Bu Kez Olacak Gibi.

06.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son 26 yildir butun hukumetlerenflasyonu dusurmek icin caba harcadilar. Basari bir turlu gelmedi. Ancak bu sefer ic ve dis kosullar mevcut hukumete firsat sunuyor. Hukumetler, son 26 yilin her birinde enflasyonu dusurmeyi programina koydu ancak bugune kadar hicbir zaman kalici basari saglanamadi. Bu basarisiz girisimlerin ortaya cikardigi guvensizligi silmek cok zor. Ancak 2000 yilinda enflasyonun dusurulmesi icin son 30 yilin en olumlu firsati ortaya cikmak uzere. Enflasyona yol acan faktorlerdeki son durumu tek tek inceledigimizde bu firsati daha net bir sekilde algilayabiliriz.
Diger dogal afetler yaninda, kurakligin hukum surdugu 1999`da, tarimsal urun ve gida fiyatlarinda artis oranlari cok yuksek olmadi. Sonu cift rakamla biten yillar bereketli oldugu icin gelecek yil tarimsal fiyatlardaki artis yine dusuk oranlarda kalabilir.
Merkez Bankasi Baskani Gazi Ercel, kur politikasinin enflasyon hedeflerine paralel yurutulecegini ve devaluasyonun dusunulmedigini acikladi. Kurlarin goreceli istikrari, ithalat fiyatlari araciligi enflasyondaki ani artislari ve bunun sonunda ortaya cikan guvensizlik havasini onleyecek. Onumuzdeki gunlerde Ercel, daha somut aciklamalar yapabilir.
Dolar/mark paritesinin 2.00`nin altinda kalmasi da enflasyonun denetlenmesini kolaylastiracak. Dolarin asiri degerlenmesi, Amerika`nin ihracatini azaltip, ithalatini artiracagi icin ABD Merkez Bankasi Baskani Alan Greenspan, gerekli onlemleri alabilir.
Dunya ham petrol fiyatlarinin varil basina 25-26 dolar duzeyinde sabit kalmasi ihtimali yuksek. Fiyatin 30 dolara yaklasmasi durumunda, sanayilesmis ithalatci ulkeler gerekli onlemleri alacagi icin fiyatlarin yatay seyir izlemesi bekleniyor.
Ic borclanma faiz oraninin bugunku duzeylerinde kalmasi bile, enflasyonun dusurulmesi icin olumlu bir faktor olacak. Stand- by`in imzalanmasindan sonra oranlar biraz daha geriledigi takdirde hem tuketici kredisi hem de yatirim faizlerini biraz daha dusurme imkani ortaya cikacak.
Hukumet ozel sektore ornek olmak icin KIT`lerin urettigi hammadde ve ara mali zamlarini daha dusuk oranlarda tutmak zorunda.
Canlanmanin eninde sonunda baslamasi mal ve hizmet arzini artirarak, fiyatlardaki asiri artislari frenleyecek.
Deprem vergisi ve benzeri onlemler, butce aciginda ve kamu sektoru borclanma gereksinimi denetim altinda tutulacak.
Memur ve isciler ili tarimsal ureticilere aktarilacak kaynaklarin belirlenmesinde, hedeflenen enflasyon dikkate alinacagi icin, butce dengesinde beklenti ihtimali yuksek degil. 2000`in ilk uc ayinda enflasyonla mucadelede basari saglandigi takdirde, bu kesimlerin satin alma gucu "gelir etkisi" nedeniyle bir miktar artmis gorunecek.
IMF ile anlasmasi yapilmasi, rating kuruluslarinin notlarinin yukselmesi, dis kredi akimini, portfoy yatirimlarini, yilin ikinci yarisinda ise dogrudan fiziki yatirimlari kipirdatacak.
Rusya, Balkanlar, Kafkasya ve Ortadogu`da siyasi ve askeri gerginliklerin 2000 yilinda hic olmazsa 1999`dan biraz daha iyi olmasi bekleniyor. Bu beklenti gerceklestigi takdirde ekonomik iliskiler guclenecek.
Bu ay AB`nin Turkiye`nin adayligi konusunda olumlu bir karar alirsa, dis kredi akiminda artis beklenebilir.
Gecen yilin bugunlerinde siyasi durum belirsizdi. 2000`de siyasi ortam daha olumlu. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.