Beko Elektronik Genel Muduru Aydin Cubukcu: Elektronikte Rakiplerimiz Degisti

29.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Elektronikte rakipler degisti. Turkiye Ekonomik Sanayicileri Dernegi Baskan yardimcisi ve Beko elektronik Genel Muduru aydin Cubukcu, Turk elektronik sanayinin dunya piyasasindaki rakiplerinin eskiden oldugu gibi Uzakdogulu firmalar olmadigini belirterek, `Simdi buyuk Avrupali firmalarla yarisiyoruz` dedi. Aydin Cubukcu, Avrupali rakiplerle rekabet edebilmek icin tesvike ihtiyac duyuldugunu belirterek, tesvikler icin ilgili kurumlara muracaatlarini surdurduklerini kaydetti. Cubukcu, `Tesvik sistemini AB tesvik sistemine uygun bir hale getirdigimiz ve rakiplerimize karsi dezavantajli durumumuzu ortadan kaldirdigimiz takdirde, Avrupa`da bizim disimizda televizyon ureticisi kalmaz` gorusunus avundu. Cubukcu, dunya uzerindekit um elektronik sanayicilerinin kendi ulkelerinde buyuk devlet tesvikleri aldiklarina isaret ederek, Turkiye`nin elektronik sanayicilerinin Avrupali rakipleri karsisinda yalniz birakildigini soyledi. Tesvik almamakla birlikte nakliye giderlerinde de zorluklar yasadiklarini ifade eden Cubukcu, `Avrupali Avrupa`da uretim yapiyor ve hala tesvik aliyor. Biz tesvik almiyoruz; uzerine bir de nakliye biniyor. bu tesvik sistemi AB tesvik sistemine uygun ve bizim dezavantajli durumumuzu ortadan akldirir hale getirilmeli` seklinde konustu. Tesviklerin AB standartlarina oturtulmasi gerektigini vurgulayan Cubukcu, Turkiye`nin elektronikteki rakiplerinin artik Uzakdogulu`lar degil, Avrupalilar olduguna dikkat cekti.
Beko`nun 2000 ciro hedefi 190 trilyon: Cubukcu, beko`nun 2000 yili hedeflerini ise soyle anlatti: `1998`in ikinci yarisinin iyi gecmesini beklerken, bir suru problem ortaya cikti. Arkasindan 1999 yilinda da krizler geldi. Herhalde 2000 yilinin ikinc iyarisi iyi olacak. Cunku belirsizlikler geride kaldi. Secim yapildi, iyi calisan bir koalisyonumuz var. IMF`den ve uluslararasi kuruluslardan alacagimiz krediler var. Benim tahminim ikinci yarida her sey daha da iyiye donecektir. 2000 yili icin hedefimiz 190 trilyon lira ciro. Yaklasik 160 milyon dolar da ihracat geliri hedefliyoruz. 1 milyon 300 adet urun satmayi planliyoruz. Biz her yil fabrikamizda, eger bir yeni urune girmediysek 10 milyon dolarlik bir yatirim yapariz. 2000 yilinda da bu boyle olacak. Yurtdisinda fabrika satin almak konusunda ise Turkiye`de uretip Amerika`ya TV ihrac edilemeyeceginden Brezilya ve Meksika`da bu konuda faaliyet gosteren farikalari satin alma adina arastirmalarimiz var. Bu ulkelerde teknoloji de var, fabrikada var. Zaten Amerika`ya mal satabilmemizin yolu, NAFTA ile anlasmasi olan bir ulkede uretim yapmaktir.`
Arcelik, dunyada ilk 5`e girecek: Cubukcu, Koc Holding Dayanikli Tuketim Grubu icerisinde baslayan yapilanmanin kisa surede meyvelerini verdigini belirterek, bu cercevede ozellikle Arcelik`in dunya pazarinda ismi anilan ve ilk 57e giren bir sirket olarak on plana cikmasi icin calisilacagini soyledi. Cubukcu, sunlari soyledi: `sene basinda baslayan yeniden yapilanma ile amacimiz kendi tuzelk isiligi ile hiraket eden sirketlerimizin benzer fonksiyonlarini bir yere toplayip buradan bir verimlilik elde etmekti. Simdi satinalma, lijistik, pazarlama konular imerkezi hale getirildi. Firmalarimizin verimsiz calismalarin isahadan kaldirmak icin gayret ettik. Etkilerini almaya basladik. simdi genel giderler azalacak. Muhtemelen Arcelik sirketimiz cok daha guclu olarak dunya pazarlarinda ismi anilan ve ilk 5`e giren bir sirket olarak one cikacak.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.