Borsanin En Iyileri Cimentolar.

05.04.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
En iyi siralamasindaCimento sirketlerinin ustunlugu gozleniyor. Ozellikle bu yil secim yapilacak olmasi bu sirketlerin kar ve cirolarina olumlu yasidi. Likidite yapilari guclu olan cimento sirketleri 198 sanayi sirketi arasinda en iyi sirketler siralamasinin basina yerlesdi. Unye Cimento, Mardin Cimento, Nigde Cimento, Cimsa, Bolu Cimento, akcansa, Goltas, Afyon ve Konya Cimento ilk 25 arasinda yerini aldi. Net kar artisi, satis artisi, aktif karliligi, esas faaliyet kar marji, ozvarlik karliligi cari oran ve borc artisina gore Unye Cimento en iyi sanayi sirketi oldu. Sanayi sirketlerinin toplam karliliginin ancak yuzde 20 artabildigi bir donemde yuzde 100.36`lik kar artisi saglayan sirket, satislarini da yuzde 69.7 olan enflasyonun uzerinde artirarak reel bazda buyudu. Ciro artisi yuze 81.01 olan Unye Cimento`nun esas faaliyet kar marji yuzde 28.62. Borclari sadece yuzde 41.77 oraninda artan sirketin cari orani 3.82. Sirketin hisseleri kriz sirasinda yuzde 40.74 deger kaybederek 1.17 sentten 0.69 sente gerilemisti. Endeksin zirveye tirmandigi son 6 ayda yuzde 61 deger kazaan senet kriz oncesi fiyatinin sadece yuzde 4.30 altinda bulunuyor. En iyiler siralamasinda, ikinci sirada son 5 ayda en yuksek getiriye ulasan Gentas yer aliyor. Net kar artisi yuzde 23 olmasina ragmen sirketin reel bazda ciro artisi saglayarak buyumesi borclarinin sadece yuzde 21 artmis olmasi ve yuzde 28 ozsermaye karliligina sahip olmasi Gentas`in en iyi ikinci sirket olmasina neden oldu. Gentas son 6 ayda yatirimcilarina yuzde 111`lik getiri sagladi. Sirketin hisseleri kriz oncesi fiyatinin yuzde 7.38 uzerine cikarak 2.34 sentten 2. 51 sente yukseldi. Istikrarli bir seyir izleyen sirketlerden biri de Mardin Cimento. Aciklanan bilancosu ile fiyati ucan hisse 7 kritere gore borsanin ucuncu en iyi sirketi. Sirketin cirosu yuzde 99.92 artis gosterirken net kari yuzde 118.01 artti. Cari orani yuzde 2.44 olan sirketin borc artisi yuzde 76.47. 16 temmuz`daki kriz oncesi fiyatinin yuzde 21.65 uzerinde islem goren sirketin hisseleri 130 sentten alici buluyor. Gecen yil yuzde 93.87`lik ciro artisi ve yuzde 109.45`lik kar artisi ile eniyi sirketler siralamasinda 4. siraya oturan Alarko Sanayi`nin esas faaliyet kar marji yuzde 19.62. Borclari yuzde 45.68 artan sirketin cari orani ise 2.58. Yuzde 24.66`lik aktif karliligi ile calisan Alarko Sanayi gecen yilin ekim ayindan beri yatirimcilarina dolar bazinda yuzde 181`lik getiri sagladi. Hisselerin fiyati 16 Temmuz`daki 7.42 sentlik seviyenin yuzde 17. 65 uzerine cikarak 8.72 sent oldu. En iyi siralamasinin sonunda tekstil sirketleri yer aliyor. Kriz sirasinda agir darbe alan sektor sirketleri tarihi dip seviyelerinde bulunuyor. Fiyatlari cok ucuz olmasina ragmen bu sirketlerde alim yapanlar temel iyilesme gerceklesmedikce cok uzun sure beklemek durumunda kalabilir. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.