Bankalar otelci olacak

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yüksek kredi faizlerini ödeyemeyen turizmciler zor durumda kaldı. Turizm sektörü otelleri bankalara devretmeye hazırlanıyor.

Bankaların kredi faizlerini yükseltmesinden dolayı zor durumda kalan turizm sektörü, işletmeleri bankalara devretmeye hazırlanıyor.

Turizmciler banka krizinin atlatılmasına rağmen kredi faiz oranlarının aşırı derecede yüksek olmasından dolayı birçok otel ve acentenin önümüzdeki günlerde faiz borçlarından dolayı bankalara devredileceğini söylüyor.

Türk tur operatörleri havlu attı

Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Vardar, genel olarak hem otelcilerin hem de acentelerin bankalarla sıkıntısı olduğunu belirterek, Banka kredileri ve devletin sektörü yeteri kadar önemsememesi yüzünden Türk turizmi çok yakın zamanda yabancıların eline geçecek. Böyle giderse bankalar ve ardından yabancı tur operatörleri bu tesislerin sahibi olacak. dedi.

Bugüne kadar turizmde yaşanan krizlerden dolayı birçok Türk tur operatörünün yabancıların eline geçtiğinden yakınan Vardar, Avrupa`daki tur operatörlerinin arkalarında büyük bankalar olduğunu vurgulayarak, bu bankaların yüzde 2,5 faizle tur operatörlerine destek verdiklerini anlattı.

Turizm gelirlerinin ihracat kapsamına alınmamasını eleştiren Vardar, Jolly Tour olarak bugüne kadar ülkeye 3 milyar dolarlık bir döviz girdisinde bulunduklarını ancak tek kuruş vergi iadesi almadıklarını söyledi. Jolly Tour olarak bu sene hiçbir mali sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Vardar, ancak sektörün ciddi anlamda yardıma ihtiyacı olduğunu anlattı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da sektörün sıkıntıda olduğunu belirterek, sektöre kredi açılmadığını ve geri ödenemeyen krediler yüzünden acentelerin zor durumda olduklarını ifade etti.

Borç batağı

Özel Belgeli ve Özel Nitelikli Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Cemal Ekingen ise banka kredilerinin faizlerinin yüzde 500`e ulaştığını belirterek, Toprakbank buna en iyi örnek. Buradaki amaç borçluyu sıkıştırıp borcunu kapatmaya çalışmak oluyor. Bu ise tesisi daha çok borç batağına sokuyor. Otelciler `Şu anda piyasa normal, neden faizleri aşağıya çekmiyorsunuz?` diye sorduklarında da bankalardan `Henüz Türkiye ekonomik krizi aşmadı` şeklinde cevap aldıklarını söylüyor. şeklinde sitem etti. Vardar bu durumun piyasalara çok ciddi olumsuz etkisi olacağını savunarak Böyle giderse bankalar çok sayıda otel sahibi olabilirler. dedi.(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.