Bankacilikta Hatayi Orten Perde Kalkiyor.

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gerek grupgerek banka olarak para programina inandiklarini ve desteklediklerini belirten Alternatifbank Genel Muduru Alev Gocmez `Programin basarisi acisindan sektorde, sorunlu olup da fona devredilmis banka konusu ve halihazirda devletin yukunden dolayi sikintida oldugunu bildigimiz kamu bankalari konusunun suratle cozulmesi lazim. Anti-enflasyonist program icinde onem verilmesi gereken kritik konulardan biri de bu` dedi. Gocmez ile 2000 yilinda bankacilik sektorundeki muhtemel gelismeler, Alternatifbank`in projeleri ve para programi hakkinda konustuk. 2000`li yillar Turkiye ekonomisi icin ozellikli yillar olacak. Enflasyonun dusurulmesi konusunda gercek bir kararlilik var. Hem hukumette hem de tum ekonominin birimlerinde, bankacilikta, reel sektorde, halkta enflasyonun dusmesinin ne kadar onemli bir konu oldugunun bilinci olusmus durumda. O zaman bunun getirecegi farkli bir ortam cikacak ortaya. Enflasyon, kaynaklarin yanlis yonlendirilmesine sebep olan, zaman zaman bir takim ekonomik olmayan marjlarin ortaya cikmasina, maliyetlerin ortaya cikmasina sebep olan bir olgu. Bir yandan da hatalari ortmeye de imkan veren bir yonu var. Enflasyonun dusmesi ile bu hatalarin ortulmesi imkani ortadan kalkacak. musterisine kaliteli hizmet sunabilen, gercekten rekabetci, katma deger yaratabilen kurumlar basarili olmaya devam edebilecekler. Digerleri ise su veya bu sekilde oyundan cekilmek zorunda kalacak. Birlesmeler olacak. Bu konsolidasyon sadece basarisiz olan kurumlarin bir araya gelmesi seklinde de olmayacak. Dunyaya baktigimiz zaman devasa kuruluslar birlesiyor. Deutsche Bank, Dresdner`i aliyor. Dresdner basarisiz oldugundan degil. Olcek ekonomilerinin geregi boyle sonuclari doguruyor. Bugun Amerika`ya bakarsak, buyuk kuruluslar birayaya geliyor. Digerinin basarisiz oldugundan degil. Beraber birtakim sinerjilerin yaratilmasindan dolayi. Turkiye`de boyle gelismelerin sonunda iki tur banka ortaya cikacak. Kitlesel bankacilik yapacak buyuk bir kac tane banka olacak. Diyelim ki dort bes tane banka olacaksa en azindan bir ikisi uluslararasi bankalar olacak. Ikinci olarak (uzun vadede, sayilari 10-15`i bulan) ihtisas bankalari olacak. Sektorde gercek anlamda calisabilen 20-25 banka kalacak.
Para programi ile ilgili dusunceleriniz nedir?
Programi destekliyoruz baska carenin de olmadigini dusunuyoruz. Bir koalisyon hiukumetinden mormal sartlarda beklenmeyecek kadar tutarli bir icraat gormekteyiz. Bu anlayisin devam etmesi halinda basarisiz olmasi icin de bir sebep gormuyorum. Alinmis olan iyi bir takim adimlar var. Tabii yapilmasi gereken daha cok sey var. Ozellestirme cok onemli. Petrol Ofisi zamaninda ve iyi bir sekilde yapildi. Bundan sonra Tupras, GSM var. Bunlarin da basarili ve zamaninda yurutulmesi piyasaya gelmis guveni devam ettirecektir. Mali piyasalar programa onemli bir avans verdi. Reel sektorde daha fazla inanmaya baslayacak. Bu onemli olcude yatirim kararlarini da etkileyecek. Belki tam soylenen rakamlar tutturulmayacaktir ama o kadar onemli degil.
Programin basarisi acisindan sektorde sorunlu olup da fona devredilmis banka konusu ve halihazirda devletin yukunden dolayi sikintida oldugunu bildigimiz kamu bankalari konusunun suratle cozulmesi lazim. Burada da zaman cok onemli. Tabi kolay bir sey degil. hakkiyla duzgun bir sekilde yapilmasi onemli ama surat de onemli. Birincisi, gecirilen her gun maliyetin buyumesine sebep oluyor. Ikincisi de bu sekilde calismak zorunda olan, bir takim sikintilari olan bankalarin sektor v epiyasa uzerinde de olumsuz etkileri olabiliyor. Piyasanin da duzgun bir sekilde calisabilmesini temin icin bunlarin suratle cozulmesi onemli. Anti-enflasyonist program icinde onem verilmesi gereken kritik konulardan biride budur. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
995 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.