Borsanin Coken Devi Uyaniyor.

24.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bir zamanlar her hareketiile borasyi sarsan Erdemir, krizle birlikte dibe vurdu. Hisse senetleri 6 ayda yuzde 75 deger kaybetti. 8 Temmuz`da 8.500 lira olan hisseler 25 Ocak`ta 2.100 liraya geriledi. 1997 yilinda 436 milyar karda olan sirket gecen yili 32 trilyon zararla kapatti. Krizin faturasi sirkete pahaliya patladi. Ancak 1999 ve 2000 yillarina iliskin beklentilerin olumlu olmasi, hisselerin yeniden talep gormesine neden oluyor. Endeksin ekim ayinda baslayan cikisina uc ay sonra ayak uyduran hisse son iki ayda yuzde 166`lik getiri sagladi. Fiyatlarin asiri dusmesi nedeniyle talep goren senedin son 5 gundeki primi ise yuzde 34 oldu. Global krizin etkilerinden kacamayan Eregli Demir Celik`in 1998 yili satislari dibe oturan celik fiyatlari nedeniyle yuzde 15 orainnda gerileyerek 919 milyon dolar seviyelerine indi. Sirketin 1997 yilinda yaklasik 373 dolar olan birim satislari yuzde 8 oraninda gerileyerek 343 dolara indi. Finansman giderlerinin net satislara orani 1997 yilinda yuzde 33.67 iken 1998`de yuzde 30.98`e geriledi. Finansman giderleri gecen yil azalsa da kur farki giderleri nedeniyle sirketin karini eritici bir faktor olmaktan uzaklasmadi. Turkiye`de toplam 5 milyon ton seviyesindeki yassi celik talebine karsilik 3 milyon ton yassi celik arzi bulunuyor. Eregli Demir Celik, Turkiye`de alaninda tekel konumunda. Eylul ayinda Turkiye`nin en buyuk limanini hizmete acan Erdemir, bu yatirimla ton basina 4 dolarlik tasarruf saglayacak. 1998 yilinda dibe vuran celik fiyatlarinin 1999 yilinda yeniden canlanmaya baslamasi bekleniyor. Bu durum sirketin karliliginin yeniden artmasina ve krizin etkilerinin silinmesine neden olabilir. 2005 yilinda Avrupa`nin en buyuk 10 demir celik ureticisi arasina girmeyi planlayan Erdemir, bu amacla 6 bin tonluk uretim hedefliyor. Sirket 3 milyonluk uretimin geri kalan kismini organik olmayan, disarda buyume ile gerceklestirecek. Firma bu dogrultuda Isdemir, Bulgaristan ya da Romanya`da bir fabrika almayi planliyor. Toplam kalityi hayata gecirmeye baslayan sirket, katma degeri yuksek urunlere yoneliyor. Firma bu amacla galvaniz tesisi kurarak teneke uretimine agirlik verdi. Sirket Istanbul, Bursa ve Italya`da servisler kurarak hizmeti musterinin ayagina goturmeyi planliyor. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.