Borsa Sirketlerinin Hasar Tespitlerinde Son Durum.

25.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :

Borsada faaliyet gosteren sirketlerin buyuk bir kismi dun saat 14`e kadar IMKB Baskanligi`na bilgi vererek, 17 Agustos sabahi meydana gelen deprem sonucunda kurumlarindaki son durumu aktardilar. Yapilan aciklamalara gore, bir cok sirketin hasar tespit calismasi devam ederken, sirketlerin cogunda meydana gelen hasarlarin uretime ara verdirecek buyuklukte olmadigi bildirildi. Asagidaki listede sadece hasar goren sirketler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.
AKal Tekstil Sanayi: Yalova fabrikasinda uretime ara veren sirketin hasar tespit calismalari devam ediyor. yalova tesislerinin sigortali oldugunu aciklayan sirketin sigorta tutarlari soyle: Bina, 2 trilyon 148 milyar 696 milyon 640 bin TL; Makina tesiset, 13 trilyon 798 milyar 43 milyon 600 bin TL; Demirbaslar, 329 milyar 270 milyon TL; Emtia, 5 trilyon 80 milyar TL.
Aksa Akrilik Kimya Sanayi: Deprem nedeniyle sirket henuz uretime gecemedi.
Apeks Dis Ticaret: Sirketin toplam kapasitenin yuzde 50`sini olusturan patates hatti zarar gordu. Patates hatti disinda ayrica, derin dondurucularla, kompresorlerde elektronik ayarsizlik ve devrilip kirilmadan kaynaklanan makina hasarlari mevcut. Hasar tespit calismalarinin surdugu sirkette, mamul mal depolarindaki siralarda meydana gelen devrilmeler nedeniyle, depolarin bir kismina girilemiyor. Patlayan koliler ve paketler saglikli sevkiyati engelliyor. Tesislerinin sigorta degeri 11. 736.000 dolar olan sirkette ciddi uretim kayiplari bekleniyor.
Laferge Aslan Cimento: Darica`da bulunan cimento fabrikasi sinirli bir sekilde etkilendi. Tum hasarlara karsi sigortasi bulunan sirketin, uretim faaliyetlerinin ciddi olarak etkilenmesi bina iclerinde bazi hasarlar ve bazi ici yollarda kirilma ve catlaklar disinda ciddi bir hasar gorulmedi. Mekanik olarak ise 4 cimento degirmeninin birinde bir yatak kirilmasi, klinker firininsa 1 metrelik tugla degisimi ve firinin denge ayarinin yapilmasi gerekiyor. 3 degirmeninde cimento uretimine baslayan sirket, cimento sevkiyatini da surduruyor. Tespit edilen problemlerin giderilmesi icin calismalara baslayan sirket, normal sartlarda 10 gun icinde firinini devreye koyacak. Tesisler 696. 353.000 FF tutarinda sigortali olup, sirketin 224.775.760 FF`lik kar kaybi sozkonusu. Hasarlarin sirketin faaliyetlerine dogrudan bir etkisi olmamasina ragmen, klinker bazinda bir uretim kaybi, bu da ihracat imkanlari ve ciroyu olumsuz etkileyecek.
Aygaz: Sirketin depremden Yarimca Dolum Tesisleri etkilendi. Toplam dolum kapasitesinin yuzde 18`ini, toplam aktiflerin yuzde 13`unu, toplam ciroda yuzde 18 paya sahip olan tesiste, idare binasi ve pomba dairesi enerji hatlarinda hasar meydana geldi. Tupras Izmit Rafinerisi`ndeki tehlikeli durumun sona ermesinden sonra pompa istasyonu calistirilarak, 21 Agustos tarihinden itibaren dolum faaliyetlerine baslandi. Tesislerin calismadigi donem icinde yarimca Tesisleri`nden gaz alan bayilerin diger tesislere kaydirilarak talepler karsilandi. Bu nedenle ciro kaybi beklenmiyor. Tupras Izmit Rafinerisi`nin hizmet veremeyecegi donem icerisinde Tupras`in diger rafinerilerinden ve ilaveten guz ithalati artirilarak mevcut 4 LPG gemiyle Yarimca Tesislerine LPG ikmal imkaninin mevcut oldugu bildirildi.
Bolu Cimento: Depremden zarar goren Adapazari ve kocaeli hazirbeton tesislerinden Kocaeli Hazirbeton tesisinin 31 Agustos`ta uretime baslamasi bekleniyor. Adapazari hazirbeton tesisi, sirketin hazirbeton uretim kapasitesinin yuzda 22`sini, toplam aktiflerin yuzde 2.8`ini, ciro da ise yuzde 2.8`lik paya sahip. Sirket 700 milyar liralik sigortaya sahip.
Brisa: Izmit Alikahya tesislerinde uretime ara verilirken, hasar tespit calismalari suruyor. Hasarin kesin tespitinin tamamlanmasi ve uretimin yapilacak testlerin sonucuna gore eylul ayi icinde gerceklesmesi bekleniyor. Tesisteki hasarin tum usigorta kapsaminda yeralirken, hasar tutarinin yuzde 20 oraninda is durmasi sigorta kapsaminda. Mamul stoklariyla 1.5 aylik musteri ihtiyacinin karsilanabilecegi belirtildi.
CBS Boya: Sirketin laboratuvar ve idari binalarinin bir kisminda hasar olustu. 18 Agustos`tan itibaren uretime kismen baslanirken, artci soklar ve enerji kesintisi nedeniyle dekoratif boyalarda gunde bir vardiya ve kismi uretim yapiliyor. Dekoratif boya uretimine baslamayi planlayan sirket, oto boyalari uretim tesislerinde hasar onarim calismalarina basladi ve 6 Eylul`de kismi uretime gececek. Tesislerin bina ve makina teminati 6 trliyon 216 milyar 265 milyon TL; kar kaybi teminati ise 4 trilyon lira.
Goodyear: Izmit Kosekoy ve Adapazari Arifiye mevkiinde kurulu fabrikalarda minimum hasar tespiti yapildi. Iki fabrikada da uretim yapilmazken, uretim ekipmani ve makineler gozden geciriliyor. Su, elektrik, dogal gaz gibi gerekli hizmetlerin yeniden saglanmasiyla birlikte 28-29 Agustos`ta uretime gecilmesi planlaniyor. Tesislerin sigortasi bulunmuyor.
Ihlas Ev Aletleri: Hasar tespit calismalari devam ediyor.
IMP: Kocaeli Yenimahalle`deki fabrika hasar gordu. Tesislerde gerekli bakim, onarim yapildiktan sonra 6 Eylul`de uretime baslamayi planliyor. Sirketin 3 haftalik uretim kaybi, toplam kurulu kapasitenin yuzde 6`lik kismini olusturuyor. Uc haftalik ciro kaybinin 300-400 milyar lira olmasi bekleniyor. Tesisler 77. .420.643 dolara sigortali.
Kartonsan: Kocaeli Kullar Koyu`ndeki fabrikada uretim tamamen durdu. Fabrikanin enkaz kaldirma ve hasar tespit calismalari suruyor. Ana binalarda, makine ve tesislerde meydana gelen hasar henuz tespit edilemedi. Hammadde ve mamul ambari agir hasar gordu. Bina, makine ve tessilerin yuzde 70`i Koc Allianz Sigorta, yuzde 25`i Anadolu Sigorta, yuzde 5`i Ak Sigorta olmak uzere deprem riskine karsilik 35.020 milyara sigortali. Ayrica, fabrika calisanlari arasinda evleri cokenler, olu ve yaralilar bulunuyor. Yetkililer, yeterli karton stoklarinin bulundugunu ve taleplerin karsilanabilecek durumda oldugunu soylediler.
Kordsa: AMbar bolgelerinde ve bazi uretim binalarinin duvarlarinda catlamalar olustu. Su ana kadar yapilan tespitlerde uretim makinalarinda ve yardimci tesislerde ciddi bir hasara rastlanmadi. 18 Agustos`ta uretime baslayan sirketin binalari 17. 615.000 dolar, makina, tesis, demirbaslar 103.823.000 dolara, ham, mamul ve yari mamul emtea 25.000.000 dolara, kar kaybi 30. 000.000 dolara sigortali bulunuyor.
Merko: Yalova, Altinova ilcesindeki tesisin imalat hatlarindaki ufak yerustu ve yeralti arizalari giderildi. 22 Agustos`ta deneme uretimi yapildi ve 23 Agustos`ta imalat tek vardiya olarak basladi. Aybasi itibariyle isci sorununun gedirilmesi ve tam kapasiteye gecmeyi planliyor.
Marshall Boya: Uretimi aksatacak bir hasar olmamasi nedeniyle 23 Agustos`ta uretim, satis ve sevkiyat faaliyetleri balsadi. Olusan hasarlar genellikle idari binanin dis cephe duvarlari ve bolmeler arasi duvarlarda catlamalar. Ayrica bir kisim buro demirbaslarinda hasar olustu. Hasar tespit calismalari suruyor.
Otokar: Sakarya Arifiye`de bulunan tesislerde hasar tespit calismalari suruyor. 25 Agustos`ta kismi uretime gecilmesi planlaniyor, ancak tam uretime 31 Agustos`ta gecilecek. Depremin, 1999 cirosunu olumsuz etkilemesi beklenmiyor.
Penguen Gida: Bursa`daki fabrikada toplam staklarin yaklasik yuzde 2`sini, mamul stoklarinin yuzde 4`u hasar gordu. Hasarin sirketin cirosunu 1 milyon DEM tutarinda olmusuz etkilemesi bekleniyor. Sirketin uretim faaliyetleri etkilenmedi. Stoklar 35 milyon dolar, gayrimenkul ve diger varliklar 14 trliyon 851 milyar 609 milyon TL`ye sigortali.
CBS Printas: Sirketin uretim tesislerinin bulundugu alanda meydana gelen deprem sonucunda laboratuvar ve idari binalarin bir kisminda hasar oldu. 18 Agustos`ta uretime kismen baslayan sirket, artci soklar ve enerji kesintisi nedeniyle uretime aralikli devam ediyor. 23 Agustos`tan itibaren normal uretimine gececek olan sirketin tesisleri sigortali.
Turcas: Sirketin Korfez Bolgesi`ndeki tesislerinde ikmal islemleri durdu. Ancak, bu bolgede ikmal yapan bayilerin magdur olmamalari icin Ambarli bolgesindeki tesislerden bu bayilere destek hizmeti veriliyor.
Yasas: Toplam 950 milyar lira tutarinda 3.600 ton mamul stoku bulunan sirketin, hasar goren mamulu stoklarinin yuzde 1`ini olusturuyor. Makina ve techizat kontrolleri nedeniyle 20 Agustos7a kadar kisitli uretim yapildi. Deprem bolgesindeki musterilerin taleplerinin durmasi nedeniyle deprem bolgesine sevkiyat yapilamiyor. Bu durum, agustos ayi ve ucuncu 3 uaylik donem cirosunu etkileyecek. Deprem bolgesindeki binalar 300 milyar lira, makina ve techizat 3.900 trilyon, stoklar 1.250 trliyon liraya sigortali. 23 Agustos`ta uretim miktarini artiran sirket, hafta icinde normal seyrine donmeyi planliyor. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.