Babacan'a en çok bu soru soruldu

21.04.2015 - 09:23 | Son Güncelleme :
Babacan'a en çok bu soru soruldu | Genel Haberler

Babacan, 'AK Parti’nin tek başına iktidarının devam etmeyeceğinin ve Türkiye’deki siyasi istikrarın ne olacağının sorulduğunu' söyledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 ve B20 toplantıları için bulunduğu Washington’da, yaklaşan genel seçimler nedeniyle, küresel iş dünyasının, ABD, Dünya Bankası ve IMF yetkililerinin kendisine en çok, “Ak Parti’nin tek başına iktidarının devam edip etmeyeceğini, Türkiye’nin istikrarının ne olacağını” sorduklarını söyledi. Babacan, “Ak Parti, Anayasa değişikliği yapacak kadar çoğunluk elde edebilir mi? Merak ediyorlar. İkinci çok sorulan konu seçim barajı nedeniyle sorun çıkar mı? Şu ana kadar başkanlık sistemi konusunda soru soran olmadı” dedi.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

BENİ SORANLARA   

Kendisiyle ilgili sorularla da karşılaştığını anlatan Ali Babacan, “Benim durumumu herkes biliyor. 3 dönem konusu biliniyor ve aslında ilgi de çekiyor. Biz de onlara Türkiye’de hükümetimizin politikalarının kurumsal politikalar olduğunu anlatıyoruz” diye konuştu. Özellikle ekonomide süreklilik ve öngörülebilirliğin nasıl sağlanacağı konusunda endişeleri olanlara da seslenen Ali Babacan bu konuda şunları söyledi:

2023 SÖZLEŞMESİ 

hurriyet.com.tr'den Sadi Özdemir'in haberine göre; “Öngörülebilirlik, partimizin resmi dökümanlarıyla sağlanır. 25 dönüşüm için yüzlerce adım atılacak. TBMM’nin onayladığı bir plan var. 2023 sözleşmesi çok önemli ki bunu sayın Başbakanımız açıklamıştı. Özgürlükçü demokrasi, iyi eğitilmiş insan kaynağı ve jeopolitik açıdan güçlü bir ülke haline gelmek için ayrıntılı bir çalışma yaptık. Girişim özgürlüğünü teminat altına alan bir ülke olmanın önemini de ayrıca vurguluyoruz. Bunlar ekonominin manifestosudur. Demokratikleşme ile ekonomik kalkınma arasında güçlü bir bağ kuruldu bu geliştirilecek. Bunlar artık Ak Parti’nin Türk milletine taahhüdüdür. Elbette kurallar doğru konulursa, kurumlar güçlü ve bağımsızsa, öngörülür bir ekonomi vardır ve o ülkeye yatırım yapılır.”

Haberin Devamı

YARGI REFORMU HAZIR

Yargı reformunun da açıklandığını hatırlatan Ali Babacan, “Bu reform paketi için de arkadaşlarımızla çok ayrıntılı çalıştık. Başbakanım da açıkladı. Yargı güvenilir bir yapıya kavuşmazsa demokrasimiz sağlıklı olamaz. Bu konudaki büyük zaafiyetleri en çok da geçmişte yaşanan parti kapatmalarında ve son olarak da 17 Aralık sürecinde yaşadık. Görüldü ki operasyonlar bile yangı üzerinden yürütüldü. Türkiye’nin ileri demokrasi ve gelişmiş bir ekonomi olması, kural bazlı yönetimle olur, kurumların tek tek itibarlı ve güçlü oluşu ülke için çok önemli. Bu sürece sayın Cumhurbaşkanımızın da önemli vurgusu var” dedi.

DOLARIN YÜKSELİŞİ DÜNYANIN SONU

TL’nin dolar karşısında değer kaybının nedenlerinin sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şöyle konuştu: “Kur meselesini biz sadece kendimiz tartışıyoruz zannediyoruz ama öyle değil. Kurlar Türkiye’de konuşuluyor ama dünyada da bu konuşuluyor. Doların her şeye karşı değer kazanıyor olması küresel gündem. Amerikan merkez bankası sıkılaştırıyor, Avrupa Merkez Bankası gevşetiyor ve bu iki uygulama aynı zamanlı oluyor. Dolar da bu nedenle ekstra güçleniyor. Bu nedenle bizdeki kur hareketinin de önemli bir kısmı küresel gelişmelerin etkisiyle oluyor. Hatta ABD’liler de doların değer kazanmasından hiç memnun değiller. Çünkü, değerli dolar ABD’nin ithalatını ivmelendiriyor. Hatta bu konuda bazı koruma önlemleri bile devreye girebilir.”

İSLAMİ FİNANS İÇİN LÜKSEMBURG İSTEKLİ

Washington’da G20 Toplantıları kapsamında, bir İslami Finans semineri de yaptıklarını anlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İslam Kalkınma Bankası, IMF ve G20 dönem başkanlığı olarak ortak yaptık. Lüksemburg Maliye Bakanı da vardı ki onlar İslami finansta merkez olmak için iddialı bir çıkış yapıyor. Malezya Merkez Bankası Başkanı da katıldı” dedi. Dünya genelindeki ‘katılım bankaları’ için merkez bankası niteliğinde bir ‘megabank’ kurma çalışması yürüttüklerini de hatırlatan Babacan şöyle devam etti: “Bunun için Cidde’de bir toplantı daha yapacağız. Bir döküman oluşturulacak ve İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelere soracağız. Katılmak isterlerse katılacaklar. Bu arada Lüksemburg gibi İslami Finans konusunda Londra ve Hong Kong da çok istekli. Çünkü geçen yıl bu sistemde yüzde 19 büyüme ile 2 trilyon dolarlık stok oluştu. Risk açısından da çok emniyetli. Çünkü her finans hareketi bir reel ekonomik harekete bağlı. G20’de de bu yüzden çok ilgi görüyor.”

Haberin Devamı

133 KONUDA REFORM TAKİBİ

G20 Dönem Başkanı olarak Türkiye’nin somut sonuçlara ve kalıcı kuruluşlar tesis etmeye odaklandığını vurgulayan Ali Babacan, “KOBİ’ler için kurmayı düşündüğümüz küresel kurum ‘WorldSME’ye Dünya bankası katılıyor. Şimdi OECD’de katılmak istediğini resmen açıkladı. G20’de ayrıca, 20 ülkenin katılımcılarıyla en önemli 133 konuda reform kararlaştırıldı. Bunların hayata geçirildiğinin takibi için de anlaştık. IMF ve dünya bankası da bu sürece katılıyor. Yani küresel çapta reformlar takvime bağlanmış durumda” dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.