Bu Kez Halka Acilan Turkiye`nin En Buyugu.

20.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`deen fazla ciro yapan, en fazla k_r eden, en fazla vergi odeyen sirket olan Tupras, petrol fiyatlarindaki hizli bir gerilemeden olumlu etkilenecek. Bugune kadar gerceklesen en buyuk halka arz olan Tupras hisselerinin satisina start veriliyor. Tupras, 5.4 milyar dolarla piyasa degeri, 3.5 milyar dolarla yillik ciro, 324 milyon dolarla da net k_r acisindan Turkiye`nin en buyuk sanayi sirketi. Sirket ayrica rafinaj kapasitesinde Avrupa`nin en buyuk 7. sirketi konumunda. Tupras ayrica faaliyet alaninda tekel. Mutfakta yaktigimiz tupten, arabamiza aldigimiz benzine, jet yakitindan, motorine kadar kullandigimiz tum ham petrol urunleri, Tupras tarafindan isleniyor. Bu urunler Petrol Ofisi, BP, Aygaz gibi sirketler tarafindan kapimiza ulasiyor. Tupras. Turkiye capinda yuzde 86`lik pazar payina sahip bulunuyor. 1999 yilini 324 milyon dolar karla kapatan sirketin yaklasik 815 milyon dolari bulmasi beklenen halka arzinda satis fiyatinin yaklasik 41.500-42.000 arasinda olmasi bekleniyor. Pesin ve kredi kartli odemelerde sunulan iskonto orani disinda, Ozellestirme Idaresi`nin cikan satis fiyati uzerinde yuzde 20`ye kadar ekstra iskonto etme imkani da bulunuyor. Eger OIB yuzde 20 ekstra iskonto oranini da uygularsa, kucuk yatirimci pesin odemede alacagi yuzde 12 ile birlikte piyasa fiyatinin yuzde 29.5 altindan hisse alma imk_nina kavusacak. 1999 yilinda 3.5 milyar dolarlik ciro rakamina ulasan sirketin 2000 yilindaki tahmini ciro rakami 4.5-4.7 milyar dolar arasinda degisiyor. Sirketin karliliginin yurtdisindaki petrol fiyatlariyla yakindan ilgisi bulunuyor. Tupras, Akdeniz petrol piyasasinda olusan fiyatlara gore urun fiyatlarini belirliyor. Sistem kabaca soyle isliyor: Yurtdisinda petrol fiyatlarina gelen yuzde 3`e kadar olan zam ic piyasaya yansitilmiyor. Bu oranin uzerine cikilmasi halinde otomatik olarak ic piyasada urunlerin fiyati artiriliyor. Tupras genellikle 5 gun icerisinde dis piyasa fiyatini iceriye yansitiyor. Dis piyasada fiyatlardaki gerilemelerde de ayni uygulama gecerli oluyor. Tupras Genel Muduru Husamettin Danis petrol fiyatlarinin 30 dolardan asagi dogru yasanan hizli dususlerde Tupras`in olumlu etkilenecegini soyledi. Danis, bunun disaridaki fiyatin ic piyasaya 5 gun icerisinde yansitmalarindan kaynaklandigini belirtti. Bunun yaninda Tupras petrol fiyatlarinin son iki yilda 10 dolardan 30 dolara cikmasindan da olumlu etkilendi. Sirketin kontratlari nedeniyle fiyat artislari k_r marjini artirdi. Tupras halka arzi petrol sektorunde bolgede yilin ikinci hisse satisi olacak. Subat ayinda Yunanistan hukumeti Hellenic Petrolium`daki payini yuzde 77`den yuzde 50`ye indirdi. Yunanistan`in Tupras`i halen 3 milyar 264 milyon dolarlik piyasa degerine sahip bulunuyor. Sirketin fiyat kazanc orani 1999 sonuclarina gore 35`i buluyor. Tupras`in F/K orani ise 16.9 seviyesinde.
Sendika iskontolu hisseyi protesto etti: Tupras`a ait tesislerde calisan iscilerin, sirketin halka arzedilecek olan hisse senetlerinden almayacaklari bildirildi. Tupras iscilerinin uye oldugu Petrol-Is Sendikasi Kocaeli Subesi Baskani Ali Ufuk Yasar, Tupras ozellestirmesiyle ilgili televizyon reklamlarinda kullanilan `Senin de malin amma kiymetliymis` sloganinin, kamuoyunu yanilttigini one surdu. Calisanlara yuzde 15 indirimle hisse senedi satilmasini `rusvet` olarak nitelendiren Yasar, `Bu bir oyundur. Tupras calisani bu oyuna gelmeyecek ve hisse senedi almayacaktir` dedi. Yasar, tanitim toplantisina katilmayacaklarini da belirtti. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.029 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.