`bekle Gor` Gunleri.

16.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen hafta isadami Korkmaz Yigit,piyasalardan siyasete, is dunyasi ve hatta ofis toplantilarina kadar her yere damgasini vurdu. Keza Yigit`in hafta basinda kendi kanallarindan yayimlanan so kasetinden sonra herseyin rotasi degisti. Herseyin akisini, isleyisini degistiren en buyuk gelisme ise koalisyonu disaridan destekleyen CHP Lideri Deniz Baykal`in hukumeti dusurecegini aciklamasiydi. Baykal`in yarattigi yeni hukumet krizinin ardindan piyasalardaki gelismeleri hafta boyunca hep birlikte yasadik. Global krizdeki durulma sinyallerine karsin secim belirsizligi yuzunden tam olarak toparlanamayan bizim piyasalara, Baykal`in hukumeti bitiren aciklamalari bomba gibi ustu. Baykal`in aciklaalari ile yeni bir kriz donemi basliyordu. Haftalardir global krizle yatip kalkan piyasalardan, yeni siyasi krize cok sert tepki geldi. Haftanin ikinci gunu IMKB`de yuzde 15`lik tarihi dusus yasandi. Bono oranlari, 16 puan birden firlayarak yuzde 150`ye dayandi. Dovize yogun talep, Merkez Bankasi`nin yogun mudahaleleri ile frenlenebildi. Piyasalarda haftanin son gunune kadar da calkanti, azalarak da olsa surdu. Borsa endeksi birara 2000 puanin da altina inerek, 1950 puana kadar geriledi. Bono oranlari, yuzde 150`nin de uzerine, yuzde 152`ye kadar cikti. Artan siyasi belirsizligin yanisira dis borsalarda paritedeki gelismelerin de etkisiyle, ABD Dolari hizli yukselise gecti. Merkez Bankasi, dolardaki tirmanisi, rezervlerini yaklasik bir milyar dolar eritmek pahasina yogun satis yaparak durdurabildi. Haftanin son gununde ise piyasalarda hafta boyunca yasanan kaosu unutturacak kadar buyuk bir gelisme oldu. Cuma gunu ogle saatlerinde gelen PKK Lideri Abdullah Ocalan`in Italya`da yakalandigi haberi, piyasalarin rotasini degistirmeye yetti. O ana kadar 40 puan ekside olan borsa, bu haberle toparlandi ve yukselise gecti. Hukumet krizini unutturan bu haber, IMKB`nin haftanin son gununde binde 6`lik primle kapatmasini sagladi. Fakat son dakikalarda yasanan bu toparlanma, borsanin haftayi yuzde 17`lik kayipla kapatmasini onleyemedi. Yuzde 150 seviyesinde olan bono oranlari da yine ayni haberle birlikte 5-6 puan birden duserek, yuzde 144 seviyesine indi. Dovizde spekulatif islemlerin de Ocalan`in yakalandigi haberi ile azaldigi gozlendi.
Peki bu hafta piyasalarin seyri nasil olur?
PKK Lideri`nin yakalanmasi 66. Hukumetin dusmesini engellemeyecegi icin, siyasi belirsizlik suruyor. hukumet aleyhine verilen gensorunun gorusulmesinden sonra 45 gun sure icinde yeni hukumet kurulmasi gerekiyor. 55. Hukumet bugun dusurulurse, olasi yeni hukumet en erken yilbasinda kurulabilecek. Bu durumda yilbasina kadar mevcut hukumet gorevini surdurecek. Zaten yapilan protokole gore de Basbakan Yilmaz, yilbasinda istifa edip yerine yeni bir hukumet kurulacakti. Bu acidan CHP lideri Baykal`in gereksiz yere hukumeti gensoru ile dusurerek siyasi kriz yarattigi, piyasalari da panige suruklegi dusunulebilir. Fakat Baykal`in son cikisinda isin etik yaniin da gozardi etmemek gerek. Onumuzdeki gunlerde daha yogun tartisilacak olan yeni hukumet alternatifleri ile siyasi belirsizlik bulutlari dagilabilir ve bu da piyasalara olumlu yansiyabilir. Fakat Korfez`deki gelismeleri de ihmal etmeyin. Bolgede cok buyuk bir savas beklenmese de, olasi bir ABD saldirisi, piyasalari sarsacaktir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.