Asil Patlama 2001`de.

27.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
1999 yilinda zor gunler yasayanGlobal Menkul Degerler Yonetim Kurulu Baskani Mehmet Kutman 2000 yilinda Global`i parlak gunlerin bekledigini soyledi. Kutman`a gore borsada asil patlama sirketler bilrlesir, luzumsuz sektorlerden cikip gereksiz sirketlerini de kaparlarsa 2001`de olacagini dile getirdi. Sirketin 1996-1998 yillari arasinda hizli bir buyume ile 300 kisiden 750 kisiye ciktigini, o donemde cok iyi paralar da kazandigini belirten Kutman, `Fakat madalyanin obur yuzu var. Maliyetler de hic olmadigi kadar yuksek rakamlara gelmisti` dedi. Cok samimi olara bir ozelestiri yapan, bu durumda kendisinin de onemli bir paya sahip oldugunu belirten Kutman krizden kurtulusu soyle anlatti: `benim kisisel bir huyum var. Iyi veya kotu hic maliyete bakmama. Hep gelir kalemine bakarim. Bir gun bana dediler ki `Mehmet, sen iyi gelir uretiyorsun ama su giderlere de bakan biri gelsin` 1999`un Subat ayinda Ian Conner Genel Mudur olarak atandi. Hem benim hem de sirketin gelecegi acisindan cok iyi oldu. Conner, sirketin personel sayisini kararli bir ekilde 365 kisiye dusurdu. Maliyetleri dortte bir oraninda indirdi. Maliyetleri o sekilde yapti ki gundelik islem hacmimiz toplam 10 milyon dolar dahi olsa kardayiz. Su anda ortalama gundelik islem hacmimiz 75 ile 100 milyon dolar arasinda oynuyor. 99`un son ceyreginde toparlanma surecine girdik. Yeni ve genc bir kadro ile cok ileri adimlar atilmaya basladik.` Kutman`la Global Menkul`un 2000 yilini, para programini, kucuk yatirimcilarin tasarruflarini nasil degerlendirebilecekleri uzerine konustuk.
1998`de zarar etmistik. 99`u iyi kapattik. Vergi onceki karimiz 4.5 trilyon. 2000 yili Global icin donum noktasi. Turkiye`de bir cok dengeler taslar yerinden oynadi. Niye bu taslar oynadi. INsanlar anladi ki eger herhang ibir urunde katki degeriniz olmaz ise degeriniz de yok. Dolayisiyla Global`in cok onemli bir avantaji var. Gecmiste problemleri oldu. Fakat neticede sermaye piyasalari konusunda ciddi bir markasi var. Global`in Turkiye icin dunyada bu konuda en onemli altyapiya sahip. Bizdeki data- base herhalde hicbir kurumda yoktur. Cok genis bireysel musteri hacmi var. Zannediyorum bakiyeli hesaplar bazinda Is Bankasi`nin arkasindan ikinci veya ucunu kurum, piyasa payi malum. Dolayisiyla dusen faiz ortaminda, tek haneli enflasyona gidis ortaminda sermaye piyasalarinin en onde olan kurumunun rakamlari, karliligi, basarisi yuksek olur. Yunanistan bizim muadilimiz olan kurumun piyasaya degeri 1 milyar dolar. Ikizimiz gibi birsey. 2000 yilinda Global guzel projelere yatirim yapti. Yatirim acisindan da farkli bir doneme girdi. Teknoloji uzerine onemli projeler var. Benim sahsi kanaatin yilsounda endeks 24-28 bin araligini bulur. Ama 2001`in sonunda 60 binleri bulabilir. Borsadaki sirketler onumuzdeki iki sene icinde gerekeni yaparlarsa yani birlesmeler, luzumsuz sirketlerini kapatir, luzumsuz sektorlerden cikarlarsa borsadaki sirketlerin degerleri 20 bin-30 bin endekste bile ucuz. Bunlari yapmazlarsa su anki endestke bile cok pahali. (YENI BINYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.