Bankalarin Sozunde Durmamasi Raks Genel Muduru Aysan`iisyan Ettirdi: Pes Etmeyecegiz.

09.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Arthur Andersen`in degerleme calismalarinin tamamlanmasi sonucunda bankalarla masaya oturan raks`da 26 Kasim aksamindan itibaren uretim tamamen durdu. Fiilen yaklasik 5 aydir uretimin durma noktasina geldigi sirkette, bankalarin gumruklerdeki malalra dahil el konmasiyla birlikte hareket edecek hicbir noktalarinin kalmadigini belirten Genel Mudur Nedim Aysan, gelen paralara dahi el kondugunu kaydetti. Idari ve teknik personelin bir kisminin calismaya devam ettigini ifade eden Baysan, bankalarin sozlerinde durmadiginin altini cizdi. Andersen`in degerlemesi sonrasinda baslayan pazarlik surecinde hickimsenin herhangi bir hareket yapmamamasi gerektigini belirten Aysan, `Arthur Andersen`in raporu dogrultusunda bir noktaya gelinekcekken ferdi olarak bazi bankalar isi yokusa surdu. Gorusmeler sirasinda sirketin elinin ayaginin baglanmamasi gerekiyordu. Sirketin hareket etme kabiliyeti sinirlaninca panige kapilanlar oldu. Musterilere karsi cok zor durumda kaldik. Olmamasi gereken zamanda teminatli olan alacaklara dahi haciz uyguladilar. Ulke menfaatinin yani sira uzun vadede bankalarin kendi cikarlari geregince bunu yapmamalari gerekirdi. Bu tur isletmelerin onunu kapattiginizda faaliyetlerini durdurdugunuzda kimse birsey kazanamaz. Bu sirketler calisirlarsa kazanirlar. Malini mulkunu satip bu sirketlerden para tahsil edilemez. Biz heryil 100 milyon dolaurin uzerinde sanayi ihracati yapan bir sirketiz? degrelendirmesinde bulundu. Raks`in ic piyasanin kaymagini yiyen bir firma olmasi halinde bugunku duruma dusmeyecegine isaret eden Aysan, Turkiye`nin makro ekonomik yapisinin ihracata calisan firmalari zora soktugunu kaydetti. Aysan, `Ic piyasaya calissaydik kesinlikle bu duruma dusmezdik. Turkiye`de enflasyon kadar borclanirsiniz, alacaklariniz da o kadar olur. Fakat ihracata calisiyorsunuz ve devaluasyon orani yuzde 50-55 arasinda bulunuyor. Bunun karsiliginda devletin verdigi reel faiz enflasyondan arindiktan sonra yuzde 55-60 seviyelerinde. Rakipler yillik yuzde 2 ile 6 arasinda degisen oranlarda kredi kullaniyor. Bu sartlarda sizin kazanciniz yuzde 60 artarken, paranizin maliyeti yuzde 200 artiyor. Ihracati kasip ic piyasaya girerseniz, bunun sonucunda Turkiye`de ciddi bir kuculme yasanir` dedi. Bazi bankalarin mali yapisinin ortakliga izin vermemesi nedeniyle diger bankalarin da ortakliga yanasmadigini ifade eden Aysan, borclarin ertelenmesinin daha makul oldugunu kaydetti. Su anda banklaarla iplerin koptugunu kaydeden AYsan, `Durum yeniden gozden gecirilecektir. Kucuk yatirimcilarin kotu duruma dusmemesi icin elimizden geleni yapiyoruz. Kanuni yoldan mucadeleye devam edecegiz` dedi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.006 TL        
DOLAR
1.012 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.