Bankalar Yasası yürürlükte

26.12.2003 - 17:13 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Sezer`in onayladığı Bankalar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete`de yayınlandı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in onayladığı Bankalar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete`de yayınlandı.

Yasa ile TMSF, BDDK`dan ayrılıyor, TMSF`ye devredilen bankalardaki alacakların tahsilinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Yasa ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) BDDK`dan ayrıldı. TMSF karar organı olarak bir Fon Kurulu oluşturulacak. Kurul, ikisi Hazine Müsteşarlığı`ndan sorumlu bakan, ikisi maliye bakanı, biri adalet bakanı, biri kurumun ilişkili olduğu bakan ve biri kurum başkanı tarafından önerilen ve biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere bakanlar kurulunca atanan 7 kişiden oluşacak. Fon`un işlemlerini yürütmede başkana yardımcı olmak üzere, Fon Kurulu kararıyla 3 fon başkan yardımcısı atanabilecek. Fon`un merkezi İstanbul ve Fon Kurulu üyelerinin görev süreleri altı yıl olacak. Yemin etmedikçe göreve başlayamayacak olan üyeler, görevleri sona erdikten sonra bu görevlerine yeniden atanabilecekler.

Fon, faaliyetleri ile ilgili olarak üçer aylık dönemler itibariyle yayımlayacağı raporlarla kamuoyunu bilgilendirecek. Fon ayrıca, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu`na özel gündemle yapılacak toplantı ile yılda iki kezden az olmamak üzere bilgi sunacak. Fon`un görev alanı ile ilgili konularda, toplam personel sayısının yüzdesini aşmayacak şekilde kamu personeli görevlendirilebilecek. Hazine avukatları, yurt dışındaki tahkim davalarının takip ve savunmasını izleyebilmek için yetkilendirilecek. Çok önemli ve istisnai nedenlerle yurt dışındaki davalarda yabancı uyruklu avukatlar da görevlendirilebilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde Fon Kurulu üyeleri atanacak. Bu atama yapılıncaya kadar TMSF Yönetim Kurulunun görevi Fon Kurulu üyeleri göreve başlayana kadar devam edecek.

Yasaya göre, İhtisas gerektiren ve gereksinim duyulan durumlarda, ilgili bakanlığın teklifi ve bakanlar kurulu kararıyla Kamu İhale Yasası hükümlerine göre serbest avukatlardan ya da avukatlık ortaklarından hizmet satın alınabilecek. Yasaya göre, Başbakan, bakan veya BDDK adına teftiş, yeminli banka murakıplığı, veya banka ve vergi incelemesi de dahil olmak üzere inceleme, yetkisine sahip denetim elemanlarının birinci dereceden kazanılmış hak aylığı alanlara, mali durumlarının iyileştirilmesi ve inisiyatif kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla, bu derecede geçirdikleri süreler dikkate alınarak emsalleri olan birinci sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek mensuplarına uygulanmakta olan ek göstergeler uygulanacak.

Yasayla ayrıca, Fon`un hareket yeteneğinin artırılabilmesi amacıyla şirket anasözleşmesinde belirlenen yönetim ve denetim kurulu üye sayısı ile bağlı kalınmaksızın üye sayısına artırma-eksiltme yetkisiyle atama yapabilmesi olanağı da getirildi. Fon tarafından, hisseleri veya tamamen kendisine intikal eden bir bankanın borçlarının, taahhütlerinin yüklenilmesi veya alacaklarının devralınması halinde, bu borç taahhüt ve alacaklarla ilgili olarak açılmış veya açılacak dava ve icra takiplerinde yasalarda yazılı zamanaşımı ve hak düşürücü süreler dahil her türlü süre, alacağın devralındığı veya borcun, taahhüdün yüklenildiği tarihten itibaren Fon bakımından Fon alacaklarının Hazine`ye devri nedeniyle 3 ay süreyle durdurulacak. Yasayla, off-shore bankaların bankaya izinli veya izinsiz aktardığı off-shore mevduatlar da Hazine alacağı sayıldı. Ancak bu alacaklar Maliye Bakanlığı yerine Fon Kurulunun talebi üzarine görevlendirilen Hazine avukatlarınca takip edilebilecek.

Sektörde devam eden bankalar açısından güvenin devamını sağlayabilmek amacıyla, sadece Fon`a intikal etmiş bankalar hakkında, Bankalar Yasası`nın hangi hükümlerinin Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Yasa içerisine alınacağı net olarak tanımlanacak. Fon`a devredilen ve sonrasında bizzat Fon tarafından geçmiş yönetimleri ibra edilerek, surumluluklarına gidilmeyen, ekonomik krizle Fon`a devredilen ve sermaye yetersizliği yaşayan üretici birliği sermayeli bankaların olduğu gerçeği karşısında banka kaynaklarını da hiçbir şekilde gerçek kişi hakim ortak tarafından kullanılmamış ve haklarında ceza davası açılmamış iyi niyetli bankacıları, pay sahipleri ve yöneticileri hakkında bankalar yasasının ilgili maddeleri uygulanmayacak. Fon alacaklarının takibi ise Hazine değil Fon yapacak. Tüm hazine alacakları için değil yalnızca Fon alacaklarının dava ve takibi için zamanaşımı ise 20 yıl olarak belirlendi.

Bankalar Yasası`nın 22/4`üncü maddesindeki suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturmaların re`sen cumhuriyet savcılarınca yapılması yerine, (kurumun yazılı bildirimi veya gikmesinde sakınca görülen hallerde) re`sen savcılıkça yapılacağı hükmü getirildi. Elkoyma ve müsadere durumunda bankanın zararının ortada kalacağı düşüncesiyle Bankalar Yasasının 22/3. maddesindeki suçlar, bankanın para veya sair varlıklarına ilişkin olduğu gerekçesiyle yasa ile karapara kapsamından çıkarıldı. (Hürriyet)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.