Bakü-Ceyhan`da İlk İmza Bakü`de Atıldı

17.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Nihai Anlaşmalara İlk İmza Bakü`de Atıldı-Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: -Hazar Petrolü, Bakü-Ceyhan Boru Hattı İle 2004 Yılında Dünya Pazarlarına Ulaşacak -Bakü-Ceyhan Hattı, Ağır Bir Yolu Başarıyla Geçti-AIOC Başkanı Woodword: -Bugün İmzalanan Nihai Anlaşmalar, Projenin Gerçeğe Dönüşmesine Yol Açacak


BAKÜ (A.A) - 17.10.2000 -Azerbaycan ana üretim petrolünü dünya pazarlarına taşıyacakBakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesi sürecinde nihai anlaşmalara ilk imza bugün Azerbaycan`ın başkenti Bakü`de düzenlenen törenle atıldı. Cumhurbaşkanlığı konutunda düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev`in başkanlık ettiği törende, sponsor grubun oluşturulmasına ilişkin anlaşma ile ``Ev Sahibi Ülkesi Anlaşması`` parafe edildi. Türkiye`yi Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Demirağ ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Türkoğlu`nuntemsil ettiği imza töreninde, sponsor grubun oluşturulmasına ilişkin anlaşma, yatırımcı firmalar arasında, Ev Sahibi Ülkesi Anlaşması ise yatırımcı firmalar ile Azerbaycan hükümeti arasında imzalandı. Cumhurbaşkanı Aliyev, imza törenin ardından yaptığı açıklamada, ``Hazar petrolü, Bakü-Ceyhan boru hattı ile 2004 yılında dünya pazarlarına ulaşacak`` dedi. Bakü-Ceyhan hattının ağır bir yolu başarıyla geçtiğini ifade eden Aliyev, projenin hayata geçirilmesi sürecinde yeni bir dönem başladığını ve ABD`nin gelecekte de devam edecek olan desteği ile projenin gerçeğe dönüşeceğini söyledi. Proje`nin hayata geçirilmesi sürecinde bugüne kadar gelinen aşamada, bir çok olumsuzlukla karşılaşıldığını, alternatif düşünceler oluştuğunu ve bazı iç ve dış güç odakları tarafından proje karşıtı hareketlerde bulunulduğunu ifade eden Aliyev, şöyle konuştu: ``Bizi engellemek isteyenlere sesleniyorum; Azerbaycan`ın son 7 yıl içinde geldiği aşamayı iyi değerlendirsinler, kendilerine pay çıkartsınlar. Azerbaycan`ın ekonomisini geliştirmek, sosyal refah seviyesini yükseltmek ve geleceği parlak bir Azerbaycan yaratmak için büyük çaba sarfediyoruz.`` Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesi ile ilgili imzalanan nihai anlaşmaların, Azerbaycan`ın bağımsızlığının güçlü kılınmasında önemli rol oynayacağını belirten Aliyev, bugüne kadar gelinen aşamaya çok zor şartlar altında ulaşıldığını ve ilgili ülkeler ile bir bütünlük ve siyasi kararlılık içinde tüm sorunların aşıldığını kaydetti.

-AIOC BAŞKANI WOODWORD-

Törende konuşan uluslararası konsorsiyum (AIOC) Başkanı David Woodword da, projeye endişeyle bakan çevreler bulunmasına karşın, ilgili ülkelerin siyasi kararlığı sonucunda bugünkü aşamaya gelindiğini söyledi. ``Bugün imzalanan nihai anlaşmalar, projenin gerçeğe dönüşmesine yol açacaktır`` diyen Woodword, söz konusu anlaşmalar neticesinde, 8 aylık bir zaman sürecinde görülecek işlerin ardından projeye olan inancın daha da artacağını kaydetti. Bugüne kadar gelinen aşamada, zorluklarla karşılaşıldığı gibi bundan sonraki süreçte de sorunlar yaşanabileceğine dikkati çeken Woodword, projenin, teknik detay ve ana mühendislik işlerinin tamamlanmasının ardından, yatırımcı şirketler için daha da cezbedici hale geleceğini belirtti. AIOC Başkanı, konsorsiyumun işletim hakkına sahip olduğu Azeri, Çırak ve Güneşli yataklarını kapsayan, ``Faza-1`` programını, ileriye doğru atılan önemli bir adım olarak gördüklerini belirterek, 2001 yılının ortalarında program dahilinde öngörülen inşaat işlerine başlanılabileceğini kaydetti. Programda, Azeri yatağında 4 platform ile Çırak-1 yatağına birleşen hattın inşası ve yeni keşif kuyularının kazılması öngörülüyor.

-SOCAR BAŞKANI NATIK ALİYEV-

SOCAR Başkanı Natık Aliyev de konuşmasında, Kasım ayında ana mühendislik işlerine başlanacağını belirtirken, Ev Sahibi Ülkesi Anlaşması`nın 40 yıl geçerliliğini koruyacağını ve birçok sorumlulukları kapsadığını ifade etti. İmzalanan anlaşmaya ilişkin rehber komite oluşturulduğunu ifade eden Aliyev, Bakü-Ceyhan hattının inşasının zamanında tamamlanıp kullanıma açılacağını kaydetti. Boru hattının finansmanını üstlenen sponsor grup, SOCAR (Azerbaycan), British Petroleum (İngiltere), UNOCAL (ABD), STATOİL (Norveç), TPAO (Türkiye), ITOCHU (Japonya), RAMCO (İngiltere)ve Deltahess (Suudi Arabistan) şirketlerinden oluşuyor. Bugün imzalanan anlaşma ile resmiyet kazanan sponsor grup, 8 ayı kapsayan program çerçevesinde, mühendislik, projenin maliyeleştirilmesine ilişkinplanının hazırlanması ve boru hattının mülkiyet hukuku çalışmalarını tamamlayacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.