Borsada Islem Hacmi 100 Trilyona Dayandi.

05.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cok degil,bir iki ay oncesine kadar, Dogu`dan Bati`ya pes pese hergun dusen borsalarda, son gunlerde bu gelismelerin tam tersi buyuk bir patlama yasaniyor. Tokyo Borsasi`nda baslayan yukselis dun Avrupa borsalari ile devam etti. Bu yukselis dalgasindan IMKB de payini aliyor. Dunya borsalarina ilk doping, gecen hafta Zenginler Klubu olarak bilinen sanayilesmis ulkelerin yeraldigi G-7`ler Grubu`nun krizi onleme plani cercevesinde IMF`ye 90 milyar dolarlik kaynak aktaracaklarini aciklamasi ile gelmisti. Ayrica Arjantin ve Venezuela`nin Rusya krizinden sonra ilk kez gecen hafta uluslararasi bono piyasalarinda ciddi anlamda satis yapmalari da dunya borsalarinda moralleri artiran gelismeler arasindaydi. Bu olumlu gelismelerin ardindan, ABD`de Monica Lewinsky`ye ragmen Baskan Clinton`in Demokrat Partisi`nin onceki gun yapilan ara secimlerden zaferle cikmasi, basta New York borsasi olmak uzere tum borsalarda iyimserlik havasini biraz daha sisirdigi soylenebilir. Bizim Borsa da uluslararasi piyasaardaki bu gelismelere paralel dun de tirmanisini surdurdu. Haftaya yukselisle baslayan ve onceki gun cikisi hizlanan IMKB`nda endeks dun deyim yerindeyse patlama sinyalleri vermeye basladi. Borsa endeksi dun tam 187 puan birden artarak 2 bin 595 puandan kapandi. Borsa birara 2 bin 600 puani da asarken, hisseler dun ortalama yuzde 7.8 oraninda prim yapti. Endeksteki patlamanin yanisira IMKB`de islem hacminde de ozellikle son uc gundeki artis da kayda deger miktartaydi. Haftanin ilk gunu borsada islem hacmi toplam 44.5 trilyon lira duzeyinde, onceki gun ise biraz daha artarak 72 trilyon lira duzeyinde gerceklesmisti. Islem hacmi dun onceki gunkunun de uzerine cikarak 100 trilyon liraya dayandi. Borsada endeksin yanisira islem hacminin de artmasi, taze para girisinin acik bir gostergesi olarak nitelendiriliyor. Keza daha bir kac hafta oncesine kadar IMKB`nin gunluk islem hacmi 20-30 trilyon lira gibi oldukca dusuk seviyelerde seyrediyordu. Borsada ozellikle dunku islemlerde yabanci alimlarin da on plana ciktigi gozlendi. Bir suredir kenarda seyirci durumunda olan yabancilarin dun belirli hisselerde yogun alima gectigi konusuluyor. Islem hacmindeki artista onemli bir paya sahip olan yabanci islemlerinin orta ve uzun vadeli portfoy olusturmaya yonelik olmadigi belirtiliyor. IMKB`de alimi dusunen yatirimcilarin bu noktayi dikkate almalarinda fayda var. Borsadaki patlamaya karsin alternatif cephede, faiz oranlarinin hizla inise gecmesi dikkat cekti. Hazine`nin onceki gun gerceklestirdigi 6 aylik ihalede yuzde 146`ya firlayan bono oranlari dun 6-7 puan birden dustu ve yuzde 139`a kadar geriledi. Doviz cephesinde ise nakit sikisikligi yuzunden bankalar dolar satarak, Merkez bankasi dun de bunlari toplamaya devam etti. Dolar, merkez Bankasi`nin alimlari ile 290 bin lirayi asti. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.