Baharda Sektorler De Cicek Acacak.

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Global krizinyaralari sarilmaya calisilirken yasanan iki buyuk deprem, Turkiye ekonomisini hayli derinden etkiledi. Krizden sonra bir de fay hatlarinin hismina ugrayan sektorler, simdi yeniden canlanmayi amacliyor. Uyumlu calisan koalisyon hukumetinin siyasi istikrari saglamasi ve ekonomik programa tum kesimlerden destek gelmesi moralleri yuksek tutuyor. Hatta enflasyon rakamlari biraz yuksek ciktigi halde olumsuz beklenti yasanmiyor. Isadamindan isciye, akademisyenden sokaktaki vatandasa kadar tum Turkiye, belirlenen hedeflere ulasliacagina inaniyor. ISte bu iyimser hava, ekonominin can damari olan sektorlerin de bahar aylariyla birlikte daha da canlanacagi yolundaki beklentileri guclendiriyor. Eger Turkiye, cumhurbaskanligi secimleri nedeniyle yeni bir siyasal istikrarsizlik ortamina suruklenmezse, onumuzdeki aylarda ekonominin temkinli adimlar atarak duzluge cikacagina kesin gozuyle bakiliyor. Simdi herkes nefesini tutarak, cumhurbaskanligi secimi konusunda bir uzlasmaya varilmasini bekliyor...
Insaat basliyor! Global krizin etkisiyle onemli olcude kank aybeden insaat sektoru, yasanan iki depremin ardindan, neredeyse durma noktasina gelmisti. Baharla birlikte ataga kalkan insaatcilar, mayis ve haziran aylarinda sektordeki hareketliligin yeniden baslayacagini belirtiyorlar. Turkiye Insaat Muteahhitleri Isveren Sendikasi Baskani Sami sari, su andaki olumlu sartlarin korunmasi ve ozellestirmelerin surmesi halinde, yatiimlara daha fazla pay ayrilacagini ve sokterde gozle gorulur bir hareketlilik yasanacagini soyluyor.
Enerjiye yatirim: Ekonominin can damari olan sektorlerden biri de enerji. Her gecen yil enerji ihtiyaci artan ulkelerden biri olan Turkiye`nin 2005 yilindaki toplam elektrik talebi Enerji Bakanligi tarafindan 196.6 KWH olarak aciklanirken, yatirim tutarinin 4.40 milyar dolari bulacagi tahmin ediliyor. Sektorun 2000-2020 yili arasindaki toplam buyuklugunun ise toplam 2 trilyon dolar oldugu belirtiliyor. bu durum karsisinda gerek ozel sektor gerekse devlet yeni yatirimlara yoneliyor. Ozellikle Tahkim Yasasi`nin TBMM`den gecmesinden sonra uluslararasi yatirimcinin da istahini kabartan enerjis ektorunde bircok proje gundemde bulunuyor. uluslararasi tahkimle ilgili mevzuat butunuyle yururluge girdikten sonra yabanci yatirimcilarin turkiye`ye buyuk yatirimlar yapmasi bekleniyor.
Lokomotif Turizm: Turizm Bakanligi bu yil tanitim icin 100 milyon dolarlik butce ayirirken, turizmciler de yapilan tanitimlarla birlikte onumuzdeki yillarda Turk ekonomisinin lokomotifi olmak icin cabaliyorlar. Turizmcilerin yil sonu hedefleri ise 10 milyon turist ve 9 milyar dolar gelir. Ancak turizm sektorunun bu hedeflerini gerceklestirmesi icin pazarlama, isletme, tanitim, yatirim, altyapi, cevre, egitim, orgutlenme gibi pek cok sorunu bir an once sonuclandirmasi gerekiyor.
Tekstil ve Konfeksiyon: Krizden en fazla etkilenen sektorlerin basinda gelen tekstil ve konfeksiyon sektorleri DIE verilerine gore, toplam ihracatimizin yuzde 38`ini, imalat sanayimizin ise yuzde 16`sini gerceklestiriyor. Ocak-Aralik 1999 itibariyle imalat sanayi uretim endeksi yuzde 6.8 oraninda duserken, tekstil ve konfeksiyon yuzde 8 oraninda dustu. Sektor simdi yeniden toparlanmaya calisiyor. bunun icin tekstilciler `meksika Modeli`ni oneriyor. Ancak bu model, tekstilci ve konfeksiyoncular arasinday eni bir tartismanin baslamasina da neden olacak gibi gorunuyor.
Demir celik umutlu: Bahar aylariyal birlikte canlanmayi bekleyen sektorlerden biri de demir celik. Demir Celik Ureticileri Dernegi Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektorun ekonomik kriz ve depremlerden dogan zarari, ihracatini artirarak belli olculerde telafi ettigine dikkat cekiyor. Gelecekten umutlu olduklarini vurgulayan Yayan, `Gerce henuz mevzuat tam anlamiyla oturmus degil. En azindan sunu biliyoruz. Devletin 30 bin civarinda depremden kaynaklanan konut ihtiyacini karsilamak icin bir faaliyet baslatmis oldugunu biliyoruz. Ruhsat verme islemleri de basladi. Bir canlanma bekliyoruz. Bunun da otesinde ekonomik yapida da gecen yila gore bir canlanma soz konusu. Ozellikle faizlerin dususu konut sektorundeki talebi onemli olcude artiracak. Biz bu yil ekonomik buyumeden daha az olmayacak bir talep artisini bekliyoruz` diyor.
Otomotivde talep cok: Otomotiv sektoru, gectigimiz yil ekonomik krizden en cok etkilenen sektorlerden biriydi. Otomotiv sanayinin belkemigi olan otomobil pazari ise yuzde 7 oraninda gerileyerek, toplam 290 bin adet arac satildi. Sektor, ic pazardeki daralmayi ihracatla kapamaya calisti ve ihracattan 2 milyar dolar gelir elde etti. Yilin son aylarinda ulke ekonomisinde olusmaya baslayan olumlu hava ve faizlerin dusmesiyle birlikte ataga kalkmaya baslayan otomotiv sektoru, simdi gecen yil kaybettiklerini telafi etmeye calisiyor.
Nakliye yeniden yapilaniyor: Dunya ticaret hacmi her gecen gun artmaya devam ediyor ve nakliye sektoru de ona gore yeniden yapilanmaya calisiyor. Nakliyenin en onemli iki ayagini karayolu ve denizcilik olusturuyor. Gecen yil Turkiye`nin genel ekonomik sartlarindan nasibini alan nakliye sektoru, bu yil toparlanmaya calisiyor. Sektorun bu yilki buyume hedefi yuzde 10 olarak belirlenmis.
Beyaz esyada guzel gunler: 2000 yilinda canlanma sinyalleri vermeye baslayan alanlardan biri de beyaz ve elektronik esya sektorleri. Ilk iki ayda beyaz esya satisinda yuzde 11`lik artis sagladi. Elektronik esyada ise televizyon satislarinda gecen yila oranla ic ipazarda yuzde 8`lik daralmaya ragmen, dis pazarday uzde 54`luk artis yasandi.
Gida besleniyor: Gida sektoru de gectigimiz yil diger sektorler gibi kacinilmaz olan sorunlari yasadi. Ancak gida sektorundeki kriz, digerlerindeki kadar derin olmadi. Sektor, ihracatta ve uretimde yasadigi dususu bu yil telafi etmeye calisiyor.
Bankalarin yarisi: Bankacilik sektoru yeni yila bes bankanin Tasarruf Mevduat Sigorta fonu`na devredilmesiyle girdi. Simdilerde ise sektorde tam rekabetin saglanmasi ve birlesmeler gundemde. Ozellikle unlu isadami Sakip Sabanci`nin soylemleriyle yeni gundemini tartismaya baslayan sektor, Bankacilik Ust kurulu`nun ise baslamasiyla sIkI denetimlere tabi olaak. Karlar minimize olacak ve oyunu kurallarina gore oynayan kazanacak. Kredilerini iyi kontrol edebilen, acik pozisyonunu iyi yonlendiren banaklar ileriye gidebilecek. Yani bankacilik artik kolay bir meslek olmaktan cikacak. Bankacilik sektorunun temsilcileri boyle dusunuyor... (INTERMEDYA EKONOMI)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.