Britanya Fonları Nakde Dönüyor

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Global finans piyasalarındaki kötü gidiş karşısında gardını alarak nakde dönen fon yöneticilerinin ABD`ye ilgisi artarken, portföylerde Japonya`nın ağırlığı azaltılıyor.


Britanya`daki fon yöneticileri arasında yapılan bir araştırma, global finans piyasalarında hüküm süren volatilite ve bunun yol açtığı kayıpların nakde dönüşe yol açtığını gösterdi. Piyasalardaki olumsuz koşullar, fon yöneticilerinin yüksek risk oranına sahip hisse senedi ve bonolardan çıkmasına neden oluyor. Aynı fon yöneticilerinin ABD hisse senetlerine duyduğu ilgi ise, normalin altında olmasına karşın kasım ayında artış gösterdi. Bu gelişmenin dünyanın bu en büyük ekonomisinde kurumsal karlar ve ekonomik büyüme konularında var olan kaygılara karşın yaşanması dikkat çekti. Çoğunluğu Londra`da yerleşik olan 12 fon yöneticisi ve stratejisti arasında Reuters tarafından yapılan araştırma, nakde ve ABD hisse senetlerine yönelime, Japon hisse ve bono piyasalarından çekilişin eşlik ettiğini ortaya koydu.


SERİNLEME FERAHLATACAK;

Global ekonomi ve kurumsal kazancın motoru konumundaki ABD ekonomisinin soğumaya başladığının göstergeleri, önde gelen menkul kıymet piyasalarında düşüşlerin geçen ay da sürmesine neden olurken, sancıların kısa vadede sona ermesi beklenmiyor. Merkezi Edinburgh`da bulunan 112 milyar dolar portföylü Standard Life`ın yatırım konusundaki baş yöneticisi Keith Skeoch, Burada çok sıkıntı çekiyoruz ve bu kısa vadede sona erecek gibi görünmüyor şeklinde konuşuyor. Buna karşın, global büyümede hafif bir yavaşlamayı olasılık hesaplarında olumlu bir etken olarak gören yatırımcılar, bunun borsalardaki düşüşlerde ifadesini bulan olumsuzluğu önemsiz hale getireceğini ifade ettiler. Kısa vadedeki dalgalanmaların ardından gelecek yıl menkul kıymet piyasalarında olumlu bir tablo ile karşılaşmayı bekleyen Britanyalı yatırımcıların ABD`deki yatırımları kasım ayında yüzde 1.5 arttı.


ABD`DEKİ YATIRIMLAR YÜZDE 43`E ULAŞTI;

Britanyalı yatırımcıların ellerinde tuttukları ABD hisselerinin toplama oranı eylül ayında yüzde 41.5 iken, kasımda yüzde 43`e yükseldi. Menkul kıymet portföylerinde tutulan nakit oranı yüzde 4.5`ten yüzde 4.8`e yükselirken, tahvil portföylerindeki kaynağın oranı yüzde 2.8`den yüzde 4.9`a çıktı. Yatırımcıların, değerinin daha az volatil olması ve borsalardaki düşüşe paralel bir düşüş sergilememesi nedeniyle piyasaların sıkıntılı zamanlarında nakte dönmelerinin alışıldık olduğunu belirten uzmanlar, yaşanan gelişmeyi yadırgamıyor. Kasım ayının başından bu yana S&P 500 endeksindeki düşüş yüzde altının üzerine çıkarken, yıl genelindeki değer kaybını yüzde dokuz düzeyine taşıdı. İleri teknoloji hisselerinin izlendiği Nasdaq endeksinde ise kasım ayında çok daha sert bir düşüş yaşandı. Yüzde 19 düşen endeks, bu yılki zirvesinin yüzde 48 altında.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.