Boceksiz Borsalar Costu.

04.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yeni binyilin ilk islemgununde 2000 yili sorunundan tamamen sikintisiz kurtulan borsalara yatirimci akini yasandi. Asya`da onemli borsalar gunu ya tarihi zirve ya da onemli yukselislerle kapatirken, Asya`dan bir kac saat sonra acilan Avrupa borsalarinda da endeksler yeni zirvelere tirmandi. Hong Kong Borsasi yuzde 2,4 yukselisle 17,369 puanlik yeni zirvesine otururken, Singapur borsasi da yuzde 2,22 yukselisle 1,028 puandan yeni bir tarihi zirve yapti. Ardindan da hem Frankfurt hem Milan, hem de Paris borsalari seans iclerinde yeni tarihi zirvelerine tirmandi. Asya`nin diger buyuk borsalari olan Tokyo ve Sidney ile Avrupa`nin dev borsasi Londra ise Pazartesi gunu resmi tatiller nedeniyle kapaliydi. Fakat bu borsalarda gerceklestirilen 2000 yili testlerinde de hic bir sorunla karsilasilmadigi belirtildi. Uzmanlar bugun ilk islemlerini gerceklestirecek olan bu borsalarda da hizli yukselisler yasanabilecegini belirtiyor. Uzmanlar Y2K korkusunun gecmis olmasinin yatirimcilara buyuk moral verdigini belirterek boylelikle 1999`un son ayinda baslayan yukselis trendinin 2000`de de devam etme imkani buldugunu belirtiyor. Uzmanlar kisa vadede yatirimcinin boceksiz borsalara yoneleceginin altini ciziyor. avrupa borsalarinda dun tam bir teknoloji ve telekom cilginligi yasandi. Y2K`nin dogurdugu endiselerin atlatan yatirimcilar hizli teknoloji hisselerine yoneldi. Frankfurt Borsasi tarihinde ilk kez 7,000 puan sinirini asarak 7.159 puana kadar cikti. Paris Borsasi 6.000 puan psikolojik bariyerini asarak 6.102 puani gordu. 2000 yilinin ilk islem gunu ABD borsalarinda da yukselisle karsilandi. Islem saatinin ilk dadikalari, 1999 Aralik ayinda ust uste rekorlara imza atan Nasdaq`in yeni bir tarih izirvesine sahne oldu. Teknoloji hisseleri agirlikli olan endeks acilistan itibaren yuzde 3 yukselis kaydetti. Ozellile Qualcomm hisselerindeki yukselis, Nasdaq`in 4.109 puana kadar cikmasindan etkili oldu. ABD`nin en buyuk endeksleri Dow Jones Sanayi Endeksi ve S&P 500 endeksi`Ndeki hareketler ise nispeten yatay kaydi. 11. 501 puandan acilan Doq Jones yuzde 0.74 duserek 11.400 puan seviyelerine inerken, S&P 500 endeksi ise 1.464 puana geriledi. 1999`u Japon yeni karsisinda 102`den kapayan ABD Dolari, beklentilere uygun sekilde yilin ilk islem gununde deger yitirdi. Yen karsisinda 101`e kadar gerileyen dolar euro karsisinda da yilin ilk islem gununde zayif kaldi. Avrupa ekonomisinin guclenmeye basladigi yonundeki haberler yatirimcilarin ufak capli da olsa eurodan kacisini durdurunca yili dolar karsisinda 1. 0032`den kapatan euro, 1.0091`e kadar yukseldi. Avrupa Merkez Bankasi yetkilileri de yaptiklari aciklamalarda Y2K`nin hicbir sistemlerinde problem yaratmadigini belirttiler. bu aciklama ile son gunlerde dolar karsisinda hizli deger yitiren Avrupa ortak para birimi euronun yeniden deger kazanmaya baslayacagi belirtiliyor. Fransiz Merkez Bankasi Baskani Jean-Claude Trichet ise euronun guclu potansiyelini gostermeye baslayacagini belirtti. (YENI BINYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.