Borsanin Bu Hafta ısi Gucu Var.

11.05.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsa bu hafta, yuzde12.3`luk Hazine payinin ikincil halka arzi tamamlanan Is Bankasi`ni izleyecek. IMKB Baskanligi yaptigi aciklamada hissenin fiyatinin normal marjda islem gorecegi yonunde karar aldi. Bu da en son 31.000 liradan kapanan hisse senetlerinin bir gunde en fazla yuzde 20`lik bir marjda hareket etmesi anlamina geliyor. Burada onemli olan nokta hisse senetlerinin yatirimcilara ne zaman teslim edilecegi. OIB`nin aciklamasina gore 13 Mayis carsamba gunu pesin fiyatla iskontolu alan yatirimcilara hisse senetleri teslim edilecek. Pesin fiyatla alan yabancilar da dahil toplam 5 milyon 628 bin lot Is C hissesi 13 Mayis`ta sahiplerine verilecek. Su anda cuma kapanis itibariyle takas dokumlerine bakildiginda piyasada 10 milyon 114 bin lot hisse senedinin dolasimda oldugu goruluyor. Yani 13 Mayis`ta dolasimdaki hisse senedi miktarinin yuzde 55.65`i kadar daha Is Bankasi piyasaya gelecek. Is Bankasi hisselerinde, daha once borsanin aldigi karara gore takasda hissesi olmayanlarin satis yapamayacagi kurali bulunuyor. Bu konunun aksi aracilara bildirilmedi. Tabi bugun ve yarin bir aciklama gelebilir. Mevcut durumda 13 Mayis`ta hisselerin sahiplerine teslim edilene kadar ozellestirmeden hisse alanlardan satis gelmesi mumkun gozukmuyor. Zaten hisseleri satin alanlarin dagilimina bakildiginda kucuk yatirimci tabir edilen kitlenin uzun vadeli dusunecegi varsayimiyla pek satis yapmasi beklenmiyor. Ancak fiyatlarin seyri kucuk yatirirmcinin da alacagi kararlar uzerinde onem tasiyor. Risk almak istemeyen, 23. 400`den senet alan kucuk yatirimcilar ve 26.000`den Is Bankasina ortak olan yabanci yatirimcilar cok kisa vadedeki yuzde 20-30`luk kari (IS Bankasi`nin sirasi kapanmadan onceki fiyati 31.000 lira idi) realize etmek isteyebilirler. Her iki halde de Is Bankasi hisseleri endeksin kisa vadede yonunu tayin etmede onemli rol oynayacak. Bir baska onemli nokta da piyasadaki hisselerin yuzde 60`inin Is Bankasi`Nda olmasi. Yabancilarla calisan Osmanli, Citibank ve Chase`deki toplam hisse miktari da 3 milyon 215 bin lot. Yani piyasadaki miktarin yuzde 31.78`i. Bu oranlara baklidiginda Is Bankasi`nin onemli bir bolumunun kontrolunun belli yerlerde oldugu goruluyor. Piyasadaki hisse senetlerinin yuzde 92`si 4 kurumun elinde. Halen Is Bankasi`nin endeksteki agirligi yuzde 16. Iste bu nedenle de Is Bankasi`nin halka arzi endeksin seyrini bu kadar etkiliyor. Borsanin imtiyazli sirketlerinden, Cukurova Elektrik`in TEDAS aleyhine actigi 1 trilyon 216 milyar liralik dava sirketin lehine sonuclandi. Bu para Cukurova Elektrik`e gelecek. Sirketin yaptigi aciklamaya gore eger TEDAS bu parayi rizasyila vermezse yasal yollari deneyecekler. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.