Bonolarin Yarisini Yabancilar Kapatti.

11.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hazine`nin dunku238 gunluk (8 aylik) ihalesinde vadeye karsin faiz duserken, yuklu talebin gelmesi dikkat cekti. Ihalede stopajli bilesik faiz yuzde 124.76 duzeyinde gerceklesirken, toplam 967.4 trilyon liralik teklif geldi. Hazine, ihaleye gelen teklifin nominal 362. 3 trilyon liralik bolumunu karsiladi. Stopajdan arindirildiginda bonolarin yillik net faizi, basit yuzde 99.73, bilesik olarak da yuzde 115.5 oldu. Hazine`nin gecen haftaki bono ihalesinde yillik brut basit faiz yuzde 101.91, stopajli bilesik faiz e yuzde 127. 87 duzeyinde olusmustu. Buna gore, faiz dunku ihalede 3 puandan fazla dustu. Bankalar bugun, Hazine`ye net 213.4 trilyon lira odeyecek. Ortalama fiyat uzerinden yapilan 32 trilyon liralik kamu satisiyla birlikte Hazine`ye gelecek para, 255 trilyonu geciyor. Bugun yapilacak yaklasik 241 trilon liralik ic borc geri odemesi dikkate alindiginda, Hazine`nin dunku ihalede ihtiyaci olan borclanma miktarini fazla asmadigi dikkati cekiyor. Keza Hazine de, mart ayi borclanma takviminde, 10 Mart`taki bono ihalesinde 180-230 trilyon lira arasinda net borclanma ongordugunu aciklamisti. Dunku ihaledeki ilginc gelisme, yabancilardan gelen yogun ilgiydi. 238 gunluk ihalede satilan 213 trilyon liralik bonolarin yarisindan fazlasini yabancilarina ldigi tahmin ediliyor. Bankacilar yabanclarin dunku ihaleye gecen hafta cuma gununden yuklu miktarda dolar satarak hazirlandigini hatirlatiyorlar. Dunku ihalede dovizle yapilan borclanmanin maliyetinin gecelik oranla yuzde 70 duzeyinde gerceklestigi, Turk Lirasi`nda ise bu maliyetin yuzde 78`i buldugu belirtiliyor. Bu hesapla TL fonlamasi kurtarmiyor. Yabancilarin hesabi ise onumuzdeki aylarda, vergi gelirlerinin artacagi v ebu yuzden ic borclanma ihtiyacinin azalacagi, dahasi enflasyonun giderek dusecegi ve boylece dunku ihaleden aldiklari bonolardan kar edecegi yolunda... Dunku bonolarin vadesi 4 Kasim`da doluyor. Eylul`de secim olma olasiligina karsi da yabancilarin bir veya iki aylik riski goze aldiklari konusuluyor. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.