BDDK: Aylık faiz halkı yanıltıyor

15.03.2006 - 11:35 | Son Güncelleme :

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kurum olarak kredi kartlarında olduğu gibi mortgage’ı da yakından takip ettiklerini belirterek, Senaryo analizlerimiz, projeksiyonlarımız var ama eğer bir sıkıntı olursa gerekli ayarlamalar her an yapılabilir dedi. Çankaya Üniversitesi’nin düzenlediği Mortgage Finans konulu panelde konuşan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sisteminin son 3-4 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini, bu dönemde en önemli trend değişikliğinin ise kredilerde yaşandığını söyledi. ARADAKİ FARK: Şu andaki konut finansmanıyla mortgage arasında büyük fark olduğunu anlatan Bilgin, Mortgage’ın uzun vadeli bir kredi türü olmadığına, hukuki dokümanlar sistemi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: Konut kredileri 20 yıl vadeli oldu diye adı Mortgage olmaz. Çünkü Mortgage ikincil piyasada tedavül edilebildiği anda Mortgage olacaktır. Geleneksel yani şu anda konut kredisi veren bankaların yaptığı iş, konut alacak kişiyle kredi verecek kuruluşu karşı karşıya getirmek. Burada bankaların temerrüt riski var, erken ödeme riski var, kredinin başka bankaya kaydırılması riski var. Buradaki kaynak sadece krediyi veren bankanın kaynaklarıyla sınırlı. Mortgage’da ise konut kredisi alan bir taraf var (tüketici), kredi veren bir taraf var (bankalar, tüketici finansman kuruluşları, finansal kiralama kuruluşları...vs), üçüncü bir taraf yani bu tedavül edilecek menkul kıymeti ihraç edecek bir taraf var, bir de dördüncü taraf var o da yatırımcı... ERKEN ÖDEME: Bilgin, mortagege taslağında erken ödeme ücretinin mutlaka olması gerektiğine de işaret etti. Özellikle 2001 ekonomik krizinin ardından toplumda bankalar her zaman kötüdür, bankalar her zaman insanlardan daha fazla para kazanmak için her türlü enstürmanı kullanır... gibi bir algılama oluştuğunu ifade eden Bilgin, bu anlayışın yanlış olduğunu bankaların mevcut sistemde yaşamak için bir takım enstrümanlar geliştirmek zorunda olduklarını söyledi. Bilgin, Kredi kartlarında olduğu gibi mortgage’ı de yakın takip ediyoruz, senaryo analizlerimiz, projeksiyonlarımız var ama eğer bir sıkıntı olursa gerekli ayarlamalar her an yapılabilir diye konuştu. AYLIK YANILTIYOR: Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan BDDK Başkanı, Avrupa ülkelerinde yıllık faiz belirtiliyor, bizde neden bankalar aylık faiz açıklıyorlar şeklindeki bir soru üzerine, bankaların aylık faiz açıklamasının enflasyonun yüksek olduğu dönemlerden kaynaklanan bir uygulama olduğunu söyledi. Aylık faiz halkı yanıltıyor diyen Bilgin, faizlerin düştüğü ortamda bunun yıllık olarak açıklanacağını kaydetti. Bazı bankaların çeşitli reklamlarda konut kredi oranlarını düşük gibi gösterdiklerini belirten Bilgin, konut kredisi kullanacak tüketicilerin sadece oranlara değil sair giderler, dosya giderleri ve ekspertiz ücretleri gibi gider kalemlerine de bakılması gerektiğine dikkat çekti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.