Cifte Ihale Haftasi.

15.02.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen hafta bono faizleri oncekihaftalara gore daha sikisikti. Pazartesi acilisinda 9 Subat vadeli bononun faizinin yuzde 125`lerden yuzde 121`e dusmesine ragmen haftanin geri kalani TL, gecelik faizlerinin seyrine bagli olarak yuzde 122 ile yuzde 125,5 arasinda gecti. Hafta boyunca ihale olmamasi da, faizlerin belirgin bir hareket icerisinde girmemesine neden oldu. Merkez Bankasi`nin (TCMB) hafta boyunca doviz piyasasina satis yonunde mudahale etmesi TL faizlerinin sikisacagina dair endise yaratirken, buna karsilik IMF ve bankacilik reformuyla ilgili olumlu gorusler bu endiseleri kismen yatistirdi. Cuma sabahi bankacilik reformunun Meclis`te gorusulememesi uzerine gelen satislar ise faizleri en cok yuzde 125,5`e kadar yukseltebildi. Dovizde yasanan talebin nedeni buyuk oranda O/N TL ya da repo piyasasinda para satan yabanci yatarimcilardan kaynaklandi. Bunu faizin mevcut seviyelerinin bu yatirimcilar icin sepet devaluasyona karsi yeterince karli olmamasindan dolayi gecici olarak dovizlerini alip piyasadan cikislarina baglayabiliriz. Yarin Hazine`nin 15 Mart 2000 ve 18 Agustos 1999 vadeli iki adet ihalesi mevcut. Satis tutari toplam 650-800 trilyon lira arasinda. Hazine`ninin ayni gun itfasi da 775 trilyon. Burada enteresan olan konu ayni anda iki ihaleye birden girilmesi. Simdiki goruntuye gore 18 Agustos vadesine olacak talep 15 Mart`a kiyasla daha fazla olacak. Faiz seviyeleri de 18 Agustos icin yuzde 120-126 gibi gorunuyor. Ancak burada Hazine`nin verecegi karar yuzde 120 ile alti aylik borclanma mi, yoksa 3-4 puan fazlasiyla bir yildan uzun borclanma mi, yapmak isteyecegi. Ihale sonrasi icin guzel senaryo Hazine`nin satisin cogunu 18 Agustos`ta gerceklestirmesi. Kotumser senaryo ise satisin cogunun giden talebin 18 Agustos`a gore daha az olmasina ragmen 15 Mart`ta gerceklesmesi (ki bunun icin de faiz seviyesinin bizim tahminlerimizin uzerine cikmasi, gerekmekte) 18 Agustos vadesine bu hafta O/N piyasasindan doviz alip cikan yabanci yatirimcilardan bir miktar talep gelmesi mumkun gorunmekte. Bu da doviz piyasasinin gecen hafta oldugu gibi alicili degil saticili olabilecegi anlamina gelmekte. TL faizlerinin ise yine ayni seviyelerde seyretmesi hatta maas donusleriyle bir miktar daha gevsemesi beklenebilir. Ihalede beklenmedik bir durum olusmazsa, faizlerin onumuzdeki hafta gevsemeye devam etmesi mumkun gorunuyor. 9 Subat vadeli bononun simdilik yuzde 121`e, daha sonra da ayni sartlar gecerli ise (TL`nin sikismadigi varsayimiyla) yuzde 117.5-118`e inmesi beklenmeli. Olasi satislarin ise piyasayi yuzde 125-128`in uzerine cikarma ihtimali zayif. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.