddiali talip: Ingiliz British Steel. Isdemir ile birlikte ihaleye ciktigi icin golgede kalan Asil Celik, talip bakimindan Isdemir`in gerisinde kalmiyor. Yerli ve yabanci bircok firma, Asil Celik icin teklif vermeye hazirlaniyor. Bu sirketlerin en buyuklerinden biri, dunya celik devi British Steel. Dunya celik uretiminde ilk uc firmadan biri olan British Steel Turkiye`de de Toyotasa`nin celik ihtiyacini karsiliyor. Turkiye celik uretiminin yuzde 65`ini elinde bulunduran Asil Celik, bu acidan sadece yerli firmalarin degil, yabanci firmalarin da ilgisini cekiyor. Ancak, ISDEMIR gibi bir devle ayni anda ihaleye cikmasinin sirketi golgede biraktigi dile getiriliyor. Macerasina 1970`li yillarda Koc Holding catisi altinda baslayan, ancak 1980 yilindaki hizli kur artisi nedeniyle girdigi doviz bunalimini atlatamayip devlete satilmasinin ardindan 17 yil gecen Asil Celik, yeniden ozel sektore donus yapmaya hazirlaniyor. Kurumun faaliyet alani geregi ISDEMIR`den daha verimli oldugunu vurgulayan sirket yetkilileri, bunun kurumun ozellestirilmesini kolaylastiracagini belirtiyor. Dunyanin bircok buyuk kurulusuna urun veren Ingiliz British Steel`in kurumla ilgilenen sirketlerin basinda geldigi ogrenildi. Kurumun en buyuk rakiplerinden Cemtas ve Icdas da OIB`den sartname talep etti. Cukurova Grubu ile ISDEMIR`e talip olduklarini aciklayan Icdas Genel Muduru Bulent Engin, Asil Celik`le de ilgilendiklerini dogruladi. Devlete gectigi 1983 yilindan 1995 yilina kadar 12 yil boyunca zarar eden kurum, son 4 yili karla kapatmayi basardi. Kurum, 1995 yilinda 2 trilyonun uzerinde kar eden kurum, 1996 ve 1997 yillarinda 4 trilyon, 1998 yilinda da 5 trilyon lira kar elde etti. Ancak, otomotive urun veren kurum, gecen yilki dusus nedeniyle 3.5 trilyon lira zarar etti.
Uretimin %60`i ihracata gidiyor: Uretiminin yuzde 60`a yakinini ihrac eden Asil Celik, elinde bulundurdugu pazarlar itibariyle de ilgi cekiyor. Basta Almanya olmak uzere, Ingiltere, Fransa, Ispanya, Italya gibi Avrupa ulkeleri ile, ABD Singapur ve Israil olmak uzere yaklasik 25 ulkeye ihracat yapan kurum, 2000 yilindan oldukca umutlu. Kurumda toplam 819 kisi calisiyor. Kapsam disi personel kanun geregi baska kamu kurumlarina aktarilacagi icin devralacak sirkete yuk olmayacak. Su anda tam kapasite ile calisan kurumun butun bu iyi ozellikleri, rakiplerinin ve yabanci firmalarin da istahini kabartiyor. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.014 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.