Borsalarda Japon Bayrami.

13.10.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Japonya`da bankaciliksistemini kurtarmaya yonelik onlemler paketinin buldugu siyasi destek, borsalari rahatlatti. IMKB haftaya yuzde 11.03`luk rekor bir yukselisle basladi. Borsa dun 214 puan birden artarak, 2 bin puani da asti ve 2 bin 160 puandan kapandi. Borsa`da endeksteki artisin yanisira islem hacminin de neredeyse ikiye katlandigi gozlendi. Sabah seansinda 35 trilyon lira duzeyinde gerceklesen islem hacmi ikinci seansta biraz daha artarak 41 trilyon lirayi asti. Boylece dun toplam 76 trilyon liralik islem hacmi gerceklesti. Gecen hafta iki seansta toplam 41 trliyon lira duzeyindeki hacme gore dunku rakam, yuzde 85`lik artisi ifade ediyor. Islem hacmindeki artis borsaya taze para girisinin de bir gostergesi olarak degerlendiriliyor. Borsada dun yasanan hizli yukselis sadece bir tepki cikisinin sonucu olarak degerlendirmek hatali olabilir. Ozellikle uluslararasi piyasalarda yasanangelismeler borsalara da doping saglayacak turden gelismelerdi. Japonya`da hukumetin, finans sektorune yaklasik 570 milyar dolarlik kaynak aktaracagini aciklanmasi, Dogu`dan Bati`ya butun borsalari dun costurmaya yetti. Japon hukumetinin bankalara yardim yolunda aldigi soz konusu karari ile birlikte basta Tokyo olmak uzere Hong Kong ve diger Asya borsalari gune, yukselerek basladi. Uzakdogu`daki yukselis dalgasi, Avrupa borsalarinda da kendini hisettirdi. Frankfurt, Londra ve Paris borsalari dun yuzde 4-8 duzeyinde artti. Avrupa borsalarinin kapanisina dogru acilan New York Borsasi da gun sonunda yukselis kaydetti. ABD`deki bu yukselisin etkisi, bugunt ekrar Asya`dan baslayarak diger dunya borsalarina da yukselisin devami olarak yansimasi bekleniyor. Japonya`daki finans sektorunu rahatlatacak radikal cozum kararinin yanisira ABD`nin yeni bir faiz indirimine gidebilecegi yolundaki beklentiler de uluslararasi borsalarda yukselisi destekliyor. Japonya`da hukumetin zor durumdaki bankalara yardim planinin, Parlamento`nun alt kanadindan sonra, Senato`nun da onayini almasi, Asya borsalarinin cogunda yuksek performansa neden oldu. Asya`nin en buyuk borsasi Tokyo`da, Cuma gunu son 12 yilin en dusuk duzeyi olan 12 bin 879 puana gerileyen Nikkei endeksi yuzde 5.24 ya da 675 puan artisla 13 bin 555 puanda kapandi. Bolgenin ikinci buyuk borsasi Hong Kong da da Han Seng Endeksi 483 puan artisla, gunu 8 bin 990 puandan tamamladi. Singapur borsasindaki yukselis yuzde 4.1`i bulurken, Guney Kore`de endeks 13 puan artisla 352 puana yukseldi. Avrupa`nin en buyuk menkul kiymet piyasasi Londra Borsasi`nda endeks gun sonunda 214 puan kazancla 5037 puandan kapanirken, Frankfurt Borsasi 298 puanlik artisla 4271 puandan, Paris Borsasi ise 170 puan artisla 3263 puandan gunu tamamladilar. Avrupa Borsalarinin kapanisinda yasanan yukselis uzerine artisla acilan New York Borsasi da gunu yukselisle tamamladi. New York Borsasi Dow Jones endeksi gun sonunda 101.95 puanlik artisla 8000 puanlik kritik sinira ulasarak kapandi. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.