Başkent Meksiko City Yerel Yönetiminde Kadın Ağırlığı

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


MEKSİKO CITY (A.A) - 21.11.2000- Erkeklerin hakimiyetinde, maço bir toplum görünümü veren Meksika`da, başkent Meksiko City`nin üst düzey yönetim kademelerinde kadınlar görev almaya başladı. Başkentin yeni seçilen yerel yönetim başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, 15 kişilik icra organına 9 kadın görevliyi atadığını bildirdi. Obrador, böylece, yerel yönetim başkanlığı seçim kampanyasında verdiği, dünyanın ikinci büyük şehrinin yerel yönetimini kökünden değiştireceğine dair sözünü bir ölçüde yerine getirmiş oldu. Şehir içi nüfusu 8,5 milyon olan, banliyö ve gecekondu semtleriyle birlikte toplam nüfusu 18 milyon kişiye ulaşan Meksiko City sakinleri daha 1997 yılına kadar kendi yerel yönetim liderlerini seçme hakkına dahi sahip değillerdi. Başkentin yerel yönetim organında kadın hakları eylemcileri, insan hakları konusunda çalışan bir kişi ile bir sendika lideri yeralıyor, yönetimdeki 15 kişiden 6`sının da doktora derecesi bulunduğu belirtildi. Başkent Meksiko City`nin yönetiminde, kadınların, konut ve kentsel gelişme-kalkınma, ulaştırma, çevre, sosyal kalkınma, sağlık, turizm, sevk-idare, hukuki hizmetler ve iletişim sekreteryalıklarının başına getirileceği de kaydediliyor. Eski yerel yönetim lideri Cuauhtemoc Cardenas`ın Meksika devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığını koyması üzerine boşalan göreve, başkent il idare meclisi Rosario Robles`i getirince kentin idaresi fiilen kadınların eline geçmişti. Başkentin yoksul kenar mahalle ve semtlerini sık sık ziyaret eden, sivil toplum örgütleriyle görüşen Rosario Robles, Cardenas liderliğindeki başkent yerel yönetimine yönelik eleştirilere rağmen, halk tarafından çok tutuluyordu.

-DEVLET BAŞKANI FOX DA, KABİNESİNDE KADINLARA AĞIRLIK VERECEK-

Meksika`nın ortanın sağındaki Ulusal Eylem Partisi`nden yeni seçilen devlet başkanı Vicente Fox da, yarın açıklayacağı Bakanlar Kurulu`nda kadınlara ağırlıklı yer vereceğini daha önceden beyan etmişti. Ekonomik ve siyasi reform vaadleriyle iktidara gelen Fox, El Universal (Evrensel) gazetesine verdiği demecinde, değişimin bir gecede değil, aşamalarla geleceğini, yönetiminin ilk birkaç ayında hemen değişim beklenmemesi gerektiğini söyledi. Herkesin ülkedeki engellerin, sıkıntıların, darboğazların farkında olduğunu, bunların da bugünden yarına hemen halledilemeyeceğini kaydeden Fox, vatandaşların yüzde 45`i, 3 yıl içinde bazı değişimler bekliyor, bunu da makul buluyorum dedi. Bakanlar Kurulu üyelerini üç aşamada açıklayacağını belirten Coca-Cola şirketinin eski üst düzey yöneticilerinden Fox, devleti ve hükümeti daha etkin ve verimli çalıştırmak için şirketlerdeki gibi bir organizasyona gitmeyi planlıyor. Fox, çok uzun yıllardır ülkenin içini kemiren çürüme, yolsuzluk ve rüşvete son verip, yılda 1 milyon kişiye istihdam imkanı yaratacağını ve ortalama yaşam standardını yükselteceğini vaadetmişti. Fox, Meksikalıların alım gücünü, maaş ve ücretlerine enflasyon oranının üzerinde zam yaparak artıracağını, suçla mücadele edeceğini ve ülke genelinde polis güçlerini reformdan geçireceğini bildirmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.