Bono Faizleri %83`e Cikti.

30.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalarda DepremVergisi`nin yarattigi endise suruyor. Deprem Vergisi yuzunden gecen hafta yuzde 64`ten yuzde 80`e dayanan bono faizleri dun yuzde 83`e cikti. Gecen hafta yururluge giren ve piyasalari alt ust eden Deprem Vergisi`nin yarattigi tedirginlik suruyor. Borsa Ek Vergi depremi kisa sureli olurken, faiz cephesinde daha keskin hissedildi. Gecen haftanin son islem gununde 15 puandan fazla artarak yuzde 80`e dayanan bono faizleri dun de 3 puan kadar artarak yuzde 83`e yukseldi. Piyasanin en aktif kagitlarindan Agustos 2000 vadeli tahvilin faizi sabah acilista yuzde 84`e kadar yukseldi. Ancak ogleden sonra gelen kucuk capli alimlarla bu tahvilin faizi yuzde 82 duzeyine geriledi. Bono piyasasinda devam eden belirsizlik nedeniyle, dun vadeli islemlerin yapilmadigi belirtiliyor. Bankacilar, bono ve tahvillerden alinacak faiz vergilerinin hangi maliyet bazinda hesaplanacaginin henuz bilinmemesinin endiselerin artarak surmesine yolactigina dikkat cekiyorlar. Bankacilik cevrelerinde, yeni vergi yasasi sonrasinda gerceklesen faiz oranlarinin hálá dusuk oldugunu savunanlar var. Faizlerin dusuk seyretmesi de, piyasadaki iyimserlige baglaniyor. Hazine`den dun yapilan aciklama, bu kosede gecen hafta sonunda cikan, ``bonodan 3 milyar dolarlik ek vergi`` haberini dogrular nitelikteydi. Hazine`nin aciklamasina gore, bonodan 1.6 katrilyonluk vergi toplanabilecek. Hazine`nin dunku aciklamasini sadece verginin nedenleri uzerinde oldugunu one suren bankacilar, yeni uygulamaya iliskin daha net aciklama bekliyorlar. Bu arada piyasalari yakindan ilgilendiren ve istismara acik bir yasal duzenlemede, dogruysa, icerden bilgi alinamamasi sevindirici bulunuyor. Keza bugune kadar yapilan benzeri pek cok duzenlemede, mutlaka birileri onceden bilgi alarak, piyasalarda giristigi operasyonlarla, kendi hesabina arti yazabiliyordu.
Borsa soku atlatti endeks 8 bini asti
BORSA Deprem Vergisi`nin yarattigi soku dun kismen atlatti. Gecen haftayi sok dususle, 8 bin puanin altinda kapatan borsa, dun 109 puan artarak tekrar 8 bin puanin uzerine cikti ve 8 bin 104 puandan kapandi. Hisseler ortalama 1.3 oraninda prim yapti. Borsada sabah seansinda gecen hafta sonunda yasanan sok satislar devam etti. Seansin ilk yarisinda 7 bin 799 puana kadar gerileyen endeks, seans sonuna dogru gelen alimlarla toparlandi. Sabah seansinda, endeksteki dusus trendine karsin islyem hacminin da dusuk duzeyde gerceklesmesi, yatirimcinin satisa yanasmamasi olarak nitelendiriliyor. ilk seansta islem hacmi 70.4 trilyon lira duzeyinde gerceklesti. Borsada ikinci seansta, ilk seanstaki seyrin tam tersi yasandi. Ogleden sonra, holding hisseleri basta olmak uzere, bazi prim yapmayan hisselerde yasanan alimlarla endeks, kisa surede 8 bin puanin uzerine cikti. ikinci senasta endeksteki yukselise paralel, islem hacmi de biraz artarak 94.4 trilyon lira duzeyinde gerceklesti. Borsa, ogleden sonra IMKB 30 endeksinde onemli yer tutan bankacilik hisselerinde devam eden satisa ragmen yukselmesine dikkat cekiliyor. Bonodan alinacak deprem vergisi nedeniyle kárlarinda da kucuk capta da olsa meydana gelecek hasari dikkate alan yatirimcilarin bazilarinin banka hisselerinden ciktigi belirtiliyor. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.