Bakü-Ceyhan`da 34 milyar Dolarlık Anlaşma

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bakü-Ceyhan boru hattının hayata geçirilmesine dönük son imza dün Ankara`da atıldı. Ankara`daki törende ‘Ev Sahibi Ülke’, ‘Anahtar Teslimi Yapım’ ile ‘Hükümet Garantisi’ belgeleri imzalandı. Bu imzalarla birlikte artık iş ilk kazmanın vurulmasına kaldı.


Azerbaycan ana üretim petrolünü dünya pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir adım daha atıldı. ‘‘Ev Sahibi Ülke’’ ve ‘‘Anahtar Teslimi Yapım’’ anlaşmaları ile ‘‘Hükümet Garantisi’’ belgesi, Ankara`da Devlet Konukevi`nde düzenlenen törenle imzalandı. Cumhurbaşkanı Vekili Ömer İzgi ile Başbakan Bülent Ecevit`in de katıldığı törende, Türkiye adına, Ev Sahibi Ülke anlaşmasına Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Anahtar Teslimi Yapım anlamasına Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, Hükümet Garantisi belgesine ise Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp imza koydular.


Anlaşmaları, sponsor grup üyeleri Azerbaycan Milli Petrol Şirketi Socar`ın Başkanı Natık Aliyev, BP Azerbaycan Grubu başkanı ve sponsorlar grubu Başkanı David Woodward, Statoil Hazar Bölgesi Başkanı Rolf Magne Larken, Itochu Başkanı Massau Yamazaki, Unocal Başkan Yardımcısı Endrew Fawthop ile Ramco Başkan Yardımcısı Michael Galkın ve Deltahes Başkan Yardımcısı Richard Mew de imzaladılar. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ‘‘Uzun yoldan geldik, bu imzaladığımız son anlaşmadır. Bundan sonra projeye kazma vuracağız’’ dedi. Ersümer, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili nihai anlaşmaların imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin Asya`yı Avrupa`ya bağlayan bir köprü olduğunu belirterek, bölge ülkeleriyle kan, soy ve kültür bağı ile bağlı olduklarını, şimdi ise enerji ile birbirlerine bağlanacaklarını söyledi.


Bakü-Ceyhan Projesi ile her yıl 50 milyon ton petrolün Akdeniz`e akıtılacağını ifade eden Ersümer, ‘‘Bu proje 21. yüzyılı tayin edici bir rol oynayacak’’ dedi.Türkiye`nin bu projeyi bölgesel bir proje olarak değil, bölgeye açık dünya projesi olarak gördüğünü ifade eden Ersümer, projede iki aylık bir gecikme yaşanmasına karşın, temel mühendislik çalışmalarında bu açığın kapatılacağını ve 2004 yılında petrolün Ceyhan`a akıtılacağını söyledi.


BU HATTAN 34 MİLYAR DOLARLIK PETROL AKACAK;

BAKÜ-Tiflis-Ceyhan projesi hayata geçtiğinde, Hazar Denizi`ndeki üç yataktan 30 yıl içinde çıkartılıp satılacak petrolden bugünkü fiyatlarla 34 milyar dolar gelir elde edilecek.2004 yılında petrolün akacağı hat, toplam 1.730 kilometre uzunluğunda planlandı. Hattın 468 km`si Azerbaycan, 225 km`si Gürcistan ve 1.037 km ise Türkiye topraklarından geçecek.Bakü-Ceyhan ham petrol boru hattı projesi, finansman giderleri ve içini dolduracak ham petrol hariç, 2.4 milyar dolara mal olacak.


Bakü-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü yakınlarındaki Sangachal terminalinden başlayarak, Gürcistan üzerinden Erzurum-Erzincan-Kayseri güzergahını takip ederek Ceyhan`da son bulacak.Boru hattının kapasitesi yıllık 45 milyon ton olarak planlanırken, bu kapasite 50 milyon tona yükseltilebilecek. Boru hattıyla ilgili uluslararası konsorsiyuma dahil şirketler ve payları şöyle:

BP-Amoco (İngiltere-ABD) yüzde 34.14, M.C.Dermot (ABD) yüzde 2.45,Penzoil (ABD) yüzde 9.82, Unacol (ABD) yüzde 9.52, Exxon (ABD) yüzde 5, Ramco (İngiltere) yüzde 2.08, Sokar (Azerbaycan) yüzde 10, Lukoil (Rusya) yüzde 10, Statoil (Norveç) yüzde 8.56, TPAO (Türkiye) yüzde 6.75, Delta (Suudi Arabistan) yüzde 1.68. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.