`Biz ne krizler gördük`

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Mudo`nun patronu Taviloğlu, krizden sonra, 35 yılda çok kriz gördük. Piyasa toz duman hava puslu; ama kurt puslu havayı sever diyor

Önce mevsimsel nedenler, ardından likidite krizi ile iki fırtınayı üst üste yaşayan hazır giyim sektörü, agresif kampanyalarla ürünü paraya çevirmenin telaşına düştü. İlk ciddi atağı 7 Mudo günü duyurusuyla Mustafa Taviloğlu yaptı. Kış gelmeden yüzde 50`ye varan indirimle bir haftada ciddi ciro yapan Taviloğlu`nu, diğer markalar izledi. Ve aralık ayında tüm markalar alışveriş pastasından pay kapma yarışına girdi.

2001`de faizlerin ilk çeyrekte kriz öncesi düzeye inmesi zor görünüyor. Talebin daraltılmasına yönelik politikalar da tüketimin iştahını kesecek. Acaba piyasa nasıl önlem alıyor? Yeni alanlar ya da maliyet düşürücü önlemler gündemde mi? Bütün bunları 35 yıldır hazır giyim sektöründe olan ve kendi deyimiyle artık işin kurdu olmuş Mustafa Taviloğlu ile konuştuk...

*Talep daralıyor ama siz büyüyorsunuz? Piyasanın durumundan endişeli misiniz?

Üç fırtınanın bir araya gelmesi ender rastlanacak bir durumdu. Hava puslu. Ama kurt puslu havayı sever. Bazı planlarımızı hayata geçirmenin belki süresi uzadı ama geleceğe inanıyorum. 35 yıldır bu işin içindeyim, her koşulda ayakta kaldım. Tedbirler düşünüyorum tabii. Bizde numara çok, sezonu erken açacağım. İnşallah bu fırtınayı da atlatacağız.

* Hangi formatlarda büyüyeceksiniz?

Ankara`da 4 bin 500 metrekarelik dev bir mağaza açtık. Şimdi 5 büyük mağaza daha açıyoruz. Şu andaki Mudo City`lerin daha moderni olacak. Biri Profilo Alışveriş Merkezi`nde. Diğeri İş Bankası kulelerinde, adı Mudo Workshop olacak. Ve banka çalışanlarına yönelik ürünler satılacak. Bir diğer mağaza da Marmaris Marina`da. O da Mudo Marina Shop olacak ve marin koleksiyonu ağırlıklı olarak satılacak. Bursa ve Antalya`da da iki mağaza açıyoruz.

* Ya yurtdışında mağaza açmak?

Şimdi herkesin dilinde bir şey var, `Ben dünya markası olacağım` diyorlar. Ben de diyorum ki önce Türkiye`de marka olsunlar. Ben yurtdışını hiç düşünmüyorum. Türkiye o kadar bakir ki. Önce Doğu`ya gitmek gerek.

* Mudo markasını başka ürünlerde görecek miyiz?

Markamızın değerinden yararlanıp ev tekstili, iç giyim, mayo, kozmetik, ayakkabı ve kırtasiyeye giriyoruz. Şu anda 5 firmayla lisans görüşmeleri yapıyoruz. Adımızı koruyacak kafamızın birleştiği partnerlerle işbirliği yapacağız. Bu ürünler markamızın değeriyle Türkiye`nin her yerinde satılacak.

*Yılın ilk indirimini siz başlattınız, ikinci indirim ne zaman?

Yılbaşından sonra çok büyük bir indirim yapacağım. Bu, yılın indirimi olacak. Bütün malı eriteceğim ve ondan sonra da yeni sezonu erken açacağım.

Garage`a artık lüks oto da parkedecek

* Mudo Garage geçici bir formattı, şimdi marka oldu. Başka Garage`lar olacak mı?

Türkiye`nin her yerinden Garage açalım diye teklif geliyor ama şimdilik sadece İstanbul`da olacak. Garage ciddi bir format oldu, piyasadaki her yerden akın akın mal geliyor. Artık sadece kendi ürünlerimizi satmıyoruz. Konsept genişledi, başka markalar da var. Malını bize öneren 20 partnerimiz var. Ama mal alırken de seçici davranıyoruz, her malı kabul etmiyoruz. Doğru ürünü doğru fiyata verenle çalışırız. Maslak Garage`da malı daha çabuk paraya çevirdiğimiz için fiyata pek bakmıyoruz. İnsanlar bagajlarını doldurup gidiyorlar.

* Garage bu formatta devam edecek mi?

Evet, ama şimdiki alanı boşaltıp Mudo`nun da üzerinde, üst gelir düzeyine hitap eden bir mağaza açacağız. Bu yeni bölümde sunum ve ürünler bambaşka bir konseptte olacak. 2000`li yılların çok trend ürünleri satılacak. Bunun için ithalata da gireceğiz, Mudo`nun kendi koleksiyonu da olacak. Bu konsepti yılın sonunda hayata geçireceğiz.(SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.