Borsadakı Burokrası Endeksı Sasırtı.

25.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsada en buyukhalka arzi Tupras, IMKB`de bir burokrasisorunu olup olmadigi sorusunu gundeme getirdi. Ustelik endeks gibi piyasanin seyrini gosteren hayati bir konuda. Tupras hisseleri ikincil halka arzdan sonra 8 gundur borsada islem goruyor. Ama sirketin halka aciklik degerinin endeksi etkileme acisindan onemli derecede yukseldigini borsa hala kabullenmis degil. Nasil mi? Iste boyle: Nisan`in 12`sinde tamamlanan halka arzda OIB Tupras hisselerinin yuzde 31. 08`ini daha borsa yatirimcisina satti. Boylece yuzde 31.08`e yukselen halka aciklik orani uzerinden, Tupras`in halka acik piyasa degeri 1 milyar 487 milyon dolara yukseldi. Bu acidan Is Bankasi ve Yapi Kredi`nin ardindan IMKB`nin ucuncu buyuk sirketi oldu. Bunlar olanlar tabii. Ama bir de IMKB`nin kabul ettikleri var. Borsa Tupras`in halka aciklik oranini hala eskisi gibi yuzde 4 olarak kabul ediyor. Bu oran uzerinden halka acik kismin piyasa degeri ise 170 milyon dolar ediyor ve borsa siralamasinda 28. basamakta yer aliyor. Simdi bunun nne gibi bir sakincasi var denilebilir? Sakinca su: Borsanin en onemli gostergesi olan IMK - 100 direkt olarak halka acik piyasa degerleri goz onunde bulundurularak hesapalniyor. Yani sizin kabul ettiginiz veriler, gercekte olanla farkliysa endeks degerleri fark edebiliyor. Tupras`in yuzde 4`luk halka aciklik degeri ve yuzde yuzde 35. 08`lik oranlariyla hesaplandi. Sonucta az ya da cok bir sapma ortaya cikti. Bu farka yaratan da sirketin endeks uzerindeki agirligi. Sirketin IMKB-100 endeksi uzerindeki etkisi yuzde 4`luk halka aciklik oraniyla yuzde 35.8`lik degerle ise yuzde 6.4. bunu puan uzerindeh esaplarsak sonuc daha anlasilir olacak. IMKB-100`u olusturan 99 hisse senedinin fiyatlarinin bugun itibariyle ayni kalip tupras`in bir kademe (500 lira) artmasi halinde IMKB`nin kullandigi degere gore endeks 1.92 puan yukelecek. Oysa son halka aciklik orani uzerinden bu artis 16 puan. Aslinda bu puan farklari findik kabugunu dolduracak kadar bile degil. Ama onemli olan bakis acisi. Borsa yetkilileri endeksin hesaplanmasinda kullandigi halka aciklik orani verilerini 3 ayda bir degistirdiklerini soyluyor. Kurallara saygiliyiz. Ancak ortada piyasanin halka acik kisminin yuzde 5`ine yaklasan buyuklukte bir arz var. Bu ozel bir durumdur. Buna gore Tupras`in endeks uzerindeki asil etkisi temmuz basindan sonra ortaya cikacak. Peki yarin Turkcell, T.Telekom, Petkim, THY ve benzeri dev halka arzlar gelince ne olacak? IMKB Baskanligi`nin konuya daha hassas davranmasi gerektigini dusunuyoruz. Sonuc olarak 3 ay kuralini koyan onlar. Uluslararasi fonlarin yonetilmesine onemli etkisi olan Morgan Stanley Country Index`i Tupras`in yeni degerlerini halka arzdan 15 gun sonra, yani bu ayin 27`sinde girecek. Onlar yaparken bizimkiler neden beklesin? (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.