Bankalar 2005’te personel başına 69 bin YTL kazandı

21.03.2006 - 11:27 | Son Güncelleme :

Bankaların ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirlerinin toplam gelirleri içerisindeki payı on iki yılda 5 puan artarak yüzde 12.4’a kadar yükseldi. Ücret ve komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerini karşılama oranı ise yüzde 46’dan yüzde 59’a çıktı. BANKALARIN son yıllarda vatandaşların da yoğun şikayetlerine neden olan ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 12.4’ünü oluşturmaya başladı. Sektör işletme giderlerinin yarısından fazlasını ücret ve komisyonlarla karşıladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun verilerine göre, bankacılık sektörünün 2003 yılında yüzde 7.5 olan ücret, komisyon ve bankacılık hizmeti adı altında aldıkları tutarların, toplam gelirleri içerisindeki payı 2004 yılında yüzde 10.4’e geçen yıl ise yüzde 12.4’e kadar yükseldi. Bankalar 2005 yılında, kullandırdıkları kredilerden 1.3 milyar YTL’lik ücret ve komisyon geliri sağladılar. Bankacılık hizmet gelirleri ise 5.5 milyar YTL’ye kadar çıktı. Söz konusu gelirlerin sektörün toplam aktiflerine oranı ise yüzde 1.7’den yüzde 2’ye çıktı. Bankacılık sektörü 2003 yılında ücret ve komisyon gelirleriyle işletme giderlerinin yüzde 46.2’sini karşıladılar. Ancak bu oran 2004 yılında yüzde 55.9’a geçen yıl da yüzde 58.7’ye tırmandı. Ancak son yıllarda sektörün faiz dışı gelirlerinin faiz dışı giderlerini karşılama oranı ise azaldı. 2003 yılında faiz dışı giderlerinin yüzde 98’ini faiz dışı gelirlerle karşılayan bankaların faiz dışı gelirleri 2004 yılında faiz dışı giderlerinin yüzde 90.2’sini geçen yıl ise yüzde 84.9’unu karşılayabildi. Bankaların son yıllarda operasyon maliyetlerinde de önemli düşüşler yaşanıyor. KAYNAK KÁRLILIĞI AZALDI: Bu arada geçen yıl yüzde 16.8, 2003 yılında da yüzde 18.2 olan sektörün elde ettiği net karın özkaynaklarına oranı geçen yıl yüzde 11.8’e kadar indi. Aynı şekilde vergi öncesi karın toplam aktiflere oranı da yüzde 3.7’dan yüzde 2.7’ye kadar geriledi. 2005 yılında bankalar personel başına ortalama 69 bin YTL net kar elde etti. 2004 yılında 74 bin YTL olan personel başına net kar 2003 yılında ise 66 bin YTL olmuştu. Sektörde 2003’te 20 olan şube başına personel sayısı ise 2004 yılında olduğu gibi geçen yıl da 21’de kaldı. % 13.8 ALIP % 9.6 ÖDEDİLER: Bankaların geçen yıl elde ettikleri faiz gelirleri faiz getirili aktiflerinin yüzde 13.8’i kadar bir büyüklük oluşturdu. Diğer bir ifadeyle bankalar geçen yıl kredi, menkuldeğer gibi faizli aktiflerinden ortalama yüzde 13.8 oranında faiz geliri sağladılar. Buna karşılık sektörün ödediği faizlerin faiz maliyetli pasiflerine oranı ise yüzde 9.6 olarak gerçekleşti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.