Bankalari 2000`de 4 Milyar Dolarlik Vergi Yukubekliyor.

05.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasada bir haftadir tartisilan borsa vergisine, Maliye Bakanligi en son hazirladigi tasari ile son seklini vermis durumda. Bu duzenlemeden, Maliye`nin, gelir kaybina ugrayacagi dusuncesiyle borsada beklenen vergi ertelemesini goze alamadigi anlasiliyor. yeni duzenlemeye gore, hisse senedi v eyuzde 25`i hisse senedinden olusan yatirim fonu gelirleri, en az uc ay elde tutma kosuluyla 2002 yilina kadar vergiden muaf tutuluyor. Gecen yil butce kanununa eklenen gecici madde geregi, borsada uc aylik vergi muafiyeti, bu yil sonunda bitecek ve 2000 yili basindan itibaren tekrar bir yillik elde tutma kosulu devreye girecekti. Son duzenleme ile hisselerin uc ay elde tutulmasi halinde saglanan vergi muafiyeti, 4 yila cikarilmis oluyor. Borsada gunluk alim satimlardan saglanacak kazanclardan, bundan sonra vergi alinmaya devam edilecek. Yani Maliye`nin, hazirladigi yeni tasarisinda, borsada `sifir` vergi yeralmiyor. Bu yuzden, vergi vermek istemeyenler ya `biyikli` yabanci olabilir ya da hisseleri en az uc ay elde tutarlar. Maliye, yeni duzenlemesinde, borsacilarin yanisira, bankalara da ekstra bir vergi yuku getiriyor. Bankacilar, Hazine bonolari ve devlet tahvillerinin, faizini tahsil etmeden hem kurumlar vergisi, hem pesin vergi odemek durumunda kalacak. Gecen yil butce kanuna eklenen gecici bir madde ile bir yildan uzun vadeli Hazine kagitlarinin vergilendirilmesinde alis bedeli esas kabul edilmisti. Bu uygulama, bu yil sonunda bitiyor. Yeni vergi kapsaminda bunun uzatilmasi da dusunulmuyor. Boylece, Hazine kagitlarinin gecici vergi acisindan rayic bedel uzerinden islem gormesi soz konusu olacak. Hazine kagiti alan ve bu yolla gelir saglayan kurumlar, rayic bedel uzerinden vergi odeyecek. Maliye Bakanligi yetkilileri, vergi kaybina yol acmamak icin devlet ic borclanma senetlerinin vergilendirilme esaslarini duzenleyen Vergi Usul Kanunun`nun 279`uncu maddesinde, yeni bir sure uzatimi dusunmediklerini belirtiyorlar. Boylece bankalara 2000 yili basindan itibaren kocaman vergi yuku geliyor. Pek cok banka, bunun henuz farkinda bile degil. Bankacilar, sure uzetimina gidilmemesi halinde dogacak bu vergi yukunu goguslemekten baska careleri olmadigini belirtiyorlar. Bankalarin, bu cercevede, gelecek yil 1.7 katrilyon (4 milyar dolar liralik bir odeme yuku bekledigi tahmin ediliyor. Zaten ANAP Lideri Yilmaz da, Hazine ve Maliye Bakanligi yetkililerine atfen, borsa ve bonoda vergi ertelemesine gidilmesi halinde, yaklasik 2 katrilyon liralik vergi kaybindan soz ediyordu. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.