Cbs`den Iddiali Hedefler.

27.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Sektorun dev firmalarindanbirisi olan CBS, kisa, orta ve uzun vadeli hedeflerini belirledi. Acikladigih edeflerle boya pazarindaki iddiasini ortaya koyan firma cirosunu, ihracatini, pazar payini artirma planlari yapiyor. Gecen yil pazarin daralmasi ve firmalarinin ozel olarak yasadigi sikintilardan dolayi 1998`deki yuzde 11`lik pazar payini, 1999`da yuzde 9`a dusuren CBS; 2000`de yine yuzde 11`lik pazar payina ulasmayi hedefliyor. Sektorde ucuncu sirada yer alan firma, 2005 yilinda pazar payini yuzde 15`e cikarmayi, 2010 yilinda ise sektorun ilk iki firmasi arasinda bulunmayi planliyor. Dekoratif boya grubuna yeni cesitler ekleyecek olan firma, otomotiv boyasinda da hizmet verdigi Toyota`nin yani sira bu yil Honda`ya da ayni hizmeti sunmayi planliyor. CBS Boya Kimya San. ve Tic.AS Genel Muduru Seyfettin bicici ve CBS Dekoratif Boyalar Uretim ve Pazarlama AS Satis ve Pazarlama Direktoru Bulent Tomac ile Cayirova tesislerinde yaptigimiz gorusmede firmalarinin calismalari, hedefleri ve pazar uzerine soylestik.
Bicici, CBS, 1954 yilinda Alibeykoy`de kuruldu. O zamanin imkanlariyla uretilen boya, turkiye piyasasina hakimdi. O siralarda Izmir`de de DYO vardi. Marshall ise daha sonra kurudu. Bugun oldugu gibi o donemlerde de pazarin cogunluguna bu uc firma hakim olmustu. CBS; 1978 yilinda Alibeykoy`den bugunku bulundugumuz yer alan Gebze-Cayirova`ya tasindi. Uretim sirketlerimiz, Boya Kimya, Printas ve Mikrotas`tir. Ayrica pazarlama sirketlerimiz var, toplam sirket sayimiz ise 10`un uzerinde. Tesisimiz 45 bin metrekare acik, 23 bin metrakere kapali alana sahip bulunuyor. Dekorasyon boyalari, yelpazemizde buyuk yer isgal eder. Solvent ve su bazli cesitlerimiz vardir bu grupta. Bu iki bolumun uretimindeki orani yuzde 50-50`dir. Su bazli urunlerin imalati onumuzdeki yillarda daha da artacaktir. Ic ve dis dekorasyon boyalarimizi ayri unitelerimizde yapariz. Su anda insaat grubu boyalarimizda 26 urun cesidimiz bulunmaktadir. Otomotiv boyalarimizi iki grupta toplariz. Birisi yeni ekipmanin boyanmasi ile ilgili grup. Digeri de refinij boya grubudur. Otomotiv boyalarinda Japon Nippon teknolojisi ile uretim yapiyoruz ve sadece Toyota`ya hizmet veriyoruz. Diger otomotiv ureticileri ile de gorusmelerimiz surmektedir. Bu yil Honda`ya da vermeyi planliyoruz. Dagitim kanalimizdaki 150 toptanci, 400 civarinda da perakendeci bayii vasitasiyla urunlerimizi piyasaya suruyoruz. Su andakiy eni yapilanmanin icinde uc bolge direktorlugu olusturduk. Marmara-Ege direktorlugu, Orta Anadolu- Akdeniz direktorlugu ve Karadeniz-Dogu Anadolu-Guneydogu Anadolu bolge direktorluklerimize bagli olarak Izmir, Adana`da bolge mudurlugumuz, Izmit, Trakya, Bursa, Konya ve Antalya`da da satis yoneticiliklerimiz bulunmaktadir. Toplam uretimimizin yuzde 80`ini ic pazara veriyoruz. Uretimimizin yuzde 20`sini ihrac ediyoruz. Bu oran bundan sonrada korunacak. Gecen yil insaat boyasinda. 6 milyon dolarlik ihracat yaptik. Oto boyasini da kattigimizda toplam ihracat rakamimiz 1999`da 7,5 milyon dolar oldu. Bu yilki toplam ihracat hedefimiz 10 milyon dolardir. Ihrac pazarlarimizda Turk cumhuriyetlerin onemli bir yeri var. Ayrica Rusya, Ukrayna, Kibris, Bulgaristan, Romanya, Gurcistan, Almanya, Madagaskar`a da ihracatimiz var. 1999 yilini firmamiz insaat boyalarinda yuzde 9`luk bir pazar payi ile kapatti ve sektordeki ucuncu konumunu devam ettirdi. Kisa ve orta ve uzun vadeli hedeflerimiz var pazar payimiz icinde. Kisa vadede 2000 yili icin ana hedefimiz 1999 yilindaki pazar daralmasindan ve bir de firmamizin 1999 yilinin Mayis ve Haziran aylarinda yasadigi kriz ortamindan dolayi kaybetmis oldugumuz tonaji yani 1998 yili tonajini yakalamak. 1999 yilini 15 bin 500 tonluk satisla kapattik. Bu yilki hedefimiz 23 bin tondur. (DUNYA-EK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.