Avrupa Parlamentosu`nda Soğuk Duş

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AP, Morillon tarafından hazırlanan rapora ek bir karar tasarısını 21 oy farkla kabul ederek Türkiye`yi Ermeni soykırımını resmen tanımaya çağırdı.


Avrupa Parlamentosu, Fransız parlamenter Philippe Morillon tarafından hazırlanan AB`ye tam üyelik yolunda Türkiye tarafından atılan adımlar konulu raporun ilişiğindeki karar tasarısını, Strasbourg`da Genel Kurul`da oylayarak kabul etti. Soykırım iddialarını karara sokmayı hedefleyen bir değişiklik önergesi, 213 red oyuna karşı 234 oyla kabul edildi. 93 parlamenter çekimser kaldı.
Morillon, sözde soykırım iddialarını içeren değişiklik önergelerinin reddedilmesini istedi, ancak yeteri kadar etkili olamadı ve 21 oy farkıyla önerge kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu kararına giren paragrafta şu ifadeler yer aldı: Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetini ve TBMM`yi, Türk toplumunun önemli bir kesimini oluşturan Ermeni azınlığa desteği artırmaya, bu çerçevede, modern Türk devletinin kurulmasından önce Ermeni azınlığın maruz kaldığı soykırımı resmen tanımaya davet eder.


KARARDA NELER VAR?

Morillon raporuna ilişik kararda, Türkiye`nin AB`ye tam üyelik müzakerelerinin, Kopenhag kıstaslarına tam uyum sağlanmadıkça başlayamayacağı belirtilerek, Türkiye`deki demokratikleşme reformlarına atıfta bulunuluyor ve atılan adımlara rağmen, insan hakları ve azınlık haklarının geliştirilmesi gereği üzerinde duruluyor. Türk uçaklarının Irak`taki operasyonlarının eleştirildiği kararda,idam cezasının kaldırılması isteniyor. Türk hükümetine, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin tüm kararlarına uyması çağrısının da yer aldığı kararda, Türkiye - AB ilişkilerinin değerlendirileceği bir tartışma forumu oluşturulması öneriliyor.
Türk hükümetine, Kıbrıs`ın kuzeyindeki işgal güçlerini geri çekmesi ve çözüm arayışlarına katkıda bulunması çağrısında bulunulan kararda, Ermenistan ima edilerek, Kafkaslardaki komşularla ilişkilerin geliştirmesi de talep ediliyor.


DIŞİŞLERİ;İSTİSMARA AÇIK;

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Türkiye raporunda, Türkiye`nin Kıbrıs`tan askerlerini çekmesine, sözde Kürt sorununa çözüm getirmesine ve sonradan eklenen Ermeni Soykırımına yönelik talihsiz ifadelere yer verildiğini belirterek, bu girişimlerin Türkiye - AB ilişkilerini olumsuz etkilemeye çalışanlarca istismar edileceğinin açık olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Philippe Morillon tarafından hazırlanan raporda bazı doğru yaklaşımlar bulunmasına karşın, talihsiz ifadelerin de yer aldığı kaydedilerek, Türkiye - AB ilişkilerinde, Kopenhag kriterlerinin çerçevesinin dışına çıkılmaması gerektiği belirtiliyor. Açıklamada Türk Ulusu, tarihinin hiçbir döneminde soykırım gibi bir insanlık suçu işlememiştir. Diğer bir ifadeyle Ermenilere yönelik ne bir soykırım, ne de soykırım emri vardır. Bunun aksine yönelik iddialar maksatlıdır ve temelden yoksundur. ifadesine yer verildi.


Dışişleri Bakanlığı`nın açıklamasında Morillon Raporu`nda ye alan sözde ``Kürt Sorunu``na ilişkin bölüm de değerlendirilerek, Öncelikle açıklığa kavuşturulması ve kabul edilmesi gereken husus Türkiye`de böyle bir sorun bulunmadığıdırdenildi.
Kıbrıs`ta kalıcı barış ve istikrarın, Ada`nın iki devleti tarafından bulunacağı hatırlatılan açıklamada, ``Sürekli vurgulayageldiğimiz üzere, Türkiye`nin AB ilişkileri ile Kıbrıs konusu arasında herhangi bir bağ kurulmasına karşıyız`` denildi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.010 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.