Bütçe ocak ayını arattı

17.03.2006 - 11:59 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanlığı`nın ocak ayı bütçe fazlası sevinci kısa sürdü. Maliye`nin `17 yıl aradan sonra bütçe ilk defa ocak`ta fazla verdi` diyerek duyurduğu bütçe, şubatta ise 2.5 milyar YTL açık verdi ve ilk iki ay 500 milyon YTL açıkla kapandı. İki aylık faiz dışı fazla ise 8.5 milyar YTL`ye çıktı. Ekonomi Politikalara Araştırma Enstitüsü (TEPAV), ocak bütçe sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını, fazlanın 2 milyar YTL değil 936 milyon YTL olduğunu ileri sürdü.
Maliye Bakanlığı, şubat ayı bütçe sonuçlarını açıkladı. Buna göre, giderler 15.3 milyar YTL olurken, gelirler 12.8 milyar YTL`de kaldı. Bütçe açığı ise bir önceki ayın 2 milyar 15 milyon YTL`lik açığını silip süpürdü ve şubat ayında açık 2 milyar 504 milyon YTL`ye yükseldi. Bakanlık bu gelişmeyi, Bunun sebebi de 2006 yılının en büyük faiz ödemelerinin şubat ayına yığılmış olmasıdır açıklaması ile savundu. Açıklamada, 2004 ocak-şubat aylarında 6 milyar 535 milyon YTL olan konsolide bütçe açığı, 2005 ocak-şubat döneminde 1 milyar 296 milyon YTL`ye düşmüş, bu yılın aynı döneminde ise merkezi yönetim bütçe açığı 489 milyon YTL olmuştu. Bütçe açığındaki düşüş devam ediyor denildi.
Şubatta 4.3 milyar faiz dışı fazla (fdf) elde edilirken, iki aylık faiz dışı fazla 8.5 milyar YTL oldu. Ocak-şubat döneminde, bütçe giderleri 26.9 milyar, gelirler ise 26.4 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk iki ayda bütçe kaynaklarından yapılan yatırım ise 646 milyon YTL oldu. Bütçeden diğer kurumlara açılan krediler ise 670 milyon YTL olarak belirlendi.
İki aylık dönemde sosyal güvenlik kurumlarına bütçeden 5.2 milyar YTL kaynak aktarıldı. Sağlığa 887 milyon YTL, tarımsal desteklemeye ise 1.3 milyar YTL ödendi. İki ayda vergi gelirleri geçen yıl aynı döneme göre yüzde 25 artarak 21 milyar 313 milyon YTL`ye yükseldi.

`Ocakta da bütçe giderleri net gösterildi`
Daha önce 2005 bütçe harcamalarının 6.5 katrilyon eksik gösterildiği saptamasını yapan TEPAV, 2006 Ocak bütçesinde de yerel yönetimlere ve fonlara aktarılacak gelir paylarının dikkate alınmadığını belirledi. TEPAV açıklamasında, Maliye, ocak sonuçlarını raporlara aktarırken bütçe gelirlerini brüt olarak göstermiş, bütçe giderlerini ise yerel yönetimlere ve fonlara aktarılacak kaynakları dikkate almamak suretiyle net göstermiştir denildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.