Bedelsiz Soygunu

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Refahyol hükümetinin `kaynak paketleri`nin temelini oluşturan bedelsiz ithalat rejimi, trilyonluk gümrük kaçaçılığının da kaynağı oldu. bu yıl bedelsiz ithalat kapsamında vergi muafiyeti sağlanarak yurtdışından getirilen 3.200 aracın 2.320`sinin `sahte evraklar`la yurda sokulduğu saptandı. Başlatılan operasyon geriye dönük olarak genişletiliyor. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mhemet Keçeciler`in önceki gün gümrüklerdeki kaçakçılık operosyanları kapsamında, yurda kaçak olarak sokulan Mercedes ve BMW marka 2.320 otomobil ve 280 biçerdöver ile ilgili operasyonların da sürdüğünü açıklarken, kaçak otomobillerin 1997 yılında çıkartılan bedelsiz ithalat tebliğinden yararlanılarak Türkiye`ye getirildiği saptandı.

Geriye dönük inceleme

Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Veli Hakkı Teke, kaçak otomobil operasyonu ile ilgili Radikal`in sorularını yanıtlarken, başlatılan incelemelerde bedelsiz ithalat kapsamında bu yıl yurda sokulan 3.200 araçtan 2.320`sinin sahte evrakla işlem gördüğünün saptandığını söyledi. Sahte evrakla getirilen ve gümrüklerde bekleyen 281 araca el konulduğunu belirten Teke, piyasadaki araçların da toplanması için çalışmalara başladıklarını söyledi. İncelemelerin halen altı kişilik bir müfettiş grubu tarafından sürdürülüğünü ve hergün 50`ye yakın aracın belgelerinin incelendiğini belirten Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Veli Hakkı Teke, piyasaya çıkan ve sahte belgeyle getirildiği saptanan araçlara da el koyma çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Şebekeler kurulmuş

Hakkı Teke, 2000 yılı incelemelerinin tamamlanmasının ardından sırasıyla 1999, 1998 ve 1997 yıllarına ilişkin bedelsiz ithalat kapsamında getirilen otomobillerin de incelemeye alınacağını söyledi. Teke`nin verdiği bilgiye göre, otomobil kaçakçılığı bedelsiz ithalat kapsamındaki hak sahiplerinden 500 mark ila 5 bin mark karşılığında alınan vekaletnamelerle yapılıyor. Mevzuata göre, bu araçlar bir yıl süreyle başka birine satılamadığı için hak sahiplerinin üzerinde gözüküyor. Oluşturulan çeteler, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerinde de sahte plaka, gerçeğe aykırı belge düzenleyen kişilerle çalışıyor.

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü, yapılan operasyonlar sonucu üç yıl boyunca bu yolla otomobil ithal eden Nebil Zaloğlu, Atilla Aksakal ve Emin Özgür`ü yakaladı. Ayrıca, şebekenin Bulgaristan ve Almanya bağlantıları da ortaya çıkartıldı. Olaya, Ankara ve İstanbul`da otomobil galerilerinin de karıştığı belirlendi.

Tebliğe aykırı ithalat

İthalat rejiminde, üç yaşın üzerindeki araçların Türkiye`ye getirilmesi yasaklanırken, bedelsiz ithalat tebliği ile yaş sınırı da kaldırıldı. Yurtdışından getirilen araçların 1986-2000 modelleri arasında olduğu belirtildi.

Bu arada, otomobil kaçakçılığının mali boyutu henüz ortaya çıkmadı. Ancak, toplam vergilerin otomobil başına 5-10 milyar lira arasında değiştiği hesabından hareketle ve yalnız 2000 yılında ortaya çıkan vergi kaybının 2 trilyon liraya yaklaştığı ifade edildi. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.