Borsa Standby`i Satti.

24.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF ile anlasma oldu, olacakderken son donemlerde surekli zirveleri yasayan Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi`nda (IMKB) dun ``stand-by satisi`` yasandi. Anlasma ile birlikte gelen kár satislari, IMKB endeksini 13 bin 583 puandan 13 bin 428 puana indirdi. ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) heyetinin kasim ayi basinda Turkiye`ye gelmesiyle baslayan stand-by maratonu, onceki gece Washington`da atilan imzalarla mutlu noktalandi. Boylece anlasma maratonu surecinde piyasalarda olusan beklenti donemi de noktalanmis oldu. IMF ile ilgili beklentilerin bitmesi borsada dun satislarin da gelmesine yolacti. IMKB 100 endeksi, dun 155 puanlik kayipla, 13 bin 500 puanin altina indi ve 13 bin 428 puandan kapandi. Hisseler gunu ortalama 1.1 oraninda kayipla kapatti. Borsada endeks bazindaki dususe karsin islem hacminin sinirli duzeyde kalmasi dikkat cekti. 173.1 trilyon lirasi birinci seansta, 164 trilyon lirasi da ikinci seansta olmak uzere borsada dun toplam islem hacmi 337. 1 trilyon lira duzeyinde kaldi. Birkac gun oncesine kadar bu hacimlere, tek seansta ulasildigi hatirlanirsa, dunku kár satislarinda da yatirimcinin cok istekli oldugu soylenemez. Borsada bir suredir yasanan sert cikisin ardindan kár satislarini normal karsilamak gerek. IMKB 100 endeksinin, piyasada yabancilarin olmayisi, 2000 endisesi gibi nedenlerle, dusuk islem hacmiyle yilbasina kadar yatay seyir izleyecegi tahmin ediliyor. Zaten borsada hesaplar artik, yilbasi sonrasina yapiliyor. Belki bugun de IMKB`de kucuk capli satis gelebilir. Ancak gelecek haftanin sadece ilk iki gun acik kalacak olan borsada, takas avantaji nedeniyle, alimlar tekrar hizlanabilir. Bono piyasasinda da, 2000 oncesinde, oldukca durgun gunlerden biri daha geride kaldi. Bono faizleri yuzde 46 seviyesindeki seyrini surdurdu. Yilbasina kadar mevcut seviyesini korumasi beklenen bono oranlarinda, yeni yilda dusus gerceklesebilir. Fazla bilinmeyenin yeralmadigi son stand-by anlasmasi ile uc yil icinde 4 milyar dolarlik kaynak gelecek. Bu kaynagin yanisira Dunya Bankasi Turkiye Temsilcisi Ajay Chhibber de, yapisal reformlar icin 3 yilda 3 milyar dolarlik kaynak aktaracagini acikladi. Sadece IMF ve Dunya Bankasi fonlarindan Turkiye`ye onumuzdeki 3 yilda 7 milyar dolarlik kaynak girisi olacak. IMF ve Dunya Bankasi`nin sagladigi kaynaklar, uluslararasi piyasalarda Turkiye icin cok onemli referans olacaktir. Zaten yilbasindan itibaren de uluslararasi dev yabanci fonlarin Turkiye`yi cok yakindan incelemeye almalarina kesin gozuyle bakiliyor. Stand-by cercevesinde ongorulen reformlarin hayata gecirilis programinda herhangi bir terslik olmazsa, onumuzdeki kisa donemde, Turkiye`ye yabanci fon girisi hizlanacaktir. Bu tur gelismeler de piyasalarda yeni beklenti doneminin olusmasi icin yeterli olacaktir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.