Avrupa`ya uyarı Ankara`ya destek

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

George W. Bush yönetiminin, AB`nin yeni Avrupa Gücü oluşumunda Türkiye`yi dışlayamayacağının ilk işareti geldi. Bush`un danışmanı Perle, yeni yönetimin
Türkiye`yi yalnız bırakmayacağını söyledi.

ABD başkanlığına seçilen George Bush`un dış politika danışmanlarından, eski Savunma Bakan Yardımcısı Richard Perle, AB`nin NATO`dan bağımsız bir Avrupa Gücü kurma ve Türkiye`yi dışlama eğilimlerini ağır dille eleştirerek Ankara`ya destek verdi. Perle, A.A`ya yaptığı açıklamada, Bush`un başkanlığı döneminde Washington`ın Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) girişimi konusunda Türkiye`yi yalnız bırakmayacağını belirtti. Eski Başkan Ronald Reagan döneminde ABD`nin güvenlik politikalarını belirleyen isimlerden olan Perle, AB`nin bazı üyeleri, NATO`nun önemini azaltmak, marjinalize etmek ve yerine AB üyeliği esasına dayalı yeni bir karar yapısı kurmak için çeşitli yollara başvuruyor. Bu girişim, Türkiye`nin yanı sıra ABD`yi de dışlıyor. Yani Türkiye ve ABD, Fransızların ve bazı başka ülkelerin ihtirasları yüzünden dışarıda bırakılmak isteniyor dedi.

Clinton`a sert eleştiri

Seçim döneminde Bush`a dış politika brifingleri veren ekipte yer alan Perle, Demokrat Başkan Bill Clinton yönetimini de AB`nin NATO`yu hedef alan girişimlerine göz yummakla suçlayarak, Uzun süre AB`nin bu olumsuz girişimine karşı çıkmayan Clinton yönetiminin aklı çok geç başına geldi diye konuştu. Bush yönetiminin bu olumsuz gelişmeleri değerlendireceğini ve yeni politika belirleyeceğini anlatan Perle, İnanıyorum ki bu politika, Transatlantik güvenliğinin temel taşı olarak NATO`nun konumunu vurgulayacaktır ifadesini kullandı. AB`nin, kurulması planlanan Avrupa Gücü için NATO`nun olanaklarını kayıtsız şartsız kullanma girişimini Türkiye`nin engellemesini desteklediğini belirten Perle, Türkiye, hem yapması gerekeni yaptı, hem de bu büyük bir cesaret gerektirirdi dedi.

`Türkiye yalnız kalmaz`

ABD`li siyasetçi, Türkiye`yi, ülkesinin `uzun yıllardır yararlı bir işbirliği içinde bulunduğu, birçok riski beraberce karşıladığı, birçok defa birlikte savaştığı bir ülke` olarak nitelerken, ABD`nin Türkiye gibi çok önemli bir ülkeyi yalnız bırakacağına inanmıyorum. Türkler bizi nasıl yalnız bırakmadıysa, bizim de Türkiye`yi yalnız bırakacağımızı hiç sanmıyorum. Avrupa`da Türkiye`yi dışlayacak adımlara karşı çıkacağımız konusunda ABD`ye güvenebilirsiniz. Çünkü ABD`nin en başta kendisinin de dışlanmasına karşı çıkması gerekiyor ifadesini kullandı. Perle, bağımsız Avrupa Gücü kurmak isteyen AB`nin `elinin bir türlü cebine gitmediğini` ve ABD`nin imkânlarına muhtaç olduğunu da vurgularken, şöyle konuştu: Avrupalılar, özellikle lojistik, istihbarat, muhabere ve hava gücü konularında ABD`ye bağımlı olmayı sürdürecek. Ancak bu, ABD`nin oynamak istediği rol değil. Birçok yönden bakıldığında, Avrupalıların yetersiz güçlerindeki eksik unsurları daima ABD`nin tamamlamasını beklemeleri, gerçekten cüret.
Perle, bu konuda son dönemde Fransa`ya yaklaşan Britanya Başbakanı Tony Blair`i de eleştirerek, Britanya için ABD ile özel ilişki önem taşıyordur. Bizimle olup olmadıkları konusunda bir seçim yaparak sonucuna katlanacaklar ifadesini kullandı. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.