Boğa yürüyüşü devam edecek mi?

29.11.2011 - 16:39 | Son Güncelleme :

Global varlıklar Avrupa umuduyla yeşillendi, devam etme umudu aranıyor

Lüks yaşayan, tatilini yurtdışında geçiren, ev, otomobil alan, <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci9.jpg">kredi kartı harcaması yüksek olan az gelir beyan edemeyecek.

Global varlıklar Avrupa umuduyla yeşillendi, devam etme umudu aranıyor.

AVRUPA’DA MORALLER YERİNDE

Avrupalı liderlerin mali birlik yolunda ilerliyor olmaları global yatırımcıları riskli varlıklarda alıma yöneltti. Avrupa Birliği içinde bir üst bütçe komisyonu kurulması ve yaptırım gücü olan bu organın mali yapıları denetleyeceği haberleri ve bugün toplanacak olan maliye bakanlarının Avrupa Finansal İstikrar Fonu’un (EFSF) yapısı hakkında neredeyse anlaştıkları ve fonun yeni ihraç edilecek bonoların % 20 ile % 30’unu sigortalayacağı manşetleri alımlara dayanak oluyor. Avrupa’nın genelin kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi haber akışıyla % 3.75 prim yaparken gösterge niteliğindeki bir diğer borsa Alman Dax Endeksi % 4.6 yükseldi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

1.34 sınırına yaklaşan Euro / Dolar paritesi La Tribune’de çıkan ve S&P’nin Fransa’nın AAA olan notunu indireceği haberi ile gerilemesine rağmen Asya seansında 1.3365 düzeyinde. Gelişen Piyasa para birimlerinde de alımlar yaşanırken TL’nin de içinde bulunduğu sepet yükselişte. Türk Lirası Dolar’a karşı 1.8550’de, Euro / TL 2.4794 ve Sepet Kur 2.1673’te. Güney Afrika Randı % 1.16 primli, Zloti % 0.67 yukarıda. Alman bonoları satılırken düşen güvenli liman talebi ile 10 yıllık faiz % 2.3’e yükselmiş oldu. Borçlu ülke bonolarında ise genel olarak alımlar gözlenirken Portekiz ve Yunan bonoları düşmeye devam ettiler.

IMF’nin İtalya’ya yardım edeceği haberi ile % 7 bileşiğe gerileyen İtalyan 10 yıllıkları günü haberin yalanlanmasıyla % 7.23’ten tamamladı. İtalya’da bugün farklı vadelerde yapılacak 8 milyar Euro’luk bono ihraçları yakından takip edilecek. Yurt içinde ise bileşik fonlama maliyeti yükselen bankaların isteksizlikleri ve enflasyona ilişkin görünümün bozulacağı beklentisi ile gösterge faiz 2 baz puan gerileyebilirken kapanış % 10.87’den yapıldı. İMKB 100’de ise yükseliş devam etti ve % 2.37 prim yapan endeks günü 52.283 puandan tamamladı. Bankacılık ve holding hisseleri sanayi hisselerini geride bıraktılar. Bankacılık Endeksi % 2.67 yükselirken Halkbank % 4.27 ile en çok yükselen banka oldu.

ABD VE ASYA TAKİP EDİYOR Yılın en çok alışveriş yapılan haftası Black Friday’de moral bulan ABD işlemcileri S&P 500 Endeksi’nin % 2.92 yükselterek 1.192 puana taşıdılar. Dow Jones Endeksi % 2.59 prim yaparken teknoloji hisselerinden oluşan Nasdaq Endeksi % 3.52 yükseldi ve kapanış 2.527 puandan yapıldı. Dolar Endeksi 79’un altına inerken piyasalar kapandıktan sonra derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin AAA olan kredi not görünümünü negatife çevirdi ve bütçe kesintilerinde anlaşma olmazsa notun iki yıl içinde inebileceği konusunda uyardı, aynı kuruluş geçen hafta Türkiye’nin de görünümünü aşağı çekmiş ve durağana indirmişti.

Asya’da yükseliş takip edilirken MSCI Asya Endeksi % 1.7 primli. Japonya’da olumlu perakende satışlardan sonra beklenmedik şekilde % 4.5’e yükselen işsizlik oranı borsayı aşağı çekemiyor. Nikkei 225 % 2.25 primli. Çin’de politika yapıcıların ekonomiye destek olacakları beklentisi olumlu havaya katkı yaparken Şanghay Bileşik Endeksi % 0.98 yukarıda.

UBS ve Citigroup’un 2012 yılı büyüme beklentilerini aşağı çekmeleri moral bozarken iki kurumun da büyüme tahmini % 8’in üstünde. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.18 değerlenirken dıs ticaret fazlası senenin en yükseğine çıkan Güney Kore’de para birimi Won % 0.8 primli. Japon Yeni ise Dolar’a karşı 78.07’de.

EMTİADA KARIŞIK SEYİR

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 1.37 yükselirken ABD’de 18 emtia üstüne açılan vadeli ve opsiyon kontratlarındaki uzun pozisyonlar geriliyor. Son açıklanan takas verilerine göre hedge fon pozisyonları 2009 Temmuz seviyelerine inmiş durumda. Bugün açıklanacak stok verisi öncesinde gerileyen ABD tipi ham petrol 98.08 Dolar’a inerken dün 100 Dolar sınırı aşılmıştı.

Brent petrol 109.4 Dolar’da. Altın 1.713 ons / Dolar ve yatay seyrederken paladyum ve platin yukarıda işlem görüyorlar. Dolar’daki değer kaybı değerli metalleri desteklerken diğer piyasalarda açılan riskli poziyonlara kasko olarak da kullanılan altındaki bir diğer teme lise korunma güdüsü. Tarım emtiasında karışık ve cılız hareketler görülürken baz metallerde sınırlı yükseliş görülüyor. Moody’s’den gelen ve 15 ülkede banka notlarının indirilebileceği haberini veren açıklama sonrasında risk iştahı bir miktar baltalanmış durumda.

Gökhan ŞEN / BLOOMBERG HT


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.