Bu Hisselerle Ucusa Hazir Olun.

30.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsada uzun birsuredir yatay ve sikisik bir seyir izleyen IMKB 100 endeksi gectigimiz hafta yukari dogru bir hareket yaparak yatirimcilarin yuzunu biraz olsun guldurdu. Bir onceki hafta yurtdisi borsalardaki dususlerin getirdigi tedirginlik ve siyasi belirsizligin devam etmesi sonucu onundeki olumlu beklentileri bir turlu satin alamayan ulusal endeks, sonunda hak ettigi yerlere gelecek gibi gozukuyor. Her ne kadar Cumhurbaskanligi seciminden ilk turda sonuc alinamamasina ragmen, siyasilerden gelen aciklamalar bu surecin cok uzun surmeyecegi yonunde. Ikinci veya son ihtimalle ucuncu turda Turkiye yeni Cumhurbaskanina kavusacak gibi gozukuyor... Uygulanan ekonomik istikrar programina ait tum olumlu beklentileri golgede birakan bu siyasi belirsizligin cozulmesiyle birlikte, borsanin undan sonraki seyri ekonomik beklentilere bagli olacak. Ekonomik politikadaki basarinin ilk once kredi notumuza yansimasi bekleniyor. Standart&Poors`un gectigimiz Sali gunu `B` olan uzun vadeli kredi notumuzu `B+`ya yukseltmesiyle birlikte borsada yuzde 10`a varan bir yukselis yasandi. Standart &Poors`un, reformlarin hizina bagli olarak yeni bir artisin da kisa bir surede tekrar gundeme gelebilecegini aciklamasi piyasalarin orta vadede ki olumlu beklentilerini guclendiriyor. Gectigimiz hafta yasanan bir diger olumlu gelismede GSM ihalesi ile ilgiliydi. Is bankasi`nin 2.5 milyar dolarlik rekor bir teklifle ilk GSM ihalesini almasindan sonra genelde piyasalarda ikinci bir ihalenin acilmayacagi yonunde bir beklenti olustu. Ancak konsorsiyumlardan gelen talep uzerine 3 mayis`ta ikinci GSM ihalesinin yapilacak olmasi, diger lisansin da satilacagi beklentisini olusturdu.
AKBANK: 400 milyon dolar tutarinda bankacilik tarihinin uzun vadeli en buyuk kredisini alan Akbank, Ingiliz The Banker Dergisi`nin, `Avrupa`nin en buyuk 500 bankasi` siralamasinda da 183. sirada yer aldi. Akbank Turk bankalari arasinda da aktif verimlilik, saglamlik ve gucluluk rasyosunda ilk sirada yer aliyor. Fonun elinde bulunan bir veya birkac bankayi alma hedefi de bulunan Akbank, onumuzdeki donemde kredilerin payini artirmayi ve internet bankaciliginda buyumeyi amacliyor.
TUPRAS: Yillik 27.6 milyon ton ham petrol isleme kapasitesi ile kendi alaninda Avrupa`nin 7. buyuk sirketi olan tupras halen %70 olan kapasite kullanim oranini da Eylul 2000`e kadar yuzde 95 seviyesine cikarmayi hedeflemektedir. 1999 yilinda reel olarak yuzde 12 buyuyen sirketin 2000 yili hedefi yuzde 25`lik bir buyumeye ulasmaktir. Toplam 11.2 milyon lot halka arz edilecegi aciklanmasina ragmen 4 kat fazla talep gelen Tupras hisseleri her vade icin oldukca kazancli gozukmektedir.
DISBANK: 1999 yilinda karini yuzde 120 civarinda artiran bankanin aktif karliligida yuzde 4.9 olan yuzde 6.1 seviyesine yukselmistir. Aktiflerini agirlikli olarak mevduatla ve yurtdisindan aldigi kredilerle finanse eden Disbank`in faiz gelirleri de yuzde 103 oraninda artis gostermis ve 228 trilyona yukselmistir. Aldigi kaynaklari ise yine mevduata ve kamu kesimi tahvillerine plase ettigi soylenebilir. Sirket hisseleri ozellikle kisa vade de, 2 bin 50 seviyesi gecildikten sonra yuksek prim yapma potansiyeline sahip gozukuyor.
GOLTAS: Bu senenin gozde sektorlerinden olan cimento sektorunde faaliyet gosteren Goltas sektorundeki diger sirketlere gore yuzde 82 oraninda iskontolu islem goruyor. 2000 yilinda canlanmasi beklenen ekonominin cimento sektorundeki satislari artirmasinin etkisi Goltas uzerinde de cok olumlu bir sekilde gorulecektir. Bu satislara paralel olarak karini da artirmayi planlayan Goltas`in hisse senetleri, uzmanlarin tahminlerine gore bu seviyelerde daha fazla oyalanmayacak gibi gorunuyor.
GUBRE FAB.: 1999 yilini ekonomideki kuculmeye paralel olarak durgun geciren sirket icin 2000 yili oldukca parlak gececege benziyor. net karini bu donemde dolar bazinda yuzde 92 oraninda artirmayi hedefleyen sirket, ocak ayindaki ihalelerden aldigi 23 milyon dolarlik siparisle de canlanmanin isaretlerini verdi. Borclarinin icinde kisa vadeli hicbir borcu bulunmayan Gubre fabrikalari hisselerinin her vadede yatirimcilara iyi bir getiri saglayacagi dusunuluyor...
SABANCI HOLDING: 2002 yilina kadar her yil yuzde 16 buyumeyi hedefleyen holding ozellikle perakende, telekomunikasyon ve enerji alaninda etkinligini artirmayi amacliyor. Turk. Net`le internet alanina giris yapan holding bu alanda yeni yatirmilarda yapmaya hedeflemektedir. Ayrica 2000 yilinda Carrefoursa`dan 1 milyar dolar ciro saglamayi hedeflemektedir. Kurdugu yabanci ortakliklar sayesinde de Gumruk birliginden fazla etkilenmesi beklenmeyen sirketin hisselerini takip etmekte fayda var.
DEMIRDOKUM: 1999 yili sonu itibariyle 45 milyon dolarlik net borcu bulunan sirketin satislarinin artmasiyla borc yuku de hafiflemeye basladi. Ozellikle 2000 ylilinin ilk uc ayinda gerceklestirilen yuklu miktarlardaki satislarla kisa vadeli borclarini kapatma yoluna gitmistir. Uzun sureden beri devam eden yatirimlariyla yeniden yapilanma surecine giren ve uretim asamasinda ileri teknoloji kullanimini artiran Turk Demir Dokum hisseleri ozellikle sabirli davranabilecek yatirimcilar icin oldukca cazip.
MUDURNU: Turkiye`de kisi basina dusen beyaz et tuketiminin giderek artmasiyla satislari da artan sirket icin 1999 yili cogu firma gibi kotu gecti. Ancak yasanan bu durgunluga ragmen yatirimlarini aksatmadan surdurmeyi basarmistir. Bu yatirimlarin sonuclarini kisa bir surede gorecek olan ve 2000 yili icin oldukca yuksek kar hedefleri bulunan mudurnu Tavukculuk hisseleri de sirketin onumuzdeki donemdeki parlak performansi yonunde hareketini surdurecektir.
MILLIYET: Gectigimiz yil faaliyet giderlerinin cok yuksek olmasi nedeniyle karliligi onemli oranda azalan sirket, bu yil satislarini artirmayi ve kara gecmeyi amacliyor. Sektorel rekabet nedeniyle kar marji dusuk olan sirketin, hedefleri dogrultusunda yuksek teknolojiye ve internet sektorue de yatirimlari artarak surmektedir. Uzun suredir durgun bir seyir izleyen Milliyet hisselerinin, borclarinin da azalmasiyla kisa ve orta vade de alima uygun oldugu dusunuluyor.
TUKAS: Satislarini artirabilmek icin yeni pazarlar arayan sirket gozunu Latin Amerika`ya dikti. Ihracat yaparak karliligini yukseltmek isteyen Tukas`in yil sonu kar hedefi 1.3 milyon dolar. Enflasyondaki dusus trendininde borclarinin azalmasi olumlu bir etki yaratacaktir. Sektordeki cok yogun olan rekabetten ihracatla kurtulup kar marjini yukseltmeyi hedefleyen Tukas`in hisse fiyatlarinin ederinin cok altinda islem gordugu dikkatli gozlerden kacmiyor.
IZOCAM: 1999 yilinda yasanan ekonomik sikintilar ve sektordeki kuculmeyle kotu bir yil geciren Izocam, 2000 yilinda yasanmasi beklenen canlilik ve Marmara bolgesindeki deprem konutlarinin yapiminda satislarini artiracak olmasi ile olumlu bir sene gecirecek. net karinda gecen seneye gore yuzde 20 oraninda artis hedefleyen sirketin onumuzdeki yillarda buyume hedefleri de bulunuyor. Su an itibariyle yuzde 25 oraninda iskontolu islem goren hisseleri de her an patlama yapmaya aday.
ALKIM KIMYA: Sirket 7.31 trilyon lira olan mevcut sermayesinin 8.6 trilyona cikarilmasi neticesinde artirilan 1.29 trilyon liralik sermayeyi halka arz etti ve boylece finansal borclarini azaltarak kapatma yoluna gitti. 2000 yilinda satislarini ve net karliligini artirmayi hedefleyen sirket, elindeki projelerle bu hedeflerine ulasacak gibi gorunuyor. Satislarini agirlikli olarak deterjan sektorune yapan Alkim Kimya hisseleri kisa ve orta vade de hak ettigi seviyeye gelecektir. (BORSAMATIK)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.